Poverenik: Nepravilnosti u primeni senior-kartica

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da je Upravi grada Beograda uputio Upozorenje na nepravilnosti u obradi podataka o ličnosti u slučaju "Beogradske senior-kartice".

U saopštenju Poverenika se navodi da je okončan nadzor u slučaju "Beogradske senior-kartice", da su uočene nepravilnosti, te da je Gradskoj upravi uputio Upozorenje, nakon kojeg očekuje da u roku od 15 dana da ga obavesti o merama koje će preduzeti radi otklanjanja tih nepravilnosti.

Poverenik je, kako se navodi, podneo i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv načelnika Gradske uprave grada Beograda, jer, kako tvrdi, okolnosti ukazuju na činjenicu da je najveći deo uočenih propusta posledica odluka koje su donošene van uprave, u neodgovarajućoj proceduri i bez potrebnih formalnih akata, ali zahtev za pokretanje prekršajnog postupka je podnet protiv načelnika, budući da je načelnik zakonom određen kao odgovorno lice.

Navodi se da je u postupku nadzora konstatovano da Uprava obrađuje podatke o JMBG-u iako je taj podatak nepotreban, nepodesan i nesrazmeran za ostvarivanje svrhe, a "objašnjenje" da je do takve obrade došlo "omaškom" je sasvim neprihvatljivo.

Utvrđeno je da se obrađuju i podaci o ličnosti koji nisu zasnovani na verodostojnom izvoru, odnosno da se neretko status penzionera ne proverava na odgovarajući način usled čega se pored ostalog ne može isključiti ni mogućnost da su kartice date i jednom broju lica koji nisu penzioneri.

Napominje se da se podaci obrađuju u svrhu različitu od one za koju je određena na osnovu pristanka lica budući da je objašnjenje da se datum rođenja i JMBG prikupljaju "radi čestitanja rođendana" što nema nikakvu vezu sa svrhom koja je definisana kao "obaveštavanje o pogodnosti".

Poverenik navodi da je, između ostalog, utvrđeno da Uprava pre započinjanja obrade nije obavestila Poverenika o tome iako je po Zakonu to bila dužna da učini najkasnije 15 dana pre početka obrade.

Budući da se, kaže Poverenik, slične akcije najavljuju i u drugim gradovima, poziva sve lokalne vlasti da, ako to iskreno žele i imaju mogućnosti, mogu odlukama skupština lokalnih samouprava ili organa javnih preduzeća utvrditi popuste za penzionere, i to objaviti u sredstvima informisanja i na svojim elektronskim prezentacijama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи