Završena rasprava o amandmanima, sutra glasanje o budžetu

U Skupštini Srbije kasno uveče završena rasprava o amandmanima, a za četvrtak je zakazano glasanje o Predlogu budžeta za 2018. godinu. Poslanici su danas, trećeg dana rasprave o amandmanima, oko 17 časova potrošili predviđeno vreme od 600 minuta za raspravu o amandmanima na sve tačke dnevnog reda, među kojima je bio i budžet za narednu godinu.

Glasanje o Predlogu budžeta za 2018. godinu zakazano je za 10 sati, a poslanici će se izjasniti i o još 30 tačaka dnevnog reda sednice koja je počela 6. decembra.

Skupština je danas radila do 23 časa, a od 20 sati predsedavajući sednici Vladimir Marinković i Veroljub Arsić su se smenjivali i do kraja rada iščitavali poslaničke amandmane na predloge više zakona.

Poslanici su, trećeg dana rasprave o amandmanima, oko 17 sati potrošili predviđeno vreme od 600 minuta za raspravu o amandmanima na sve tačke dnevnog reda.

Ukupno vreme od 600 minuta za raspravu isteklo je i pre nego što su razmotreni svi amandmani na izmene Zakona o budžetskom sistemu. Sledeća tačka bila je rasprava o amandmanima na predloženi budžet za iduću godinu.

Nakon što je isteklo tih 600 minuta, predsednica parlamenta Maja Gojković rekla je da se rad nastavlja, ali samo po vremenu koje je preostalo poslaničkim grupama i ovlašćenim predstavnicima. Tada je vreme za raspravu imala vladajuća koalicija, a od opozicije DJB i Dveri i to ukupno oko 18 minuta za te dve poslaničke grupe.

Predsedavajući sednici Veroljub Arsić iščitao je do kraja koji su amandmani podneti, pa se prešlo na amandmane na budžet za iduću godinu.

Polemika o Đilasu, energentima i "beznadežnom slučaju"

Na delu sednice na kojoj se raspravlja o amandmanima na budžet, poslanici su polemisali i o izbornoj noći 2016. godine, Draganu Đilasu, ceni energenata, kao i o tome ko je "beznadežan slučaj".

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović prvo je primetio da su poslanici "konačno stigli" do budžeta pošto su, kako smatra, poslanici vladajuće koalicije "ispričali" amandmane za koje "ni sami neće glasati".

Kritikujući ekonomsku politiku vlade, uz komentar da su napravljene uštede na pogrešan način, Radulović je kazao da je Srbija, prema izveštaju MMF, ostvarila najmanji rast u regionu u periodu od 2014. do 2016. godine u visini od 1,66 odsto.

Kada je reč o penzijama, predlaže da se prvo "vrati oteto", pa da se nominalno svima poveća tri odsto. Takođe, kazao je i da bi deficit bio veći za 50 milijardi dinara u ovoj godini da nisu povećani porezi.

Budžet je kritikovao i Srđan Nogo iz Dveri koji je poručio da "vlada želi da sakrije realan život" posle čega je usledila polemika sa predsedavajućim Veroljubom Arsićem.

"Kolega Nogo je beznadežan slučaj, ne mogu da pomognem, možda jednog dana odrastete", rekao mu je Arsić, a Nogo mu je odgovorio da "zna da ga boli istina i da vlast ima problem da prikaže realno stanje".

"Nisam ja vas nazvao šibicarom, lopovom kao što ste vi nazivali ministre", odgovorio je Arsić, a partijskog kolegu je "branio" Dragan Vesović iz Dveri koji je rekao da Srđan Nogo "nikog posebno nije oslovio tako".

"Jeste rekao šibicari, ali nije nikoga posebno oslovio za razliku od predsedavajućeg koji je rekao da je Nogo beznadežan slučaj", rekao je Vesović.

"Mnogo je teško predstaviti realan život kad treba da sanirate 100.000 radnih mesta u firmama u stecaju i restukturiranju, njihovu neuspelu ekonomsku politiku. Imamo tri milijarde evra bačenih para za nekoliko godina. Teško je sanirati rupu od 250 milijardi dinara 2013. i početi 2014. godinu. SNS je otvarala radna mesta i to će nastaviti da radi i da vodi zemlju napred", rekla je Aleksandra Tomić iz SNS.

Ministar Aleksandar Antić je, odgovarajući na kritike Ivana Kostića iz Dveri u vezi sa cenom goriva, najpre rekao da uvredljivi komentari pojedinih poslanika ne zaslužuju pažnju i da će se praviti da ih nije čuo, a onda istakao da je cena električne energije najniža u Evropi, dok je cena goriva na nivou proseka u regionu.

"Besmisleno je komentarisati navode kada poslanik izabere dve države koje imaju nižu cenu goriva, Makedoniju i BiH, u kojima ne postoji akcizna politika", rekao je Antić.

Izbornu noć u 2016. godinu komentarisao je Ivan Kostić iz Dveri tvrdnjama da je tada rušeno jedno naselje u Beogradu, da su neki pokušali da taj pokret za "jedan glas i manje" gurnu ispod cenzusa, te da su građani to videli.

Na komentare da će Dveri da sarađuju sa Đilasom, odgovorio je kontra tvrdnjama da Đilasu upravo vlast "diže rejting". Đilas je "izlizana politička ličnost", a jedina "čista" opcija su Dveri, smatra Kostić.

Aleksandra Tomić iz SNS upitala je Dveri zbog čega je bilo potrebe da se "upada u RIK, da se zavrću ruke ženama, da se fizički napadaju članovi RIK-a, drže zajednički mitinzi, čak se fizički napadala predsednica parlamenta".

Posle kraće polemike, predsedavajući sednici Veroljub Arsić je uglavnom dalje iščitavao podnete amandmane, a sporadično su se javljali šef poslaničke grupe DJB Saša Radulović i poslanik Dveri Ivan Kostić da govore o amandmanima koje su podneli na predloženi budžet za 2018. 

Polemika zbog broja amandmana 

Na kritike opozicije što zbog velikog broja amandmana koje su podneli poslanici vladajuće koalcije neće ostati vremena za raspravu o amandmanima na predloženi budžet za 2018, šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović je rekao da od SNS-a ne zavisi da li će parlament stići da razmotri amandmane na budžet.

Martinović navodi da opozicija treći dan rasprave govori da su poslanici vlasti podneli veliki broj amandama, te da nisu tačni navodi opozicije da sedi ceo dan u parlamentu i sluša njihova obrazloženja amandmana.

"Nije tačno da sede ceo dan, bilo je više ministra i članova vlade nego svih poslanika opozicije zajedno", dodaje Martinović.

Šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić je rekao da u parlamentu treći dan poslanici opozicije slušaju obrazloženje amandmana poslanika vlasti na izmene Zakona o budžetskom sistemu za koje kaže da nemaju smisla, te da nije dobro što "vladajuća hunta" govori o nekim stavkama u budžetu kojih, kaže, uopšte nema.

Kao primer naveo je 500 evra po kvadratnom metru stana koji će, po najavi vlasti, da se grade naredne godine.

"Gde se to nalazi u budžetu? Gde su sredstva za taj projekat? To ne možete nigde da nađete u budžetu", rekao je Đurišić i naveo da toga nema u budžetu ali da ima novca za gondolu u Beogradu za koji kaže da je "sumanuti projekat".

Martinović je opoziciji poručio da u parlamentu imaju onoliko vremena koliko im je dao narod na izborima.

"Za to vam nije kriv SNS", navodi Martinović.

Povodom navoda DS-a da su se u njihove stranačke redove priključili generali, Martinović kaže da se jedan od njih oglasio, general Petar Radojčić koji je, dodaje, rekao da je samoproklamovana vojna neutralnost Srbije nepriznata međunarodna forma sa nepoznatim sadržajem i da se zalaže za prihvatanje saradnje sa NATO i za članstvo u tom savezu.

"To zahteva značajna sredstva, ali mnogo manje nego vojna neutralnost Srbije, tako kaže (Radojčić). To kažu oni koji su nam pričali da smo mi izazvali ratove u bivšoj Jugoslaviji i otvoreno se zalažu sa ulazak u NATO savez koji je bombardovao SRJ", kaže Martinović i dodaje da se DS hvali takvim ljudima u svojim redovima.

Na navode Đurišića o "vladajućoj hunti", reagovao je i predsedavajući sednici Vladimir Marinković koji je pozvao Đurišića da ne upotrebljava reč hunta koja je, kaže, uvredljiva.

"Ovo nije vreme Augusta Pinočea, ovo je demokratska država", kaže Marinković.

Za povredu Poslovnika javio se šef poslanickce grupe DJB Saša Radulovć koji je pročitao imena poslanika SNS-a koji su se zaradem govorili o amandmanima koje su podneli i ponovio da se tako "krade vreme" za raspravu kako amandmani na budžet ne bi ni došli na dnevni red.

"Kradete vreme, dobićete krivičnu prijavu", navodi Radulović

I Đurišić je ponovo hteo da se javi za reč po Poslovniku, a predsedavajući Marinković mu je poručio: "Ne možete da birate, nemamo jelovnik ovde".

Reagovao je i poslanik DS-a Radoslav Milojičić Kena koji kaže da u parlamentu "slušamo gnusne laži", te da predsedavajući treba i opoziciji da dozvoli da odgovori istom retorikom.

U međuvremenu je u skupštini održan i Odbor za finansije koji je predložio parlamentu da Nebojšu Savića ponovo izabere za predsednika Saveta guvernera NBS.

O vojsci i Vikiliksu 

U skupštinskoj raspravi se ponovo polemisalo o stanju u vojsci, a pominjale su se i depše SAD koje je svojevremeno objavio Vikilis.

Šef polaničke grupe SNS Aleksandar Martinović je, navodeći da je Demokratska stranka uništila vojsku, dok je 2012. počelo njeno uzidanje,zapitao ko je omogućio moderno opremanje vojske – da li je to uradila vlast od 2012. ili prethodna vlast DS-a u kojoj je ministar odbrane bio Dragan Šutanovac.

"Ta oprema nije nabavljena zahvaljujući vašim napisima na tviteru. Je l' to kupila Tanja Vojtehovski, Vuk Jeremić ili Saša Janković... , ovo je kupila vlada koju je vodio Aleksandar Vučić i sada Ana Brnabić", rekao je Martinović.

On je, takođe, zapitao "ko je sada lider opozicije – Jelena Maćić, Tanja Vojtehovski..."

"Mrtva trka ko je lider opozicije, ko god pobedi mi ćemo ga priznati", dodao je Martinović.

On je rekao da je, za razliku od prethodne, sadašnja vlast od 2012. počela da vodi drugačiju politiku i time omogućila veća izdvajanja za vojsku, MUP i druge službe bezbednosti.

Martinović je precizirao da je izdvajanje za pripadnike vojske, od čega veći deo ide za plate, bilo 24,46 milijardi u 2017. godini i da će u 2018. biti izdvojeno 25,82 milijardi za Ministarstvo odbrane.

On je podsetio da su uvedeni novi sistemi naoružanja za vojsku – "morava", "vrabac", "nora", "lazar", "miloš", "mali miloš" i drugo savremeno naoružanje.

Martinović je rekao da se, za razliku od svega toga, iz depeše koju je objavio Vikiliks vidi da je tadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac otvoreno radio za strane intrerese.

Naveo je da je Vikiliks 2007. objavio da je tadašnji ambasador SAD u Beogradu Majkl Polt u depeši naveo da mu je Šutanovac rekao da je njegova misija da polako priprema Srbiju za ulazak u NATO, ali da nema poverenja u 200 pripadnika MUP zbog kosovskog iskustva...

Na to je poslanik SRS-a Nemanja Šarović rekao da je sadašnja vlast od 2012. promenila pet ministara odbrane, dok nisu našli Aleksandra Vulina za to mesto.

"Ako se pozivate na Vikiliks onda podsetite građane i šta piše u objavljenim depešama za Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića", poručio je Šarović.

Martinović je podržao izlaganje Šarovića kada je reč o čitanju depeša SAD koje je objavio Vikiliks, dodajući da nije problem da se one čitaju javno, ali da bi trebalo pročitati i šta su napisali za lidera radikala Vojislava Šešelja i Zorana Đinđića 2002. godine.

Martinović je rekao da zato ne treba selektivno čitati depeše i da nije ništa ružna što se neko spominje u njima, jer SAD ima svoje špijune i stalno šalju informacije.

Kaže da je nedavno objavljena analiza CIA iz 2000. godine, sa koje je skinuta oznaka tajnosti, u kojoj se spominje Šešelj – da je videvši da Slobodan Milošević gubi vlast odvojio SRS od SPS-a i priznao rezultate izbor iako je spaljen kompletan izborni materijal.

Poslanik Đorđe Vukadinović NS-PSS je rekao da pisma Vikiliksa nisu sveta pisma, već informacije koje treba proveriti.

"To je možda tačno, možda nije, valjda su postojale službe da to provere", naveo je on u skupštinskoj raspravi.

Primetio je da se prethodnih dana u parlamentu "najstrašnije" govori o opoziciji koja tvrdi da vlast vrši opstrukciju amandmanima, ali da možda građani to ne vide, jer možda opozicija nije uspela to dobro da im objasni.

Sonja Pavlović iz Kluba samostalnih poslanika je prethodno prigovorila Martinoviću da "gusla već danina" stvari koje nemaju veze sa budžetom i da se bavi "pesništvom", kao i da ne može u skupštini da vodi predizbornu kampanju za beogradske izbore.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара