Dačić: Srbija je, uz Crnu Goru, lider u procesu pristupanja EU

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je u Briselu da je prvi strateški spoljnopolitički prioritet Srbije punopravno članstvo u EU, te da su stoga legitimna očekivanja zvaničnog Beograda da će najavljena strategija za pristupanje EU jasno prepoznati da je Srbija, uz Crnu Goru, lider u procesu pristupanja.

Dačić je, na radnom ručku ministara inostranih poslova država članica EU i država kandidata za članstvo u EU, koji je organizovan u okviru estonskog predsedavanja Savetu EU, ocenio da je perspektiva punopravnog članstva naše zemlje tokom mandata sledeće EK dostižan i realan cilj. 

To, kako je objasnio, ne znači da treba staviti u drugi plan evropski put drugih aspiranata za članstvo u regionu. 

"To će, naprotiv, podstaći sve na Zapadnom Balkanu da se pozitivno nadmeću na tom polju i da brže i efikasnije sprovode unutrašnju transformaciju", rekao je Dačić duboko uveren da će Beograd biti zadovoljan Strategijom kada ona bude objavljena.

Podsetivši da Srbija prolazi kroz širok spektar ekonomskih i političkih reformi koje imaju za cilj da našu zemlju učine spremnom za izazove koje donosi članstvo u EU, Dačić je istakao da srpska vlada radi na prevazilaženju svih izazova na tom putu. Priznanje i rezultat tih napora, dodao je, svakako predstavlja i jučerašnja Međuvladina konferencija, na kojoj je Srbija otvorila dva nova poglavlja. 

Vicepremijer se, kazao je, nada da će tokom bugarskog predsedavanja naš pristupni proces biti uspešno nastavljen i da će u skladu sa tim biti otvoren veći broj poglavlja. 

"Svesni smo da se EU trenutno susreće se brojnim izazovima, na unutrašnjem planu i globalno, te samim tim dodatno cenimo odluku našeg suseda Bugarske da evropsku perspektivu i povezivanje Zapadnog Balkana uvrsti među prioritete predsedavanja", kazao je Dačić i posebno pozdravio nameru Bugarske da bude domaćin Samita EU i Zapadnog Balkana, za čije održavanje se, kazao je, i lično već duže vreme zalaže. 

Iskreno verujući da će, kako je rekao, i naredni predsedavajući Saveta EU, Austrija i Rumunija, koji su izuzetno bliski našem regionu, imati temu proširenja i pozitivnu balkansku temu u svojim programima, Dačić je rekao:

"Nama u Srbiji je drago što u državama članicama sve jasnije uviđaju da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana od ključnog značaja za stabilnost našeg regiona i Evrope u celini. Mi smo načinili velike korake u normalizaciji odnosa sa Albanijom, BiH, Makedonijom, Crnom Gorom i predsednik Republike i članovi Vlade veoma dobro shvataju značaj regionalne stabilnosti za budućnost Srbije."

Dačić je u svom obraćanju podsetio da Srbija ima i drugačiji strateški politički prioritet – a to je, kazao je, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, što je dovedeno u pitanje nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. 

"Upravo zbog toga, diplomatski napori Srbije na očuvanju celovitosti predstavljaju značajan element naših odnosa sa drugim zemljama i međunarodnim akterima", naveo je ministar i istakao da su politički lideri u Beogradu u proces dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Podsetivši da je taj dijalog započeo još kao potpredsednik Vlade, u oktobru 2012. godine, Dačić je rekao da je Beograd u to uložio sav svoj politički kredibilitet.

"Uveravam vas da Beograd ostaje iskreno posvećen ovom procesu, što je i do sada više puta dokazao implementacijom postignutih dogovora. Međutim, podsećam vas da nikakav napredak nije postignut u uspostavljanju Zajednice srpskih opština, iako se upravo na ovo pitanje odnosi najveći deo odredaba Briselskog sporazuma", naveo je Dačić.

Neophodno je, istakao je, da i druga strana u dijalogu preuzme odgovornost i pristupi ispunjavanju svojih obaveza. 

"Napori moraju da budu zajednički, naročito imajući u vidu da ćemo samo na taj način osigurati normalizaciju života građana na KiM i stabilizaciju odnosa Srba i ostalog nealbanskog stanovništva i Albanaca, rekao je Dačić.

Uveren da celokupna Unija podržava Beograd u tom cilju, bez obzira na različite stavove država članica o statusu KiM, Dačić je zaključio:

"Stoga gajimo nadu u dalji, uspešan nastavak dijaloga uz punu podršku i okrilje EU, u čiju ulogu kao facilitatora imamo puno poverenje. Samo kroz posvećen dijalog moguće je rešavanje svih otvorenih pitanja i izgradnja stabilnog regiona."

"Pozitivna poruka Saveta EU o politici proširenja"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Briselu da je iz Saveta EU poslata pozitivna poruka kada je reč o politici proširenja. 

Dačić kaže da se na sastanku ministra zemlja EU i ministara iz zemalja kandidata za članstvo razgovaralo o politici proširenja "u pozitivnom tonu, bez primedaba i skepticizma".

"Ovo je bio sastanak sa pozitivnom porukom da se priprema strategija proširenja. Za nas je bitno da se priprema strategija pristupanja Srbije i Crne Gore", izjavio je Dačić novinarima posle radnog ručka, organizovanog na marginama Saveta opštih poslova EU u Briselu.

Srpski šef diplomatije napominje da postoji opasnost da se želi izbeći naglašavanje da su Srbija i Crna Gora lideri u procesu pristupanja EU i da se u okviru nove evropske strategije želi obuhvatiti ceo region "u jednom paketu".

"To ne bi bilo prahvatljivo za nas, jer naš stav je da svako treba da ide ka EU brzinom koju zaslužuje, odnosno brzinom koja govori o tome koji su kriterijumi već ispunjeni", poručio je Dačić.

Napomenuo je da je na današnjem sastanku bilo govora i o tome koliko su građani pozitivno opredeljni kada se pomenu evrointegracije.

"Isto kako postoji zamor od proširenja u EU, kod nas postoji zamor od stalnog odlaganja našeg približavanja EU. Kada se napravi odnos između ta dva zamora, mislim da je ipak za celu Uniju i za ceo region to veoma pozitvna i vin-vin kombinacija", poručio je šef srpske diplomatije.

Dačić je zaključio da je, pored tih prepreka, politika proširenja dobitna politika sa pozitivnim rezultatima i za EU i za region, pogotovo kada je u pitanju stabilnost Unije i Zapadnog Balkana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво