Pregovori sa EU, šta za Srbiju znači otvaranje novih poglavlja?

Srbija u ponedeljak u Briselu otvara još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom – poglavlje 6 o kompanijskom pravu i 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom. Očekivalo se da će ambasadori zemalja članica dati zeleno svetlo i za treće, poglavlje 33 koje se odnosi na budžetske i finansijske odredbe, ali za to nije bilo podrške. Međuvladinu konferenciju, kojoj će prisustvovati delegacija Srbije, zakazala je Estonija, trenutno predsedavajuća Uniji.

Otvaranje poglavlja 6 u Briselu poklapa se sa početkom procedure usvajanja Zakona o privrednim društvima, čime ispunjavamo prvo od četiri merila koje će se od nas tražiti. Ostaju još Zakoni o reviziji, tržištu kapitala i preuzimanju akcionarskih društava, a svaki je neprocenjiv, kažu u resornom ministarstvu.

"Dovešće do olakšica u poslovanju, skraćivanje postupka registracije uvođenjem elektronske registracije, jačanje finansijske discipline, transparentnije izveštavanje, sve to zajedno dovešće do atraktivnije i konkurentnije privrede i kasnije jednak tretman na tržištu Evropske unije", ukazuje Nenad Stošić iz Ministarstva privrede, Odeljenje za međunarodnu saradnju i evropske integracije.

I dok bi poglavlje 6 moglo brzo i da se zatvori, zahtevi za poglavlje 30 su veći. Prvi je da uđemo u Svetsku trgovinsku organizaciju, što se odlaže još od 2010, kada smo zabranili promet genetski modifikovanih organizama.

Poglavlje 30, u pitanje dovodi Ceftu, sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Kazahstanom, Belorusijom, i evroazijskom ekonomskom unijom sa kojom pregovaramo.

"Jasno je da će ovi sporazumi biti otkazani, biće nekog gubitka u smislu pristupa tržištima sa ovim zemljama sa kojima trenutno imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, tu pre svega mislim na Rusiju, Belorusiju i Kazahstan jer sa njima Evropska unija nije u ugovornom odnosu, a kod ovih drugih je stvar nešto jednostavnija i mi ćemo zapravo ući u jedan proces pregovaranja kojima će te štete biti minimalne", napominje Olivera Jocić, v. d. pomoćnika ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

Korist od poglavlja 30 jeste što će jednog dana prestati da važe carine i izvozne kvote, pa ćemo neke proizvode iz unije kupovati jeftinije.

Ostajemo spremni za više poglavlja, naročito za 33, koje nam je sada izmaklo.

"Poglavlja su ta sad u ovoj fazi koja na najopipljiviji način pokazuju da napredujemo na evropskom putu, tako da mislim da je trebalo da bude tri, ali dobro, ne možemo uvek da utičemo na sve i mislim da postoje i brojni unutrašnji razlozi u državama, nekim članicama koje se još uvek pozicioniraju po nekim pitanjima, ali bitno je da mi radimo jedan dobar posao za Srbiju, pre svega zbog naših građana i to većina država prepoznaje", navodi ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimoivć.

"Čekamo od januara naredno predsedavanje Bugarske i videćemo da li će ona biti spremna da kao zemlja predsedavajuća EU možda više pažnje obrati na Zapadni Balkan, da podstiče pregovore, otvaranje poglavlja, ispunjavanje merila i ohrabi države Zapadnog Balkana da se pripreme za članstvo do 2025", ističe Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog Konventa o EU.

Sa ova dva nova poglavlja, Srbija će imati ukupno 12 otvorenih pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom, od ukupno 35. Dva su preliminarno zatovorena.

Prva sledeća šansa za otvaranje poglavlja je u junu ili julu na međuvladinoj konferenciji, mada uvek postoji mogućnost da to bude i ranije ukoliko pokažemo napredak.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво