Reagovanja na najavu kandidature Dragana Đilasa

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je, povodom najave Dragana Đilasa da će se kandidovati za gradonačelnika, da se Đilas ne vraća u politiku jer ima novu viziju za Beograd, već zato što je "očigledno" da je njemu i "njegovoj družini" ponestalo para. Iz SNS-a ističu da Đilas iz politike nije ni odlazio. SPS navodi da je Đilasova kandidatura pokazatelj nedostatka ideja opozicije.

"Đilas je poziciju gradonačelnika koristio za lično bogaćenje, dok su Beograđani grcali u dugovima i borili se da prežive nemaštinu koja ih je zadesila usled pljačke gradske kase", naveo je Siniša Mali u pisanoj izjavi.

On je rekao da je aktuelna gradska vlast, posle velikih sprovedenih reformi, vratila ogromne dugove, spasila ekonomiju, otvorila više od 1.100 gradilišta, smanjila nezaposlenost za 20.000 i isplatila sva potraživanja socijalno ugroženih građana.

"Beograd i Beograđani danas imaju više novca nego ranije i zato je današnja puna gradska kasa savršen plen za Miškovića, Đilasa i Šapića. Dok su se Beograđani gušili u dugovima većim od milijardu evra, nisu ni znali da su se profiti i milioni na računima Đilasovih firmi iz godine u godinu uvećavali do čak 800 puta", naveo je Mali.

Član Predsedništva SNS-a Goran Vesić je izjavio da je Đilas grad Beograd uvek doživljavao kao svoju privatnu svojinu i lični plen i da se kandiduje kako bi ponovo "oteo Beograd zajedno sa Jankovićem, Jeremićem i Šapićem, a sve pod patronatom Miroslava Miškovića". 

Član Predsedništva SNS-a Nebojša Stefanović saopštio je da je bivši predsednik demokrata Dragan Đilas odlučio da se, kako kaže, vrati u politiku iako iz nje nikada nije ni odlazio.

"Da se vrati sa novom briljantnom idejom da garantuje za projekte svojom imovinom, baš kao što je garantovao za Demokratsku stranku i oterao je u stečaj. Da apsurd bude veći, baš onom imovinom koju je sticao u periodu dok je bio na vlasti", naveo je Stefanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On je podsetio da su Đilasove kompanije u vreme dok je upravljao Beogradom imale promet od preko 19 milijardi dinara, "što nije pošlo za rukom nijednom drugom tajkunu u Srbiji".

Članica Predsedništva SNS-a Zorana Mihajlović smatra da bi bilo fer da se pre nego što se, kako je najavio, vrati u politiku, bivši lider demokrata Dragan Đilas prvo izvini Beograđanima.

"Odluka Dragana Đilasa da se vrati u politiku i uključi u beogradske izbore odlična je prilika za građane prestonice da od njega dobiju jedno 'izvinite'", izjavila je Mihajlovićeva u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Smatra da bi bilo lepo da se Đilas prvo izvini građanima Beograda za dug koji je ostavio u gradskoj kasi, za pokvarene podzemne kontejnere, za kulise gradova i "legositije" i druge projekte na koje je bačen novac građana Beograda. 

SPS je saopštio je da je najava Dragana Đilasa da će biti "kandidat različitih frakcija raspale Demokratske stranke", samo pokazatelj nedostatka vizija, ideja, programa i ljudi koje opozicija nudi Beograđanima.

Kako navode, Dragan Đilas "recikliranom kandidaturom" pokušava da stvori lažnu sliku da njegova odluka ima bilo kakve veze s Beograđanima.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević rekao je da je Đilas izabran za odbornika i da je i dalje odbornik na listi DS-a ali da se od konstitutivne sednice u aprilu 2014. godine, više nikad nije pojavio ni na jednoj sednici gradskog parlamenta. 

Potpredsednik SPS-a Aleksandar Antić izjavio je da, u momentu kada Dragan Đilas ponovo pokazuje želju da bude gradonačelnik Beograda, prvo o čemu razmišlja je šta će reći svojim pristalicama kada bude doživeo poraz.

"Da li će nastaviti da se bori za njih i za Beograd kao opozicioni odbornik ili će, jednostavno, ponovo 'napustiti' politiku? Po drugi, treći put? Siguran sam da će se desiti ovo drugo, jer to je njegov već dobro poznati manir, po kome se ni u ovom mandatu nije pojavio ni na jednoj od 40-ak sednica gradske skupštine", saopštio je Antić.

Predsednik SNP-a Nenad Popović kaže da je Đilas, u vreme dok je bio gradonačelnik Beograda "ukidanjem ulica ruskim generalima" želeo da nas konfrontira sa Rusijom, a aktuelna vlast želi najbolje moguće odnose sa Ruskom Federacijom. 

Lider Pokreta Dveri Boško Obradović je naveo da je taj pokret otvoren za saradnju s opozicijom, ali je Draganu Đilasu zamerio što je učestvovao u vlasti koja je nanela štetu Srbiji.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи