"Sa 12 otvorenih poglavlja Srbija tek na trećini puta ka EU"

Institut za evropske poslove (IEP) pozdravlja otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u Evropskoj uniji, ali ukazuje da je zemlja tek na trećini evropskog puta.

Srbija je, kažu u Institutu, za četiri godine, koliko traje pregovarački proces sa EU, uspela da otvori samo 12 poglavlja, što je trećina od ukupno 35, a razlog je, smatraju u Institutu, spore reforme i fokus na pregovorima sa Prištinom.

"Ukoliko se otvaranje poglavlja nastavi ovom dinamikom, otvaranje svih poglavlja može se očekivati do kraja 2025. godine, dok njihovo zatvaranje ostaje neizvesno", ocenjuje IEP.

Kako se navodi u saopštenju, zemlje koje su postale članice EU u okviru velikog proširenja 2004. godine - Slovenija, Češka, Slovačka, Poljska, kao i Rumunija i Bugarska, koje su dobile status članica 2007, ali i Hrvatska, već u prve dve do tri godine pregovaračkog procesa otvorile sva poglavlja.

Sa izuzetkom Hrvatske, kod koje je taj proces trajao šest godina, sve ostale države članice su uspele da za četiri godine otvore i zatvore sva pregovaračka poglavlja, i time da završe pregovarački proces i ispune uslove za prijem u članstvo.

Poređenja radi, iako su rezultati skrining procesa bili povoljniji za Srbiju nego za Crnu Goru, ona je uspela da u prve četiri godine pregovaračkog procesa otvori 22 poglavlja - 10 više nego Srbija.

"Sa željom da se ubrza napredak pregovaračkog procesa, pozivamo nadležne institucije da preduzmu mere za jačanje tehničkih i stručnih kapaciteta za podršku sprovođenja reformi u okviru pregovaračkog procesa kako bi 2025. bila realnost za članstvo u EU", ističe IEP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи