Kuburović: Srbija dobija pozitivne ocene o napretku na polju prava

Romi, žene, osobe sa invaliditetom i pripadnici LGBT populacije najugroženije su kategorije kada je reč o preprekama u ostvarivanju osnovnih prava u Srbiji. Ipak, međunarodne institucije ocenjuju da Srbija ostvaruje značajan napredak na polju prava, rekla je za RTS ministarka pravde Nela Kuburović.

Jedan od prioriteta Vlade Srbije je unapređenje svih ljudskih prava i ona redovno dostavlja izveštaje svim relevantnim međunarodnim institucijama, rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a Nela Kuburović.

"U izveštajima međunarodnih organizacija se ocenjuje da je Srbija dostigla značajan napredak u odnosu na raniji period. Kada je reč o poglavlju 23 blizu 70 odsto traženog na polju osnovnih prava je ispunjeno", rekla je Kuburovićeva.

Srbija je potpisnica Istanbulske konvencije koja se odnosi na nasilje nad ženama, a od 1. juna se uspešno primenjuje i Zakon protiv nasilja u porodici. Statistika je, međutim, i dalje loša i u ovoj godini je u porodičnom naselju ubijeno 25 žena.

"Pored Zakona o porodičnom nasilju primenjuju se i izmene i dopune krivičnog zakona koje su omogućile ubrzanu proceduru. U prethodnih pet meseci primene zakona razmatrano je 17.000 slučajeva nasilja u porodici. Do sada je izrečeno preko 6.000 hitnih mera koje podrazumevaju ili udaljenje nasilnika iz porodice ili zabranu prilaska", kaže ministraka Kuburović.

Te izmene omogućile su, prema rečima ministarke, da u prethodnih pet meseci već imamo osuđujuće presude u deset slučajeva.

Pre nekoliko dana pred Savetom bezbednosti ministarka Kuburović je govorila o opštoj oceni rada Haškog tribunala i odbacila završnu ocenu da Srbija nedovoljno sarađuje.

"Bila je to poslednja sednica SB UN posvećena radu Tribunala i nismo jedini koji smatraju da on nije doprineo pomirenju u regionu i pravdi za žrtve. Statistika pokazuje da je Srbija više sarađivala u odnosu na ostale zemlje u regionu i nalog za hapšenje dva radikala ne može da baci senku na saradnju Srbije", objašnjava ministarka Kuburović.

Od Srbije je traženo izručenje 46 osoba od kojih je 45 izručeno, a jedno lice izvršilo je samoubistvo pre odlaska u Hag. Preko 700 ljudi je svedočilo u Hagu a bilo je i preko 15.000 zahteva za dokumentacijom.

"Isticali smo i selektivno postupanje Tribunala što pokazuje i statistika jer je 70 odsto osuđenih srpske nacionalnosti a ista je situacija i kada je reč o dužini izrečenih kazni", rekla je ministarka pravde.

Kuburovićeva, međutim, kaže da će Srbija nastaviti saradnju i sa institucijom Mehanizma.

"Mi moramo sami da radimo na pomirenju u regionu jer Tribunal nije tome doprineo. Nećemo zaboravljati prošlost i bežati od odgovornosti, ali smatramo da svi odgovorni za zločine, bez obzira na nacionalnost, moraju da budu izvedeni pred lice pravde", zaključila je ministarka pravde.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво