Koliko građani znaju o evropskom putu Srbije?

O nekim poglavljima, poput recimo Poglavlja 35, govorimo svakodnevno. Šta sadrže neka druga, saznamo tek kada budu otvorena. Proveravali smo da li građani znaju koliki je evropski put Srbija do sada prešla.

Decembra 2015. Srbija je otvorila prvo poglavlje u pregovorima sa Unijom. Dve godine kasnije ineresovanje građana za pregovarački proces je podeljeno.

I dok jedni ističu da ih politika uopšte ne interesuje, drugi kažu da prate politiku i da znaju šta se dešava.

Što smo bliži Briselu vidiljivije su i promene, ali njih pre građana oseća privreda.

"Da li su građani zainteresovani da čitaju stotine hiljada papira, dokumenta koji se proizvode u pregovorima Srbije i EU, ne verujem. Dobro bi bilo da građani znaju šta su tačno promene koje će doći stupanjem Srbije u članstvo EU ali i one promene koje se događaju na tom putu kako bi i sami mogli da se prilagode tim novim pravima i obavezama ali jednako bitno je da se privreda pripremi za promene koje dolaze u načinu poslovanja", objašnjava Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Građani koji prate najviše se interesuju za one promene koje su deo njihove svakodnevice.

"Ona koja se tiču obrazovanja istraživanja ona bi svakako trebalo da interesuju svakog studenta, svakog učenika, svakog roditelja. Svaki građanin koji je krenuo na sud može da proceni da li se sada manje čeka. Svaki građanin koji recimo kupuje piratski ce-de na ulici rizikuje da zbog toga bude kažnjen, jer će Srbija menjati svoje zakone", objašnjava Dragojlovićeva.

Sa dva nova, Srbija će u pregovorima sa Unijom otvoriti 12 poglavlja, dva su preliminarno i zatovorena. Na putu evrointegracija čekaju je još 23 poglavlja. Otvaranje novih očekuje su u junu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво