Joksimović: Važan korak na putu evrointegracija

Nastavljamo naš evropski put, a ovo je još jedan važan korak u procesu pridruženja, rekla je ministarka Jadranka Joksimović govoreći o otvaranju još dva poglavlja u pregovorima sa EU.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je večeras u Briselu da Srbija, otvaranjem dva nova poglavlja, 6 i 30, pravi važan korak na svom putu evrointegracija.

To je i jasan signal definitivne budućnosti Srbije u EU, poručila je Jokisimović.

"Nastavljamo naš evropski put, a ovo je još jedan važan korak u procesu pridruženja. Sa ova dva poglavlja, Srbija će imati ukupno otvorenih 12 poglavlja, što je solidan i zadovoljavajući tempo, ali može i mora brže", naglasila je Joksimovićeva u izjavi novinarima pred početak Međuvladine konferencije.

Ministarka Joksimović napominje da je Srbija imala spreminih pet pregovaračkih pozicija i da je očekivala otvaranje više od dva poglavlja.

Kaže da je većina država članica prepoznala napredak Srbije na evropskom putu i dala svoju saglanost za otvranje "tri, čak i četiri poglavlja", ali da je kosenzusom svih članica odlučeno da se otvore dva poglavlja.

"Ako smo ambiciozni ne smemo da budemo zadovoljni. Mislim da je ambicija dobra jer pokazuje političku volju i rešenost da idete u jednom pravcu. Ako smo manje ambiciozni onda ćemo reći da je ovo zadovoljavajući tempo koji je već postao uobičajan – dva poglavlja po Međuvladinoj konferenciji", izjavila je Jokosimović u Briselu.

Ministraka za evrointegracije Srbije kaže da očekuje da se proces pridruživanja i tempo otvaranja poglavlja ubrza u narednom periodu, pogotovo tokom predsedavanja Bugarske i Austrije Savetom EU koje su proširenje stavile među svoje prioritete.

"Zaista mislim da mora da se da jedan zamajac i da se pravda ona poruka predsednika Junkera koji je definitivno izdvojio Srbiju i Crnu Goru kao, u ovom trenutku, najnaprednije zemlje u procesu pregovora. Mislim da je to bio dobar vetar u leđa", poručuje Joksimovićeva.

To ne treba razvodnjavati, dodala je Joksimovićeva.

Zaključila je da će unutrašnje reforme i dalje biti ključne za napredak Srbije na putu evrointegracija i da će posvećenost tom putu ostati jasna, na prvom mestu zbog obećanja koje je Vlada Srbije dala svojim građanima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво