Vučić za RTS: Makron uživa ogroman ugled, očekujem da stvorimo uslove za njegovu posetu

Učešće na samitu o klimi predsednik Srbije vidi kao priliku da se sastane sa francuskim predsednikom, koji je, ocenjuje, u ovom trenutku jedan od dve najvažnije političke figure u Evropi i uticajan u svetu.

Važnost sastanka važna je i za evropski put Srbije i za bilateralne odnose dve zemlje, smatra predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik podseća da je "Suec envajornment" ušao u prvu veliku investiciju u okviru javno-privatnog partnerstva, ne samo u Srbiji već i u celom regionu, a tiče se prerade otpada u Vinči, što je investicija vredna 300 miliona evra.

Francuski 'Vansi' je jedan od četiri ponuđača za beogradski aerodrom. "Ima zainteresovanih za uzimanje koncesije na 25 godina gde bi svakako i investicija i plaćanje unapred državi Srbiji bili veoma veliki u slučaju da pobede na tenderu", naveo je Vučić.

Trgovinska razmena sa Francuskom u prvih deset meseci 2017. je 11 odsto veća nego prethodne godine, kada je bila 900 miliona evra.

Predsednik Srbije očekuje da u narednom periodu dostigne milijardu evra, takav signal stiže i sa francuske strane.

A osim podrške na evropskom putu i sve boljih ekonomskih odnosa, Francuska bi mogla da ima uticaj u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

"Stabilnost i mir bi bilo mnogo lakše očuvati ukoliko bismo imali podršku danas snažne, ugledne Francuske, koja ima sve veći uticaj u Evropi i svetu. Predsednik Makron uživa ogroman lični ugled na svim meridijanima i zato očekujem da ćemo danas, a dogovoreno je da imamo takvu vrstu kratkog sastanka, stvoriti uslove da Makron, kako je sam u pismu rekao, poseti Srbiju", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije se osvrnuo i na juče otvorena poglavlja u Briselu.

"Dva poglavlja – dva poglavlja, koliko hoće da otvore, hvala im na tome i to je to", kaže Vučić.

Ukazuje da će morati da pogleda deo koji se tiče nacionalnih manjina, da ukažu na koji model iz regiona i koje članice EU žele da se Srbija ugleda.

"A ovo oko pravosuđa, ponavljam, sasvim su u pravu, tu nemam nikakvih iluzija i tu ćemo morati mnogo da radimo da to što smo nasledili i politički uticaj na pravosuđe i što smo nasledili neefikasno pravosuđe da u potpunosti menjamo", naveo je predsednik.

Ističe, međutim, da bi, kada bi Srbija sutra uvela sankcije Rusiji i kada bi priznala nezavisno Kosovo, bila "šampion u odbrani prava nacionalnih manjina istog dana i da bi cvetalo efikasno i nezavisno pravosuđe".

Samit o klimi počeo je svečanim prijemom u Jelisejskoj palati, nakon čega se, na nekoliko panela, razmatraju dometi sporazuma potpisanog u Parizu pre dve godine i budući koraci u sprečavanju klimatskih promena i globalnog otopljavanja.  

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи