Bečić: Što pre uvesti obaveznu registraciju pripejd korisnika

Skupštinski odbor za kontrolu službi bezbednosti ocenio je da je iz bezbednosnih razloga neophodno ubrzati donošenje novog Zakona o elektronskim komunikacijama, kojim će se uvesti obavezna registracija pripejd korisnika SIM kartica, kao i regulisanje broja kartica koje jedno lice može da poseduje kod jednog mobilnog operatora.

Predsednik Odbora Igor Bečić kaže za Tanjug da je Srbija jedna od retkih država u Evropi koja nema zakonom propisanu ovu obavezu za operatore. 

Zato, objašnjava, bezbednosne službe u Srbiji troše ogromne resurse da bi u slučaju zloupotrebe SIM kartica došle do osobe koja je odgovorna za to. 

Bečić kaže da Odbor za kotrolu službi bezbednosti, koji je danas održao sednicu koja je bila zatvorena za javnost, smatra da je nedopustivo odbijanje pojedinih operatora mobilne telefonije i internet operatora da primenjuju odredbe Zakona o elektronskim komunikacijama. 

Kako je naveo, pojedini operateri mobilne telefonije nisu obezbedili tehničke mogućnosti da čuvaju podatke o telekomunikacionom saobraćaju korisnika, odnosno zadržane podatke i to u periodu od godinu dana, što je zakonska obaveza, te da to predstavlja veliki problem za bezbednosne službe. 

Bečić kaže da je zakon potpuno jasan u pogledu obaveza državnih organa, ali i u pogledu obaveza operatora, kao i u delu kojim su propisane kaznene odredbe u slučaju nepoštovanja zakona. 

Kaže i da je odbor zato pozvao Republičku agenciju za elektronske komunikacije (RATEL) da primeni zakonske mere iz svoje nadležnosti u cilju očuvanja nacionalne bezbednosti i bezbednosti svih građana Srbije.

Na sednici Odbora je, kaže Bečić, istaknuta i neophodnost donošenja izmena i dopuna zakona o BIA, kojima će se izvršiti usklađivanje po pitanju postojećeg radno-pravnog statusa pripadnika Agencije sa usvojenim novim Zakonom o policiji i Zakonom o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru. 

Odbor smatra da su predložene izmene i dopune Zakona o BIA jedini način da se pravno uredi specifična organizaciona struktura, radno-pravni status i položaj pripadnika Agencije. 

Izmene tog zakona su, navodi Bečić, neophodne i kako bi Agencija nastavila nesmetano da sprovodi svoje zakonom propisane nadležnosti u oblasti zaštite nacionalne bezbednosti Srbije i njenih građana.

Odbor je danas na sednici razmatrao je i usvojio Izveštaje o radu Bezbednosno-informativne agencije i Izveštaje o stanju bezbednosti Srbije za period do 30. septembra 2017. godine. 

Odbor je pozitivno ocenio profesionalno postupanje i poštovanje ustavnosti i zakonitosti u radu pripadnika BIA i dao punu podršku Agenciji u ostvarivanju njenih prioritetnih zadataka na zaštiti bezbednosnih i drugih interesa Srbije i njenih građana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара