O kojim temama će se razgovarati na Andrićevom vencu?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće danas domaćin predsednicima vlada Bugarske, Grčke i Rumunije, Bojku Borisovu, Aleksisu Ciprasu i Mihaiju Tudoseu.

Nakon sastanka predstavnika Visokog saveta za saradnju Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije, uslediće konferencija za novinare na kojoj će se obratiti predsednik Srbije i trojica premijera, najavila je Pres služba predsednika.

Zid koji brani Evropu – tako premijer Mihaiju Tudose naziva Srbiju, Grčku, Bugarsku i Rumuniju, dok Bojko Borisov, premijer Bugarske – zemlje koja preuzima predsedavanje EU, kaže da iako Srbija nije članica, zemlje okupljene oko ovog Saveta insistiraju na tome da Srbija pripada evropskoj porodici.

Saradnja Srbije sa ovim zemljama, članicama Unije, važna je i zbog zajedničkih projekata za čiju je realizaciju neophodan novac iz evropskih fondova. 

Pre Beograda, sastanci su održani u Solunu i Varni i svaki put teme su bile ekonomija, infrastruktura i evrointegracije Srbije.

Ovaj sastanak mogao bi da bude prilika da se nastave razgovori o grčko-bugarskom projektu "od mora do mora" – pruge koja bi mogla da dobije dva kraka – ka Rumuniji i Srbiji.

Tema je i gasno povezivanje, odnosno interkonekcija sa Bugarskom. Za ovaj projekat Srbija je od EU dobila gotovo 50 miliona evra.

Srbija je zainteresovana da se poveže i sa Rumunijom, koja je jedan od najozbiljnijih proizvođača gasa koji pretenduje da za nekoliko godina postane i izvoznik ovog energenta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво