Otvorena još dva pregovaračka poglavlja

Srbija je u Briselu otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom – poglavlje 6 o kompanijskom pravu i 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom. Otvaranje ovih poglavlja pokazuje ozbiljan rad Srbije, kao i da je evropska perspektiva čvrsta i realna, poručuje komesar Johanes Han. Ministarka Jadranka Joksimović je poručila da Srbiji treba verovati, da ne treba sumnjati u njen evropski put i evropsku orijentaciju.

Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji predvodila je ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, zemlje članice predstavljao je estonski ministar spoljnih poslova Sven Mikser, a Evropsku komisiju komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Sven Mikser je rekao da je otvaranjem dva nova poglavlja jasno pokazano da Srbija nastavlja da napreduje u pristupnim pregovorima sa EU, ali je napomenuo da će brzina pregovora i dalje zavisiti od napretka u normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Mikser je izrazio uverenje da će proces proširenja teći glatko i da će Srbija uskoro otvoriti i nova poglavlja, konkretno poglavlja 9, 13 i 33.

Mikser je čestitao ministarki Joksimović, istakavši da je "danas jasno pokazano da Srbija nastavlja da napreduje u pristupnim pregovorima".

Mikser je napomenuo da su poglavlja koja su danas otvorena kompleksna i da je pred Srbijom puno posla, pri čemu srpske zakone treba prilagoditi, a međunarodne sporazume uskladiti sa evropskim pravnim tekovinama.

Izazov za Srbiju je, ukazao je Mikser, i napredak koji naša zemlja istovremeno treba da postigne u reformama u vezi sa poglavljima 23 i 24, koja su najvažnija kad je reč o vladavini prava.

"Brzina pristupnih pregovora će, takođe, nastaviti da zavisi od napretka u normalizaciji odnosa sa Kosovom", istakao je estonski šef diplomatije.

Mikser ne sumnja da će Srbija ostati jednako posvećena kao što su, kako je naveo, to pokazale ministarka Joskimović i premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Proces poširenja će se nastaviti glatko i Srbija će uskoro moći da otvori i nova poglavlja", uveren je estonski ministar.

Podsetivši da predsedavanje EU uskoro prelazi u ruke Bugarske, Mikser je zaključio da će poglavlje 9 koje se odnosi na finansijske usluge, poglavlje 13 koje se tiče ribarstva i poglavlje 33 u vezi sa finansijskim i budžetskim odbredbama – "biti Srbiji nadohvat ruke".

Han: Usredsrediti se na vladavinu prava i dijalog

Johanes Han je pozdravio otvaranje poglavlja i naglasio da pažnja Srbije i ubuduće mora da bude usredsređena pre svega na oblast vladavine zakona i na normalizaciju odnosa sa Kosovom.

"Otvaranje ovih poglavlja pokazuje ozbiljan rad Srbije i da je evropska perspektiva čvrsta i realna", rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare posle Međuvladine konferencije. 

Kako kaže, kada je reč o vladavini zakona i normalizaciji sa Kosovom ove godine je uočeno da se radilo na tome, ali da "izazova još ima".

"Srbija mora da ostvari napredak kada je reč o nezavisnosti sudstva, slobodi izražavanja, medijima, pravima nacionalnih manjina, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i pranje novca", poručio je Han.

Proces pristupanja i otvaranja poglavlja ne može se postići bez suštinskog opipljivog fokusiranja na vladavinu zakona i dijalog sa Prištinom, istakao je komesar za proširenje EU.

On je rekao da, iako se Srbija pripremila za otvaranje pet poglavlja a večeras otvorila dva, nije nezadovoljan zbog toga.

Prema njegovim rečima, u pripremi je otvaranje i drugih poglavlja, a do tada posebno se treba usredsrediti na vladavinu zakona.

Na pitanje novinara da li će pre otvaranja novih poglavlja ponovo biti vršena procena napretka u toj sferi i da li se može očekivati da se poglavlja otvore tek za šest meseci, Han je odgovorio da će uslediti tradicionalan pa potom i godišnji izveštaj u aprilu sledeće godine, ali da ne može da isključi mogućnost da otvaranje poglavlja bude i pre tih šest meseci.

Smatra da treba biti ambiciozan i "gurati stvari napred".

"Brzina je važna, ali je kvalitet važniji. To je ono što se računa", kaže evropski komesar i dodaje da su poglavlja 6 i 30 otvorena na osnovu konsenzusa svih.

Korist od otvaranja ovih poglavlja najpre imaju kompanije, koje mogu da obezbede nova radna mesta za građane Srbije, rekao je Han.

Takođe se stimuliše privreda, veća sigurnost u poslovanju, poboljšava poslovno okruženje i ubrzava dolazak investicija.

"Uz opredeljenost Srbije siguran sam da još poglavlja može da bude otvoreno u narednoj godini", zaključio je Han.

Joksimović: Poruka da je Srbija stabilna

Ministarka Joksimović je izjavila da je otvaranje dva nova poglavlja pozitivna vest, iako do kraja nismo zadovoljni jer smo bili spremni za otvaranje najmanje tri poglovlja.

Joksimovićeva je navela da se otvaranjem poglavlja šalje poruka da su vrata EU otvorena za Srbiju, uz nadu da zemlja mora i može brže da napreduje na putu evrointegracija.

"Mislim da je veoma važno što smo otvorili dva poglavlja koja na konkretan način šalju poruku svim potencijalnim investitorima da je Srbija stabilna zemlja koja otvara poglavlja solidnom dinamikom i koja otvaranjem poglavlja pokazuje da postoji dobar mehanizam zaštite za sve one koji žele da investiraju u Srbiju", poručila je ministarka.

Kada su poglavlje 30 i ekonomski odnosi sa inostranstvom u pitanju to je, prema rečima Joksimovićeve, poglavlje koje će do trenutka članstva nositi brojne obaveze, kao i u jednom trenutku članstvo Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

"Kada postanemo članica EU, u odnosu na obaveze iz ovog poglavlja, imaćemo i pristup novim trgovinskim aranžamanima koje ima i EU. Pred nama je proces usklađivanja od nekoliko godina", poručila je Joksimovićeva.

Poručila je da je dinamika u procesu pristupanjanja Srbije EU nastavljena.

"To pokazuje stabilan refoimski proces u Srbiji koji bi trebalo i ubrzati. Pre svega trebalo bi ga ubrzati zbog obećanja koje smo dali našim građanim. Istovremeno, uz sve pozitivne poruke koje su stizle i od predsednika Junkera, gospođe Mogerini i komesara Hana, trebalo bi zadržati kredibilitet i ubrzanjem procesa koji će biti praćen i ubrzanjem reformi u našoj zemlji", izjavila je ministarka.

Joksimovićeva je najvila revizju Akcionih planova i postavljnje realističnijih rokova kako bi se na optimalan način uskladiile unutrašnje reforme i dinamika otvranja poglavlja u pristupniom procesu.

"Srbiji treba verovati, ne treba sumnjati u naš evropski put i našu evropsku orijentaciju. Evropski put ima svoje uspone i padove, ali mislim da uz jednu posvećenot sa strane EU i sa naše strane Srbija ima evropsku perspektivu i evropsku budućnost", zaključila je Joksimovićeva.

Savet EU: Proces da napreduje i u prvoj polovini 2018.

Savet EU zvanično je saopštio večeras da su na sedmom sastanku Pristupne konferencije sa Srbijom otvorena dva nova poglavlja i naveo da će nove Pristupne konferencije biti planirane kako bi proces napredovao i u prvoj polovini 2018. godine.

U Savetu EU kažu da je EU prilikom otvaranja poglavlja 6 i 30 pažljivo ispitala pripremljenost Srbije.

"Podrazumevajući da Srbija nastavi proces usaglašavanja i primene evropskih sandarda u ovim poglavljima, EU zapaža da postoje merila koja su neophodna kako bi se privremeno zatvorila ova poglavlja", navodi se u dokumetu.

Kada je poglavlje 6 koje se odnosi na kompanijsko pravo u pitanju, Savet EU kao merila navodi usklađivanje Srbije sa Zakonom o tržištima kapitala i Zakonom o privrednim društvima. Srbija takođe mora da završi usklađivanje sa Direktivom o ponudama za preuzimana.

Kao poslednje merilo u poglavlju 6 navodi se potreba da Srbija uskladi svoje računovodstvene i zakone koji se odnose na revizju, uključujući i primenu tih zakonodavstva. Posebna pažnja bi trebalo da se obrati na zahteve koji se odnose na kvalitet osiguranja, istrage i sankcije u oblasti revizije eniteta od javnog interesa kao i na adekvatno finasiranje javnog sistema nadzora.

U okviru poglavlja 30 koje se bavi spoljnim odnosima, Savet EU navodi pristupanje Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji i dokaze o usklađivanju sa EU pozicijama u toj organizaciji kao jedno od merila za zatvarnje tog poglavlja.

Dalje, Srbija bi trebalo da Evropskoj komisiji predstavi Akcioni plan za preostale pripreme u cilju usklađivanja zakonodavstva, usklađivanja međunarodnih sporazuma sa evropskim kriterijumima kao i unapređenje administrativnih i kontrolnih kapaciteta kako bi se osigurala puna primena evropskih standarda u ovom poglavlju od trenutka ulaska u članstvo EU.

Savet EU dodaje da će EU posvetiti posebnu pažnju nadgledanju "specifičnih pitanja" koja su pomenuta u zajedničkoj evropskoj pregovaračkoj poziciji, da će se nadgledanje napretka u usaglašavanju i primeni kriterijuma pratiti tokom pregovora kao i da će se Konferencija vratiti danas otvorenim poglavljima u odgovarajućem trenutku.

Srbija je u pregovorima sa Unijom otvorila ukupno 12 poglavlja, dva su preliminarno i zatovorena.

Na putu evrointegracija čekaju je još 23 poglavlja. Otvaranje novih očekuje se u junu.

Hronologija otvaranja poglavlja u pregovorima sa EU

20. jun 2017. – Poglavlje 7 – Pravo intelektualne svojine i poglavlje 29 – Carinska unija.

27. februar 2017. – Poglavlje 20 – Preduzetništvo i industrijska politika i poglavlje 26 – Obrazovanje i kultura.

13. decembar 2016. – Poglavlje 5 – Javne nabavke i poglavlje 25 – Nauka i istraživanje.

18. jul 2016. – Poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava i poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbednost.

14. decembar 2015. – Poglavlje 32 – Finansijski nadzor i poglavlje 35 – Normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

21. januar 2014. – U Briselu je održana prva međuvladina konferencija između Srbije i EU, čime je označen početak pristupnih pregovora na političkom nivou.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво