Počeo sastanak Mešovite komisije za sukcesiju

U Beogradu je počelo dvodnevno zasedanje Mešovite komisije za sukcesiju, na kojoj će se razgovarati o podeli preostale diplomatsko-konzularne imovine SFRJ. Jedna od tačaka je i zajednička prodaja dva objekta u Njujorku – zgrada Misije i rezidencija, kao i objekata u Bonu, Tokiju i Bernu.

Predstavnici Srbije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine razmatraće i pitanje "sudbine" četiri velika diplomatska kompleksa – u Adis Abebi, Nju Delhiju, Moskvi i Braziliji, kao i objekata u Kopenhagenu i Varšavi, a biće reči i o umetničkim slikama, koje se nalaze u ambasadama ili diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Jedna od tema je i imovina za koju Srbija zahteva da se briše iz Sporazuma o sukcesiji, jer status koji je zapisan ne odgovara činjeničnom stanju.

Za zajedničku prodaju pet objekata, kako je u razgovoru za Tanjug rekao državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljka Odalovića, izabrana je renomirana agencija iz Njujorka, ali da postupak nije završen do kraja.

"Videćemo da li će do sastanka biti novih vesti", rekao je Odlaović i ponovio da će novčana sredstva od prodaje, prema procentima, budu podeljena sukcesorima".

Naveo je da je na sva poslednja sastanka u Skoplju i Ljubljani dogovoreno da se, kada se objekti pordaju, od tih sredstava prvo namiri Srbija za uloženo, a da ostalo bude predmet zajedničke podele.

Od predstojećeg sastanka Odalović ne očekuje konačno rešenje po tom pitanju, ali smatra da će se napraviti "čista" platforma, te da se neće dugo čekati da se proces okonča, jer to, kako je rekao, nije samo interes Srbije, već svih sukcesora.

Od raspada SFRJ prošlo je 26 godina, a "brakorazvodna parnica" među nekadašnjim republikama još traje.

Od ukupno 123 objekata, 72 su podeljena, a za 51 objekat se traži rešenje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво