Brnabić: Iskustva Švajcarske važna za Srbiju

Predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednica Švajcarske Konfederacije Doris Lojtard složile su se na sastanku u Cirihu da su politički odnosi dve zemlje su dobri i u usponu, a da je potrebno dalje unaprediti ekonomsku saradnju.

Sa više od 800 miliona evra, kao i otvaranja oko 8.000 radnih mesta, Švajcarska je jedan od značajnijih investitora u srpsku privredu, naglasila je u razgovoru predsednica Vlade Srbije.

"Nakon stabilizacije ekonomije i javnih finansija, cilj Vlade Srbije je da naš dalji ekonomski rast bude baziran na inovacijama, a u tome nam mogu pomoći iskustva švajcarskih kompanija i organizacija koje predstavljaju svetske lidere u svojim oblastima", istakla je Brnabićeva.

Ona je posebno izdvojila iskustva i primere dobre prakse u oblastima informacionih tehnologija, digitalizacije i inovacija u privredi, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Švajcarska je najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbiji u okviru EFTA (Evropsko udruženje slobodne trgovine), a važnu ulogu u unapređenju ekonomske saradnje ima Mešoviti komitet za ekonomsku saradnju, osnovan 2001. godine, kao i Mešovita privredna komora.

Na sastanku predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i predsednice Švajcarske Konfederacije Doris Lojtard, koja je ujedno ministarka za životnu sredinu, saobraćaj, energetiku i komunikacije i potpredsednica Saveznog veća, razgovaralo se o daljoj saradnji u oblasti obrazovanja i sistema dualnog obrazovanja.

"Švajcarska je, pored Nemačke i Austrije, najvažniji partner u uvođenju sistema dualnog obrazovanja i povezivanju i približavanju obrazovnog sistema potrebama privrede", naglasila je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, osnovni cilj dualnog modela obrazovanja je smanjenje nezaposlenosti mladih i bolja povezanost privrede i obrazovnog sistema.

"Zbog toga su švajcarska iskustva i ekspertska pomoć u restrukturiranju obrazovnog sistema izuzetno važni za Srbiju", istakla je premijerka.

Brnabićeva je zahvalila na podršci Švajcarske procesu evropskih integracija Srbije i pomoći koju švajcarska organizacija SDC pruža Srbiji u uspostavljanju ravnomernijeg regionalnog razvoja i jačanju lokalnih samouprava.

Švajcarska je takođe i među najznačajnijim zemljama po visini donatorske i humanitarne pomoći, sa doniranih više od 300 miliona švajcarskih franaka od 1991. godine, u oblastima energetike, obrazovanja, lokalne samouprave, kao i upravljanja, građanskih inicijativa i inkluziji.

Švajcarska organizacija "Digital Svicerland" podržla je osnivanje Inicijative Digitalna Srbija u maju ove godine, što dodatno povezuje dve zemlje.

Inicijativa Digitalna Srbija ima za cilj kreiranje eko sistema za ubrzanu digitalizciju srpske privrede i modernizaciju čitavog našeg društva.

Digitalizacija je strateški cilj Vlade Srbije, a saradnja ove dve organizacije pomoći će da celokupno društvo krene u susret promenama koje nosi digitalizacija i savremeni način rada i razmišljanja, navedno je u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво