Dačić: Srbija ceni stav Izraela o Kosovu

Odnosi Srbije i Izraela danas su na dobrom koloseku, uz sve veću ekonomsku razmenu i sve više izraelskih investicija u Srbiji, poručeno je sa obeležavanja 25 godina diplomatskih odnosa Srbije i Izraela.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da Srbija izuzetno ceni principijelni stav Izraela o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, što se, kako je dodao, pozitivno reflektuje na naše odnose.

"Kosovo je naš Jerusalim", rekao je Dačić na konferenciji kojom se obeležava jubilej.

Navodi da je bogata tradicija srpsko-jevrejskog prijateljstva koje je odolevalo najvećim istorijskim izazovima sa kojima su se oba naroda susretala, te da smo usmereni ka daljem jačanju odnosa i saradnje.

Naglašava da o dobrim odnosima svedoče sve razvijeniji politički dijalog, intenzivnija ekonomska saradnja i prisustvo izraelskih investicija u Srbiji, kao i sve raznovrsnija saradnja u kulturno-prosvetnoj, naučnotehnološkoj, turističkoj i drugim oblastima.

Podseća da je krajem 2014. godine realizovana prva poseta na nivou premijera u istoriji odnosa dve države, kada je aktuelni predsednik, tada premijer, Aleksandar Vučić posetio Izrael.

"Za naše bilateralne odnose se može reći da su na dobrom koloseku sa perspektivom da budu još kvalitetniji i sadržajniji", podvukao je Dačić i dodao da dva ministarstva već godinama dobro sarađuju i održavaju redovan dijalog.

U lično ime, Dačić je dodao da je bila greška što su diplomatski odnosi sa Izraelom bili prekinuti u vreme bivše Jugoslavije.

"Nažalost, trebalo je da Jugoslavija propadne, da mi obnovimo diplomatske odnose. Ali to možda i najbolje govori o specifičnom odnosu srpskog naroda u okviru biše Jugoslavije prema državi Izrael i jevrejskom narodu", rekao je Dačić.

"Stavovi Srbije i Izraela usmereni ka miru" 

Domaćin skupa, ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam, istakla je da danas Srbija i Izrael imaju otvorene kanale i veoma bogat politički dijalog i pokušavaju da podignu političku agendu na najviši nivo za dobrobit obe zemlje.

Ukazala je da ekonomska razmena dve zemlje raste, uz sve veći broj izraelskih investitora u Srbiji, veći broj turista i kulturnu razmenu.

Istakla je da su odnosi Srbije i Izraela prošli kroz svetle i tamne periode sa trenucima solidarnosti, nerazumevanja i političkih razlika.

"Bio je tu i dug period prekida u diplomatskim odnosima, ali topla osećanja koja dva naroda dele održala su se i danas slavimo 25 godina diplomatskih odnosa", podvukla je ambasadorka Izraela.

Zahvalila je svima u Srbiji koji, kako je rekla, podržavaju Izrael i jevrejski narod.

Fišer Kamova je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa izraelsko-palestinskim pitanjem, rekla da je optimistična u vezi sa izraelsko-palestinskim konfliktom na Bliskom istoku i veruje da ima šanse za napredak.

Kako je rekla, postoji šansa za pregovore sa Palestincima, a glavni problem o kojem se sada diskutuje jeste kako dovesti Palestince za sto i šta treba uraditi da bi oni priznali državu Izrael.

Jednom, kada se to uradi, svi kanali će biti otvoreni, rekla je ona i izrazila nadu da će "svi ključni igrači" u regionu, uključujući i međunarodnu zajednicu, SAD, Rusiju, ali i Srbiju, igrati pozitivnu ulogu da pomognu u pregovorima koji bi, prema njenim rečima, trebalo da bude direktni između Izraelaca i Palestinaca.

"Stavovi Srbije i Izraela usmereni su u istom smeru, a to je smer mira", poručila je izraelska ambasadorka.

Glavni cilj i Izraela, ali i Amerike i svih drugih država je mir u regionu, a glavna prepreka je činjenica da Palestinci ne priznaju samo postojanje Izraela.

"To je nešto oko čega ne možemo da pregovaramo, jednom kada počnemo pregovore, sve je otvoreno, i mi se radujemo tome. Takođe očekujemo pozitivnu ulogu svih u tome, uključujući naravno i Srbiju", rekla je Fišer Kamova.

Odluka Amerike da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela i prebacivanje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim je istorijski događaj za Izrael, navodi Fišer Kamova.

To pre svega zato što je, kako kaže, Jerusalim prestonica Izrela od 1949. godine i prestonica jevrejskog naroda već 3.000 godina.

"Nema nikakvih novih elemenata u ovome, i mi se nadamo da će svet shvatiti da ova odluka ne zatvara vrata pregovorima, već naprotiv, otvara vrata u pregovorima", smatra ambasadorka.

Nada da će u ovom slučaju sve države pratiti odluku SAD, a na pitanje da li to uključuje i Srbiju, Fišer Kamova je ponovila "sve države".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво