Vučić: Ponosni smo na prijateljstvo sa Kubom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Havani, gde se sastao sa predsednikom narodne skupštine Estebanom Lasom Ernandezom, zahvalio Kubi zbog njene pozicije povodom Kosova i Metohije i rekao da veruje da će ta poseta unaprediti i ekonomsku saradnju dve zemlje. Sa Kubom želimo najbliže moguće odnose, istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić je istakao da je ova poseta Kubi njegova prva poseta Latinskoj Americi od stupanja na dužnost, što predstavlja potvrdu posvećenosti daljem jačanju tradicije prijateljskih odnosa dveju zemalja i spremnosti za održavanje pozitivne dinamike bilateralnog političkog dijaloga. 

"Kao predsednika Republike, pa i kao premijera, prva poseta latinoameričkim zemljama i drago mi je što sam takvu vrstu posla krenuo od nama izrazito prijateljske zemlje kakva je Kuba", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je presrećan što na Kubi nije sam, već sa ministrima zdravlja, ekonomije i poljoprivrede, Zlatiborom Lončarom, Goranom Kneževićem i Branislavom Nedimovićem, a tu je, kako kaže, i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

To govori o širokom dijapazonu razgovora koje vodimo u Havani o tome šta želimo u budućnosti sa Kubom, a želimo najbliže moguće odnose, istakao je predsednik Srbije.

"Kuba je uvek prikazivala izrazito prijateljski stav prema našoj zemlji i, kada je to bilo najteže, Srbija je uvek glasala za podršku Kubi da ne budu pod blokadom, a tako ćemo nastaviti da se ponašamo. I jedne i druge karakteriše borba za očuvanje nezavisnosti, suverenosti, teritorijalne celovitosti", rekao je Vučić.

Ono na čemu moramo da radimo je dalje razvijanje ekonomskih odnosa, rekao je predsednik Srbije.

"Ovde ste videli jedno veličanstveno gostoprimstvo gde su nas ljudi vodili po njihovim najuspešnijim fabrikama, svaki čovek u Srbiji je čuo za 'koibu' – do predstavljanja i govora na univerzitetu, do susreta sa predsednikom narodne skupštine koji je iskreni prijatelj Srbije i jedan od saboraca Raula i Fidela Kastra", istakao je Vučić.

Vučić kaže da će sutra imati susret sa predsednikom Kube Raulom Kastrom i veruje da će to dodatno unaprediti odnose i dodatno ojačati poziciju Srbije ukupno u karipskim zemljama, gde u budućnosti možemo, u najvećem delu tih zemalja, da imamo prijatelje, da očekujemo podršku povodom očuvanja Kosova unutar Srbije, ali i u drugim pitanjima. 

Tokom susreta sa predsednikom Narodne skupštine Kube, Vučić je izrazio zahvalnost kubanskoj strani zbog njene pozicije povodom Kosova i Metohije, kao i na principijelnom zalaganju za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica Ujedinjenih nacija, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima  predsednika Srbije. 

Vučić je istakao zainteresovanost Srbije za povećanje obima trgovinske razmene, polazeći od brojnih potencijala za saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, biotehnologije i genetskog inženjeringa, turizma, građevinarstva i energetike, imajući u vidu privredne reforme koje je započela Kuba, a koje otvaraju prostor stranim investicijama i trgovinskoj saradnji.

Predsednik Vučić je rekao da će Srbija u Ujedinjenim nacijama, kao i svim ostalim međunarodnim organizacijama, i dalje pružati podršku Kubi.

"Ponosni smo na naše prijateljstvo i verujem da će ova poseta unaprediti i našu ekonomsku saradnju", rekao je Vučić.

Vučić je najavio i finansijski doprinos kao pomoć otklanjanju štete koju je prouzrokovao uragan "Irma". 

Predsednik Narodne skupštine Esteban Las Ernandez pozdravio je dinamičnu interparlamentarnu saradnju, koja je doprinela unapređenju sveukupnih odnosa Republike Srbije i Republike Kube.

"Kuba je iskreni prijatelj Srbije i naši diplomatski odnosi traju već 75 godina", istakao je Ernandez.

Predavanje na Univerzitetu Havana 

Predsednik Srbije je posetio i Univerzitet Havana gde je održao predavanje na temu "Srbija u Evropi - čuvar nezavisnosti i suvereniteta" i tom prilikom izneo svoje viđenje kako ojačati saradnju i prijateljske veze sa Kubom.

Predavanju je prisustvovao prvi potpredsednik državnog Saveta ministara Kube Migel Dias Kanel, a srpski predsednik je ukazao na to da dva naroda dele stav o "značaju nezavisnosti, suvereniteta i slobode".

Vučić je govorio i o divljenju Srba prema kubanskom lideru Fidelu Kastru i o tugi koju je prouzrokovala vest o njegovoj smrti, jer je Fidel, prema njegovim rečima, "simbolizovao ljude koji vole slobodu, suverene i nezavisne države koje štite svoj teritorijalni integritet".

Kubanska novinska agencija ACN izveštava o zvaničnoj poseti srpskog predsednika Kubi, koji je, kako prenosi, tokom predavanja na Univerzitetu izrazio spremnost za jačanje ekonomskih i trgovinskih odnosa sa Kubom, pored već postojećih dobrih političkih odnosa između dve zemlje.  

Vučić posetio izložbu o Fidelu Kastru

Predsednik Vučić obišao je izložbu fotografija o lideru kubanske revolucije Fidelu Kastru, gde je u knjigu utisaka napisao: "Jedan bolji svet je moguć! Hvala, Fidele!"

"Fidel Kastro je nestao fizički, ali je uvek veoma prisutan i u Srbiji je jako popularan i opšte poznat", primetio je srpski predsednik, nakon obilaska izložbe na kojoj je prikazan kubanski vrhovni komandant od studentskih dana do događaja koji su se odigrali neposredno pred njegovu smrt, prenosi latinoamerička novinska agencija Prensa Latina.

Predsednik Srbije je izrazio zadovoljstvo zbog posete izložbi "Fidel i spoljna politika Kubanske revolucije" koja se prikazuje u Međunarodnom pres centru u Havani.

"On je uvek u našim srcima i veoma sam srećan što sam imao priliku da posetim ovo mesto", rekao je Vučić.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво