Polemika o vojsci, Martinović i Milojičić o tome radi li Šutanovac u "Jugoimportu"

Skupština Srbije završila je večeras rad, a raspravu o amandmanima na izmene Zakona o budžetskom sistemu nastaviće sutra. Današnju sednicu obeležilo je javljanje poslanika po povredama Poslovnika, pa su tako predsedavajućem merili koliko je kome dao minuta za postavljanje poslaničkih pitanja. Poslanici su polemisali o profesionalizaciji vojske u vreme DS-a i tome da li bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac radi u "Jugoimportu".

Ministar za rad i bivši ministar odbrane Zoran Đorđević je izjavio u Skupštini da je prethodna vlast predvođena Demokratskom strankom prodala srpsko naoružanje za malo para, dok je sada država opremila vojsku i nabavila avione, helikoptere, oklopna vozila i tenkove.

Naime, komentarišući primedbe poslanika DS-a da je kada je ministar odbrane bio Dragan Šutanovac izvršena profesionalizacija vojske i uveden red u sistem odbrane, Đorđević je rekao da je 2012. godine srpska namenska industrija bila u katastrofalnom stanju.

"Hvalite se profesionalizacijom vojske, a niste računali šta će biti sa profesionalnim vojnicima kad napune 42 godine i kada treba da ih izbacite na ulicu. Sada ova vlast želi tim ljudima da omogući da ostanu u vojsci i da se prekvalifikuju", naveo je Đorđević.

Kad je reč o tenkovima, kaže da nije bitno gde su topljeni, već "koliko je Srbija prodala tenkova i kome su prodati i za koliko para".

Đorđević je rekao da ima podatke o tome kojim zemljama su prodavani naši tenkovi i veruje da bi predstavnike DS bilo sramota kada bi ih izneo. "Prodali su nauružanje za malo para", dodao je.

Ministar je rekao da je 2012. "pola vojske bilo u jednoj uniformi, a pola u 10 uniformi", dok sada svi imaju komplet nove uniforme i posebno letnju uniformu.

Đorđević navodi i da je 2012. vojska imala samo jedan "mig 29", a danas ima 10 takvih aviona.

Podsetio je da je vojska nabavila i helikoptere "erbas" i Mi-17, kao i da će dobili i nova oklopna vozila i tenkove.

U popodnevnom delu sednice šef poslanika SNS Aleksandar Martinović kazao je da ta partija pozdravlja odluku da se Ministarstvu odbrane dodeli 11 milijardi dinara više i dodao da će taj novac biti iskorišićen za opremanje vojske.

Kako je rekao, od 2000. godine do 2008. godine uništeno je preko 500 tenkova i haubica, 220 oklonih vozila, više destina hiljada lakog naoruzanja, 1.200 strela tip 2, 26 višecevnih raketnih lansera i izrazio nadu da se "zla vremena po vojsku i građane neće vratiti".

Polemika Martinovića i Milojičića

Oštru raspravu poslanika vladajuće koalicije i opozicije izazvala je izjava šefa poslaničkog kluba SNS-a Aleksandra Martinovića da je Šutanovac zaposlen u "Jugoimportu".

Naime, Martinović je primetio da vlada nema u svojim redovima ljude kakav je bio nekadašnji ministar odbrane i sadašnji predsednik DS-a Dragan Šutanovac, za kojeg tvrdi da je "žrtva režima Aleksandra Vučića tako što je zaposlen u "Jugoimport SDPR-u".

Kako je rekao, tadašnji ministar odbrane priznao je da radi za strane interese i da nam se zbog toga desilo uništavanje tenkova i topova, protivaketnih sistema različitih tipova i da je Vojska Srbije zato 2012. bila nesposobna da brani zemlju.

"Da se nisu desile promene danas ne bismo ni imali vojsku", zaključio je.

Poslanik DS-a Radoslav Milojičić Kena negirao je da je Šutanovac zaposlen u SDPR-u i zatražio od Martinovića da te tvrdnje dokaže.

Poslanica DS-a Maja Videnović je rekla da svi u vojsci i danas govore da je za vreme ministra odbrane Šutanovca ona profesionalizovana i da je to bio jedini period kada je taj sistem bio uređen.

Vladimir Orlić iz SNS-a je rekao da ima pouzdanu informaciju da Šutanovac "možda nije više u radnom odnosu u SDPR-u zato što se nije pojavio na poslu i da je iz tih razloga raskinut ugovor", a Maja Gojković je, u svojstvu poslanice SNS-a, rekla da predsednik DS-a i ne krije da je do juče bio zaposlen u SDPR-u i da ona lično ne vidi ništa ružno u tome da vođa opozicione stranke može da bude zaposlen u jednom državnom preduzeću.

"Supruga Saše Jankovića je zaposlena u MUP-u, u zgradi skupštine rade mnogi rukovodioci DS-a, to mogu i da dokažem", rekla je Gojkovićeva primetivši da to pokazuje samo dobru stranu vlade koju predvodi SNS i u kojoj nema osvetoljubivosti.

Polemika o minutima 

Početak sednice na kojoj bi trebalo da se raspravlja o amandmanima na izmene Zakona o budžetskom sistemu obeležilo je javljanje poslanika po povredama Poslovnika, pa su tako predsedavajućem merili koliko je kome dao minuta za postavljanje poslaničkih pitanja.

Nakon završetka dela sednica za postavljanje poslaničkih pitanja, Nemanja Šarović iz SRS-a je reklamirao povredu Poslovnika jer je, kako je rekao, poslanica SNS-a Dušica Stojković govorila skoro sedam minuta, primetivši da je prihvatljivo da se poslanicima produži vreme 10 ili 15 sekundi, ali ne i dva minuta.

Predsedavajući Veroljub Arsić je primetio da bi Šarović, da je došao na početak postavljanja poslaničkih pitanja, mogao da vidi da je upravo lideru radikala Vojislavu Šešelju, koji je prvi govorio, takođe produženo vreme.

Poslanik DS-a Radoslav Milojičić Kena je, takođe, reklamirao povredu Poslovnika, upozorivši da je Šešelj dobio minut više od predviđenog vremena, a SNS čak dva minuta.

"Od vas nismo dobili nikada tri minuta duže. Mi smo ponosni iz DS-a što nikada nismo dobili duže da govorimo", rekao je Milojičić.

Nakon toga je predsedavanje sednici preuzela predsednica parlamenta Maja Gojković i nastavljana je rasprava o amandmanima na izmene Zakonu o budžetskom sistemu.

Na Predlog budžeta za iduću godinu podneto je 919 amandmana. Na zakonske predloge koje razmatra parlament, među kojima je i budžet za 2018, podneto je ukupno 2.317 amandmana.

Poslanici za raspravu o svim amandmanima imaju ukupno 600 minuta, a do sada su iskoristili 126 minuta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи