SNS i SPS: Osuđujemo nasilje; DS: Obračun s opozicijom

Predstavnici vladajuće većine u parlamentu navode da je poslanik DS-a Balša Božović rekao predsedavajućem Đorđu Milićeviću: "Nemoj da ti zavalim šamarčinu". Oni osuđuju nasilje za koje kažu da se po ko zna koji put dešava. Božović tvrdi da se predsednica Skupštine Maja Gojković obračunava s opozicijom i ističe da je izmišljeno da je neko nekome pretio i hteo da lupi šamar.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je na konferenciji za novinare, najavljujući da će sednica parlamenta na kojoj se raspravlja o budžetu biti nastavljena, rekla da je prevlada interes države i građana.

Poručila se da u svoje i ime većine poslanika osuđuje nasilje koje se, kaže po ko zna koji put dešava u skupštini.

"Dok većina poslanika pokušava na ozbiljan način predstavlja građane koji su nas izabrali i koji ozbiljno raspravljaju o važnim zakonima, danas smo nakon mučnih scena u prepodnevnom delu sednice kojoj je predsedavao Vladimir Marinković imali još gori nastavak u poslepodnevnom delu sednice kojom je predsedavao Đorđe Milićević", rekla je ona.

Objasnila je da je poslanik DS-a Balša Božović prišao Milićeviću i izgovorio rečenicu koja je zgrozila sve ministre i nju kao predsednicu rekavši: "Nemoj da ti zavarim šamarčinu".

"Posle Dveri koje su ušle nasilno u kabinet, maltretirali zaposlene, i na kraju mi nanelu povrede koje je videla javnost, posle tuče novinara TV Pink, posle onoga što svaki dan doživljavamo jer nekoliko poslanika DS-a i Dveri maltretiraju čitav saziv i ne zdovoljavaju da ovaj dom bude pravi predstavnički, treba da se zapitamo koga oni to predstavljaju u našem društvu", rekla je ona.

Istakla je da kultura nasilja, psovke, tuče, udarci, fizički napadi znači da ne postoji snaga argumenata nego da su presli na otvoreno nasilje.

Ipak je, kaže, prevladao interes građana da se sednica nastavi, da se pokuša da se na najozbiljniji način razmotri najvažniji zakon, a to je Budžet za 2018. godinu.

"To je naša dužnost, bez obzira na to kako se ponaša mala grupa poslanika", navela je Gojkovićeva.

Potpredsednik Skupštine Srbije i šef poslnika SPS-a Đorđe Milićević rekao je da nikada kao predsedavjući nije povredio ugled skupštine i da nikada nije povredio nijednog poslanika ni vlasti, ni opozije.

"Kao predsedavajući uvek sam se zalagao za debatu i otvoreni dijalog, nikada nisam imao dvostruke aršine, ali mora da postoji prag tolerancije i kulture koji niko ne sme da pređe", objasnio je Milićević.

On je rekao da je napravio dvominutnu pauzu na sednici da bi objasnio poslanicima da je važno da se nastvai argumentovana rasprava o zakonima važnim za građane budući da se veliki broj poslanika i vlasti i opozicije prijavio za reč po povredi Poslovnika.

"Šta je rečeno govore beleške, izrečeno govori o onima koji su to izrekli, Snaga sile nikada ne može biti jača od snage argumenata.

Nasilje neće pobediti institucije, nastavićemo odgovorno i posvećeno da obavljamo posao u interesu građana", naglasio je Milićević.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović rekao je da ta stranka najoštrije osuđuje nasilje koje je pokušano od poslanika DS-a prema Milićeviću.

Naveo je da je u Srbiji od 2016. godine na delu kontinuirano verbalno i fizičko nasilje onih koji su izgubili izbore i onih koji nasiljem pokušavaju da blokiraju rad parlamenta.

"Odlučili smo da nastavimo sednicu i završimo načelnu raspravu, jer nećemo dozvoliti da nas spreče da donesemo budžet koji je razvojni i koji će omogućiti dalji razvoj, veće penziej i plate i koji će trasirati bolju budućnost za nas i našu decu" rekao je Martinović.

Vladajuća većina će, kako je rekao, uprkos skoro nemogućim uslovima rada nastaviti sednicu i pozvao je sve poslanike koji podržavaju vladu da uđu u skupštinsku salu i nastave rad i da pokažu da oni koji nemaju podršku u narodu ne mogu nasiljem da spreče Srbiju da ide krupnim koracima napred.

Socijalistička partija Srbije osudila je ponašanje Balše Božovića.

"Ovaj Božovićev čin nasilja više je od udara na dostojanstvo Parlamenta, jer je uslovljeno razarajućom političkom mržnjom, ispoljenom u momentu kada se u najvišem zakonodavnom telu raspravlja o najvažnijem zakonu za državu i sve njene građane, Zakonu o budžetu za 2018. godinu", smatraju u SPS-u.

Kako ocenjuju, spremnost Božovića da pretnju realizuje, sablaznuo je prisutne poslanike i ministre, zbog čega je predsednica Parlamenta bila prinuđena da prekine sednicu.

Božović: Izmišljen incident 

Poslanik DS-a Balša Božović je izjavio da je danas u skupštini vladajuća većina ustuknula pred dve poslanice te stranke - Aleksandrom Jerkov i Majom Videnović i da je zato izmišljen incident, a da se DS vraća u salu, jer hoće da zastupa osiromašene građane.

Božović je na konferenciji za novinare, nakon konferencije predsednice skupštine Maje Gojković, rekao da to nije prvi put da Gojkovićeve nema ceo dan u skupštini i da "onda uđe i izmisli da je neko neko nekom pretio i hteo da lupi šamar".

"Jedini ko ruši ovu instituciju jesu vladajuća većina, Maja Gojković i Aleksandar Vučić koji rade sve to zajedno", tvrdi Božović.

On je kazao da je iznenađen ponašanjem Milićevića koji je "pristao da se ponižava i sakriva iza Maje Gojković".

"Mogao je da kaže Milićević šta sam ja rekao, da to nije zaista čuo od mene već od Maje, koja je to tvrdila", istakao je Božović.

Rekao je i da to nije prvi put da se Gojkovićeva tako obračunava sa opozicijom i da vredi ostati u parlamentu sve do god postoji i jedan poslanik koji će se suprotstavitim, kako kaže, takvom nasilju.

"Nećemo se povući,vraćamo se u salu da bran imo građane koji su osiromašeni i kojima su smanjene penzije", poručio je Božović.

Radulović: Predstava u Skupštini 

Šef poslaničke grupe DJB Saša Radulović kaže da se danas u Skupštini Srbije dogodila "velika predstava" čiji su učesnici svi poslanici vladajuće koalicije na čelu sa Majom Gojković.

Ocenio je da je prekid sednice na kojoj se raspravlja o budžetu, ništa drugo nego velika pozorišna predstava.

"Mi u skupštini imamo svakodnevno verbalno nasilje koje sprovodi vladajuća većina. Predsedavajući i Gojkovićeva dozvoljavaju to verbalno nasilje u kojem se najgrublje vređaju poslanici opozije, uskraćuje im se pravo na replike, da odgovaraju na prozivke i lične napade", rekao je Radulović novinarima.

Kako je rekao, nasilje koje postoji u Skuštini direktno potiče od toga što Gojkovićeva i potpredsednici dozvoljavaju poslanicima većine da vređaju opoziciju na "najprizemnije i najgore načine".

"Imamo brutalne laži o tome šta navodno radi opozicija. Za poslaničku grupu Dosta je bilo Gojkovićeva je iznosila neistine - da je bilo ko bilo koga pljuvao, pretio i onda imamo pozorišnu predstavu u kojoj pokušavaju da se predstave kao žrtve", rekao je on.

Kaže da poslanici opozicije nekada reaguju pogrešno, ali ističe da se moraju razlikovati uzrok i posledica, a uzrok je uvek, tvrdi, verbalno nasilje koje dozvoljavaju Gojković i potpredsednici.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи