Podela imovine SFRJ, parnica duža od četvrt veka

Iako je od raspada SFRJ prošlo 26 godina, brakorazvodna parnica još traje. U sredu će u Beogradu biti održan sastanak Mešovitog komiteta za sukcesiju u kojem su predstavnici Srbije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Verujem da ćemo u sledećoj godini rešiti najveći broj problema, rekao je za RTS Veljko Odalović.

Za održavanje stana na Petoj aveniji u Njujorku Srbija je do sada dala tri miliona dolara iako ga niko ne koristi. Zainteresovanih za kupovinu ima, ali ne i dogovora među bivšim  jugoslovenskim republikama, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a predstavnik Srbije u Mešovitom komitetu za sukcesiju Veljko Odalović.

"Ovo je slično brakorazvodnoj parnici. Na početku sukcesije imovina je jasno popisana, ali su problemi nastali u realizaciji. Od ukupno 123 objekata, 72 su podeljena, a za 51 objekat se traži rešenje. Među njima ima i onih, iako su upisani kao vlasništvo SFRJ, za koje se ispostavilo da su upisani po raznim kriterijuma i nemoguće ih je podeliti", kaže predstavnik Srbije u procesu sukcesije Veljko Odalović.

Jedan od takvih je i stan u Njujorku. Iako je na prestižnoj lokaciji, već 26 godina čeka rešenje. Ipak, Veljko Odalović očekuje brzu realizaciju kada je reč o bivšoj jugoslovenskoj misiji u Njujorku i Tokiju, kao i stanu na prestižnoj njujorškoj lokaciji.

"Ostaju još četiri sporna objekta velikih površina, a to su objekti u Moskvi, Adis Abebi, Nju Delhiju i Brazilu, jer zemljište na kojima se objekti nalaze nije upisano kao vlasništvo SFRJ", kaže Odalović.

Predstavnik Srbije u komisiji za sukcesiju kaže da je Srbiji pripala kvota od 39,5 odsto imovine, kao i da je vrednost ukupne imovine pre 26 godina procenjena na 110 miliona dolara i da to danas nije isto.

"Nadam se da su svi shvatili da se ne isplate troškovi koji se plaćaju. Verujem da ćemo u sledećoj godini rešiti najveći broj problema. Postoji jedan broj objekata koji se nesporno mogu podeliti i insistiraćemo na tome na predstojećoj sednici", rekao je Veljko Odalović.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво