Širenjem Šengena ništa se ne menja za građane Srbije

Poslanica Evropskog parlameta Tanja Fajon smatra da se za građane Srbije neće mnogo toga promeniti kada Bugarska i Rumunija, a zatim i Hrvatska, jednom uđu u šengensku zonu.

"Ništa se za građane Srbije u principu ne menja", kaže Fajonova za Tanjug. 

Članica Evropskog parlamenta i nekadašnji izvestilac za viznu liberalizaciju Tanja Fajon smatra da se za građane Srbije ništa "specijalno", niti "vanredno" neće promeniti onoga trenutka kada spoljne granice šengenske zone dođu na prelaze ka Bugarskoj, Rumuniji ili Hrvatskoj.

"Za građane Srbije će, kad Bugarska i Rumunija uđu u šengensku zonu, tu biti šengenska granica i kontrola pasoša ista kao kontrola pasoša na nekoj drugoj granici, recimo na onoj gde srpski građani ulaze u Sloveniju. Nisu to nove mere, to je samo šengenska zona", kaže Fajonova u izjavi za Tanjug. 

Ona navodi da Bugarska i Rumunija već četiri godine ispunjavaju sve kriterijume za ulazak u šengensku zonu i da je zato Evropski parlament pozvao Evropsku komisiju i Savet da što brže ove zemlje prihvate u šengensku zonu.

"Pozvali smo da se i Hrvatska, čim ispuni uslove, primi u šengensku zonu, ali ne očekujem da će to ići tako brzo, sigurno ne sledeće ili u naredne dve godine", smatra Tanja Fajon. 

"Poznata vam je šengenska granica između Hrvatske i Slovenije. Kad postoji šengenska granica, postoji i kontrola pasoša i dokumenata. To je uobičajno za svaki prelazak šengenske granice. Jednom, kad Bugarska i Rumunija budu deo šengenske zone, tada će biti takve kontrole i na tim granicama. Ne mislim da je to nešta specijalno, nešta vanredno. To je normalini proces proširenja EU", zaključuje Fajonova.

Ona objašnjava da su ulazak u šengensku zonu i evrozonu simboli evrointegracija i očekuje da će i za Srbiju, čim uđe u EU, "sledeći korak biti ulazak u šengensku zonu".

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 15. dec 2017, 13:08)
anonymous [neregistrovani]

To je,

Slobodan prolaz ljudi i robe.

(petak, 15. dec 2017, 08:23)
anonymous Lala [neregistrovani]

I mi u Šengenskoj?

Pa dotle će se zaboraviti šta je to uopšte i bilo .