Brnabić za RTS: Bolji život 2018. godine

Premijerka Ana Brnabić kaže da će građani Srbije živeti bolje u 2018. godini i ističe da je sigurna da svi građani, koji objektivno posmatraju stvari, vide napredak u svakom segmentu društva. Dodala je da se nada će naredne godine stopa nezaposlenosti biti ispod deset odsto.

Ana Brnabić je, gostujući u emisiji "Upitnik", navela da se polako vide rezulatati teških mera fiskalne konsolidacije i svakodnevnog napornog rada prethodne i ove Vlade.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju "Upitnik"

"Imamo smanjenje nezaposlenosti, danas je nezaposlenost negde oko 12 odsto, što je i dalje visoko, ali je više nego upola smanjena od 2013. godine", ukazala je Brnabićeva.

Dodala je da se nada da će u narednoj godini stopa nezaposlenosti biti ispod deset odsto.

"Mi ćemo nastaviti ovim tempom i ja se nadam da ćemo u 2018. godini doći na ispod deset odsto, dakle da ćemo ući u tu jednocifrenu stopu nezaposlenosti što je stvarno ogroman uspeh", rekla je Brnabićeva.

Podsetila je da je ove godine došlo i do povećanje minimalne cene rada za deset odsto.

"Trudićemo se da dogodine, ali to uglavnom zavisi od sindikata i od poslodavaca, nastavimo ovim trendom", objasnila je Brnabićeva.

Smatra da su dosta dobre indikacije što se tiče preduzetništva, pre svega kada je reč o olakšavanju poreza za početnike.

Naglasila je da je ove godine došlo i do povećanje plata u javnom sektoru, kao i povećanja penzija.

"U svemu tome ja vidim samo bolji život u 2018. godini", istakla je Brnabićeva.

Premijerka je komentarisala i kritike predloga budžeta za 2018. godinu.

"Budžet kažu nije razvojni, nije inovativan i budžet pomaže samo lopovima iz SNS-a. A, vi imate budžet koji daje 128 milijardi dinara na kapitalnu infrastrukturu i na javne investicije i imate apsolutno povećanje za Ministarstvo prosvete. Kako vi mislite da to nije glupost, kako bih ja to drugačije mogla da nazovem, kao jedna odgovorna osoba, kao jedan profesionalac", rekla je Brnabićeva.

"U privredi plate počele da budu veće nego u državnoj upravi"

Govoreći o statistikama da je Srbija sa najmanjim platama u regionu, Brnabićeva je rekla da Srbija nikada nije imala plate koje su bile u vrhu regiona, svakako ne ni Evrope.

"Prosek plata pre mera fiskalne konsolidacije je bio vučen nagore prosekom plata u državnoj upravi, u javnom sektoru, i to je bio neodrživo. Vi imate privredu koja mora da održava taj javni sektor, a u privredi imate manje plate nego što je u državnoj upravi, pa to je nenormalna država, to je očigledno nezdrava ekonomija", istakla je Brnabićeva.

Navela je da joj je indikator da je krenulo bolje bio taj kada su u privredi plate počele da budu veće nego u državnoj upravi.

"Mi ćemo se truditi da to tako i ostane, da privreda koja mora da nas izdržava ima dobar poslovni ambijent", dodala je premijerka.

Odgovarajući na pitanje kada će prosečna zarada u Srbiji biti 500 evra, kakve su bile najave, Brnabićeva je rekla da ne voli da licitira datumima.

"Ono što je meni važno je da idemo korak po korak, da idemo stabilno i uvek mi je važno da sve što radimo bude održivo što je pametna i odgovorna politika", istakla je premijerka.

Istakla je da su digitalizacija, obrazovanje i inovativni projekti ključne delatnosti za uspešnost srpske privrede.

"Ja ne vidim nijedan drugi segment rasta koji će budućim generacijama omogućiti da imaju jednu zemlju koja će im omogućiti da imaju stabilan, dinamičan rast", objasnila je Brnabićeva.

Malinari moraju da se takmiče na tržištu 

Kada je reč o ulaganjima u poljoprivredu, Brnabićeva je rekla da su ove godine značajno povećane subvencije za poljoprivredu u odnosu na prethodnu godinu, kao i omogućen pristup IPARD fondovima.

"Mi smo prvi put dobili konačno zeleno svetlo za EU fondove. To je 175 miliona evra za sve poljoprivredne proizvođače", kaže Brnabićeva.

Na pitanje kako će to pomoći malinarima koji blokiraju puteve, Brnabićeva kaže da oni moraju da se takmiče na tržištu.

"Malinari moraju da se takmiče na tržištu i niko ne može da traži da ima povlašćen status od strane države", dodala je premijerka.

Na pitanje zašto se uspešna preduzeća, kao na primer "Aerodrom", daju strancima, Brnabićeva je rekla da je to prvi primer koncesije.

"Vi dajete 'Aerodrom' u koncesiju na 25 godina. Za to dobijate jednokratnu isplatu u budžet, mislim između 350 i 450 miliona evra, onda imate godišnju koncesionu nadoknadu, zatim ulaganje u infrastrukturu od strane privatnog partnera i posle 25 godina oni sve to daju nazad Republici Srbiji", objasnila je Brnabićeva. 

Ona je rekla da će ugovor o koncesiji biti potpuno transparentan i istakla da je ponosna na tim koji je vodio ovaj proces. 

Na pitanje da li je "Er Srbija" u krizi, premijerka kaže da se ta kompanija trudi da posluje na tržištu koje je jako zahtevno i to uspeva.

"'Er Srbija' je jedan od ključnih elemenata zašto je Aerodrom postao tako uspešan", dodala je predsednica Vlade. 

Premijerka je rekla da joj je žao što zakon o poreklu imovine nije ranije donet i istakla da je Vladi u interesu da imovina političara bude transparentna.

Kaže da je zakon i njoj lično veoma važan i dodaje da je njena imovina u potpunosti transparenta.

"Meni je taj zakon jako važan i kako bi se stavila tačka na senzacionalizam", rekla je Brnabićeva. 

Premijerka je demantovala navode da je vlasnica firme "Enerdži inovejšn" koja je, kako su naveli pojedini mediji, utrostručila prihode od kada je postala predsednica Vlade Srbije.

"Nisam vlasnik te firme, tu firmu sam napravila dok sam bila u privatnom sektoru. Ta firma ima slovom i brojem jedan konsultantski ugovor u sferi energetike, vredan oko 3.000 evra mesečno i upravo sam za konsulatantski ugovor otvorila firmu da bi državi plaćala poreze i doprinose, da ne bi bila konsultant nekome i na ruke dobijala 3.000 evra", rekla je Brnabićeva.

Kao veliki uspeh Vlade izdvojila je to što će sedište Transportne zajednice biti u Srbiji. Prema njenim rečima, to je jedan timski rad u kojem su svi dali svoj doprinos od Jadranke Joksimović, Zorane Mihajlović..., do velike pomoći predsednika Aleksandra Vučića.

Ističe da joj u radu ne fali partijska pripadnost, da ima veliku podršku predsednika Vučića, i da ima veliko poštovanje prema Srpskoj naprednoj stranci.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво