Širenjem Šengena ništa se ne menja za građane Srbije

Poslanica Evropskog parlameta Tanja Fajon smatra da se za građane Srbije neće mnogo toga promeniti kada Bugarska i Rumunija, a zatim i Hrvatska, jednom uđu u šengensku zonu.

"Ništa se za građane Srbije u principu ne menja", kaže Fajonova za Tanjug. 

Članica Evropskog parlamenta i nekadašnji izvestilac za viznu liberalizaciju Tanja Fajon smatra da se za građane Srbije ništa "specijalno", niti "vanredno" neće promeniti onoga trenutka kada spoljne granice šengenske zone dođu na prelaze ka Bugarskoj, Rumuniji ili Hrvatskoj.

"Za građane Srbije će, kad Bugarska i Rumunija uđu u šengensku zonu, tu biti šengenska granica i kontrola pasoša ista kao kontrola pasoša na nekoj drugoj granici, recimo na onoj gde srpski građani ulaze u Sloveniju. Nisu to nove mere, to je samo šengenska zona", kaže Fajonova u izjavi za Tanjug. 

Ona navodi da Bugarska i Rumunija već četiri godine ispunjavaju sve kriterijume za ulazak u šengensku zonu i da je zato Evropski parlament pozvao Evropsku komisiju i Savet da što brže ove zemlje prihvate u šengensku zonu.

"Pozvali smo da se i Hrvatska, čim ispuni uslove, primi u šengensku zonu, ali ne očekujem da će to ići tako brzo, sigurno ne sledeće ili u naredne dve godine", smatra Tanja Fajon. 

"Poznata vam je šengenska granica između Hrvatske i Slovenije. Kad postoji šengenska granica, postoji i kontrola pasoša i dokumenata. To je uobičajno za svaki prelazak šengenske granice. Jednom, kad Bugarska i Rumunija budu deo šengenske zone, tada će biti takve kontrole i na tim granicama. Ne mislim da je to nešta specijalno, nešta vanredno. To je normalini proces proširenja EU", zaključuje Fajonova.

Ona objašnjava da su ulazak u šengensku zonu i evrozonu simboli evrointegracija i očekuje da će i za Srbiju, čim uđe u EU, "sledeći korak biti ulazak u šengensku zonu".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво