Među prioritetima kosovske vlade za 2018. i ZSO

Prioriteti kosovske vlade naredne godine biće formiranje oružanih snaga i Zajednice srpskih opština, pišu danas prištinski mediji, dodajući da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj transformaciju bezbednosnih snaga u vojsku najavio za mart.

Kosovska vlada je u godišnjem planu za 2018. godinu navela izradu ukupno 45 nacrta zakona i 35 strategija.

Među predloženim nacrtima je i zakon o kosovskim oružanim snagama. U programu se, međutim, ne pominju ustavni amandmani, na kojima insistira međunarodna zajednica.

Navodi se da će vlada obaviti transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage u "bliskoj saradnji sa strateškim partnerima na Kosovu, čime se obezbeđuje nastavak pune podrške profesionalizaciji tih snaga, prema standardima NATO-a".

Kosovski premijer je transformaciju najavio za mart, rekavši da istog meseca naredne godine žitelji Kosova mogu da očekuju dobru vest i o liberalizaciji viznog režima sa zemljama Evropske unije.

Oko ova dva a i drugih pitanja Haradinaj će sa zvaničnicima Unije razgovarati u Briselu 18. decembra.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 15. dec 2017, 19:07)
DDanonymous [neregistrovani]

Jos samo da se formira ZSO i zavrsena prica

SAD,EU i Albanci treba jos samo da,prema Briselskom sporazumu,formiraju ZSO,tj,srpsku autonomiju u albanskoj autonomiji,a sve zajedno u Republici Srbiji i to je sve sto se treba uraditi.Formiranje vojske AP KosMet nece proci na SB.UN.a Srbija ce tu vojnu formaciju smatrati za paravojne strukture i to ce sigurno donijeti nove nevolje i tenzije izmedju Srbije i zapadnih sila koje i guraju Albance u nove avanture koji time rizikuju red i mir u pokrajini s vrlo neizvjesnim krajnjim ishodom.Prosle su 90-te godine XX vijeka kad su zapadane sile provodile silu nad Srbima,to se vise nece ponoviti.
Zapad i Albanci su vrlo nervozni jer im,na planu "nezavisnog" KosMeta,nista ne ide.