Sastanak Vučića i Makrona, francuski predsednik u Srbiji pre leta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Parizu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji dve zemlje. Makron je rekao da će posetiti Srbiju pre leta 2018. godine.

Sastanak je održan na brodu kojim su se visoke zvanice vozile iz Jelisejske palate ka ostrvu Segan, na kojem je organizovan Samit o klimatskim promenama "Jedna planeta" (One Planet).

Predsednik Makron je obavestio predsednika Vučića da će posetiti Srbiju pre leta 2018. godine.

"To je veoma važna vest za Srbiju", istakao je Vučić.

Kako je naveo, on je francuskom kolegi rekao da ga neće nigde tako dobro i lepo dočekati kao u Srbiji, na šta je Makron uzvratio da veruje u to.

"Aleksandre, dolazim sigurno pre leta u Srbiju", preneo je njegove reči srpski predsednik i naveo da je na pitanje Makrona kada bi bilo najbolje i najlepše da dođe, njegov odgovor bio – na proleće.

Makron je na to rekao da sigurno dolazi pre leta u Srbiju, zaključio je Vučić. 

Tokom susreta, srpski predsednik razgovarao je sa francuskim kolegom o investicijama u Srbiji i zamolio ga za veću podršku Francuske evropskom putu Srbije.

Vučić je naveo da su u tom smislu razgovarali i o koncesiji za aerodrom u Beogradu i podsetio da su sve ponude predate, a da će se 25. decembra znati kakve su ponude, uz ocenu da je reč o otvorenoj i transparentnoj proceduri.

Makron je rekao da se i kroz aktivnosti francuskih kompanija vidi povišeni i sve značajniji interes Francuske za našu zemlju, dodao je Vučić. 

Predsednik Vučić je u toku prepodneva bio gost na ručku koji je Makron priredio u čast visokih zvanica.

Makron je srpskog kolegu dočekao sa "mon ami, Aleksandar" (moj prijatelju, Aleksandre).

Njih dvojica su se upoznali krajem septembra na Blumbergovoj konferenciji, na marginama jesenjeg zasedanja Generalne skupštine UN.

Taj susret i razgovor protekao je, prema svedočenju srpskog predsednika, u dobroj, obećavajućoj atmosferi, što je dobilo potvrdu u pismu koje je Makron ovih dana uputio Vučiću, a u kojem potvrđuje da će doći u zvaničnu posetu Srbiji.

Predsednik Vučić je ranije danas izjavio da je u ovom trenutku Makron jedan od dve najvažnije političke figure u Evropi i uticajan u svetu. 

Vučić je, inače, jedini predsednik iz zemalja Zapadnog Balkana kojeg je Makron pozvao i na svečani ručak i na Samit o klimi.

Samit prilika za razgovore i sa drugim liderima  

Vučić je novinarima, posle učešća na Samitu o klimatskim promenama, rekao da je zadovoljan razgovorima sa šefovima država i vlada koji su, kao i on, učestvovali na tom samitu.

Razgovarao je, rekao je predsednik, i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, o čemu neće biti saopštenja, a činjenica je da su se, kaže Vučić, u nekim stvarima složili, a u nekima, naravno, ne.

Imao je razgovore i sa premijerom Luksemburga Ksavijerom Betelom i austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom. Vučić je naznačio i razgovor sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevom i najavio da će, na poziv kolege iz Bugarske, na proleće posetiti tu zemlju. 

Ukazao je i na razgovore sa predsednicom Švajcarske, kao i premijerkom Norveške koja mu je, kaže, prenela da je imala uspešne razgovore nedavno sa premijerkom Srbije Anom Brnabić. 

Srbija je, inače, zainteresovana za teme o kojima je bilo reči na samitu o klimi i klimatskim promenama, budući da je naša zemlja, podsetio je, bila pogođena poplavama, a duže vreme i sušom.

Samit je bio dobra prilika za susrete i razgovore sa mnogim svetskim liderima, uključujući one iz zemalja Afrike i Azije.

Zanimljivo je, preneo je Vučić, da je samit okupio mnogo zvaničnika, ali i ljudi iz javnog i poslovnog života SAD, poput Blumberga, Švarcenegera, Bila Gejtsa i Šona Pena, koje je sve, očigledno, privukao francuski predsednik kao novi lider u globalnim razmerama. 

On je ponovio da su Angela Merkel i Makron ključni lideri EU i istakao da je Makron čovek koga slušaju, veoma poštovan i da su svi zahvalni na tome što pomaže da se planeta održi u životu.

Sve u svemu uspešan dan za Srbiju, a smatram da je posebno važno to što smo sa Francuskom na najvišem nivou, sa čovekom koji je priznat kao jedan od najznačajnijih svetskih lidera Makronom, "ostvarili, čini mi se, najbolji mogući kontakt i na toj vrsti saradnje insistiraćemo i ubuduće", zaključio je Vučić. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво