Različiti stavovi ambasadora Izraela i Palestine o Jerusalimu

Odlukom da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, predsednik SAD Donald Tramp je priznao realnost zato što je Jerusalim glavni grad jevrejskog naroda već 3.000 godina, ocenila je ambasadroka Izraela u Beogradu Alona Fišer-Kam. Ambasador Palestine Muhamed Nabhan ističe da Palestina ne prihvata Trampovu odluku i da će nastojati da joj se suprotstavi svim legalni sredstvima.

Ambasadorka Izraela je u intervjuu za Radio Beograd 1 rekla da je Jerusalim bio prestonica Izraela od 1949. godine.

"Za nas je to istorijski dan jer su Sjedinjene Američke Države priznale realnost i važnost Jerusalima za jevrejski narod i državu Izrael. Nažalost, videli smo poslednjih godina da je međunarodna zajednica poricala ovu činjenicu, pa tako imamo rezoluciju u Unesku u kojoj se ne priznaje veza između Jerusalima i jevrejskog naroda. Dakle mislim da je ovo priznanje realnosti, koje će nadam se, slediti i druge države", rekla je ambadorka Fišer-Kam.

Veruje da odluka američkog predsednika može da unapredi mirovni porces i da ostavlja otvorena vrata za rešenje prihvatljivo za sve strane. Na pitanje da li bi Jerusalim mogao da bude prestonica dve države, Fišer-Kam odgovra: "Volela bih da kažem da je Jerusalim glavni grad Izraela".

"Za nas je Jerusalim glavni grad Izraela i biće to i u budućnosti, ali se svaki vid mirovnog procesa uzima u obzir. Savetovala bih Palestince da umesto borbe protiv realnosti prihvate tu realnost i vide šta mogu da urade. A mogu da nastave da pregovaraju s Izraelom. Ako počnemo ponovo da pregovaramo, videće da je Izrael voljan da se mirovni proces pokrene korak napred", istakla je ambasadorka.

Iako nema precizan plan kada i kako će izgledati premeštanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, Fišer-Kam podseća da ta odluka postoji od 1995. godine, samo je odlagana svakih šest meseci. Nada se da će i druge države razmotriti takve korake.

S druge strane, ambasador Palestine Muhamed Nabhan, takođe u intervjuu za Radio Beograd 1, ističe da je Tramp svojom odlukom vratio palestinskom pitanju međunarodni značaj.

"Možda to nije ni smerao, ali je napravio međunarodni referendum time ko je za ko je protiv, međunarodni referendum koji nismo mogli sami da napravimo. Postoji međunarodno okupljanje oko palestinskog pitanja. On je time privukao pažnju na palestinsko pitanje, i to je OK", poručio je Nabhan.

Prema njegovim rečima, Palestina ne prihvata Trampovu odluku i nastojaće svim legalnim sredstvima da joj se suprostavi. Najavljuje i tužbu u Ujednjenim nacijama.

"Nećemo koristiti nasilje, mi smo protiv nasilja svake vrste. Sve što ćemo uraditi uradićemo u skladu sa međunarodnim pravom. Nastojaćemo da okupimo čitav svet protiv tog koraka. Onda ćemo ići u Ujedinjene nacije, u Savet bezbednosti. Pokrenuli smo tužbu protiv Sjedinjenih Američkih Država u Savetu bezbednosti. Prema pravilniku UN, u tom slučaju SAD nemaju pravo veta ako su optužene. Mi ćemo izglasati rezoluciju u Savetu bezbednosti koja će osuditi taj akt. Ići ćemo i u Generalnu skupštinu, kako bismo pokazali da ona nema nikavku međunarodnu vrednost", istakao je Nabhan.

Ambasador Palestine dodaje i da je Jerusalim važan za Palestinu, jer je to njen glavni grad.

"Kako vi možete da se odreknete Beograda. Da li može neko iz Albanije da kaže  – moj glavni grad je Beograd? Možete li vi to prihvatiti? Je li to za vas važno? Naravno da je važno. Zato je za nas važan Jerusalim. To je naš glavni grad. Naš narod je podigao taj grad 7.000 godina unazad pre svih vera", naglasio je Muhamed Nabhan.

Amabasador zaključuje da Palestina ostaje otvorena za pregovore i da postoje samo dve opcije – da se teritorija podeli ili da svi zajedno žive u jednoj državi. Bez obzira na to kako će se na zvati, ambasador Nahban kaže da u njoj treba da žive slobodni i jednaki ljudi.
Intervju sa ambasadorima Izraela i Palestine biće emitovan na Prvom programu Radio Beograda u emisji "U središtu pažnje" od 17.05.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво