Zaev: Podrška Prištini, ali ne treba zaboraviti da je Srbija naš sused

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je u Prištini da kosovske institucije mogu da računaju na podršku Makedonije u dijalogu sa Beogradom i drugim pitanjima.

"Podržavamo dijalog Prištine i Beograda i, u tom smislu, za rešavanje svih pitanja Kosovo može da očekuje podršku Makedonije, ali ne treba zaboraviti da je Srbija naš sused", rekao je Zoran Zaev, odgovarajući na pitanje da li će Makedonija podržati učlanjenje Kosova u Unesko i da li kosovski premijer očekuje takav potez.

Zaev je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, dodao da je pitanje članstva Kosova u Unesku odloženo i da ne zna tačno kada će se rešavati, ali da se nada da će se paralelno sa njim rešavati bilateralni odnosi Beograda i Prištine. 

Zaev i Haradinaj su tokom zajedničkog sastanka razgovarali o slučaju "Kumanovo", navodeći da su se zauzeli za međunarodnu istragu.

"To je vrlo osetljivo pitanje... pitanje za koje građani zaslužuju da znaju istinu", rekao je Zaev.

Kosovski zvaničnici su tokom razgovora sa Zaevom isticali da su zadovoljni odnosima sa Skopljem. 

"Evroatlantska perspektiva nam je zajednička. Tu smo da se pomažemo, da naši odnosi budu pojačani. Mi već imamo dobre odnose, ali bismo mogli da ih još više unapredimom", rekao je Haradinaj. 

On je danas u prvoj zvaničnoj poseti Prištini, i prvi je makedonski premijer koji posećuje Kosovo. 

Podsetio je da su Skoplje i Priština do sada potpisali 19 sporazuma i da ih do zajedničke sednice dveju vlada sledeće godine očekuje još 20.

Zaev i Haradinaj su razgovarali o zajedničkim projektima, unapređenju komunikacije, auto-putu koji povezuje Prištinu sa Skopljem, otvaranju novog graničnog prelaza.

Makedonski premijer je u Prištini razgovarao i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i predsednikom Skupštine Kadri Veseljijem.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 13. dec 2017, 07:50) - balkanac [neregistrovani]

Balkan

Žao mi je makedonaca što ne vide koliku rupu im kopaju.

(sreda, 13. dec 2017, 07:19) - Брчак [neregistrovani]

Без одмора

Борбу за повратак Космета треба наставити још већим интензитетом, и свим облицима. Појачати дипломатске активности гдје је то могуће и у ту борбу укључити и утицајне Србе и Русе ван њихових граница. Нема спавања!

(utorak, 12. dec 2017, 18:46) - DDanonymous [neregistrovani]

Lutka na koncu

Ne kazem da se ne treba razgovarati sa svim politicarima i drzavnicima,bez obzira na razlicitosti u pogledima na razne stvari,ali se ne trebaju uzimati za ozbiljno oni politicari koji idu u zapadne ambasade po svoje misljenje.

(utorak, 12. dec 2017, 14:38) - Филип [neregistrovani]

Востани Сербие !

Тешко Србији са назови државама бивше Југославије, које су изникле из националних комплекса и интереса западних сила.Па тако, дође време да су бољи гори, а гори бољи А опет, са друге стране гледано и много пута констатовано, за њихово изникнуће смо увелико и сами криви Због немудрости наших политичких првака у новијој историји сада плаћамо дебеле цехове Од пре више од века уназад па до вечности........И зато, Востани Сербие !

(utorak, 12. dec 2017, 13:55) - anonymous [neregistrovani]

Skopljani

Zalediti odnose sa tzv. Makedonijom i ne priznavati njihovu drzavu sa tim imenom

(utorak, 12. dec 2017, 13:19) - anonymous [neregistrovani]

Nismo mi komsije!

Nego legitimni vlasnik Kosova.

(utorak, 12. dec 2017, 12:46) - ☺ [neregistrovani]

Mala maca


Bakir je mala maca za ovog!