Devedeset godina "Trepče", plakete Vučiću, patrijarhu Irineju...

Na akademiji povodom 90 godina Trepče, podršku predsednika Srbije i vlade preneo je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, istakavši da će u njima Trepča i dalje imati trajnog i odanog saveznika u nastojanjiima da se sačuva u ovim teškim vremenima.

Rudarsko-metalurški kombinat "Trepča", koji je svojevremeno, u Jugoslaviji bio među vodećim izvoznim preduzećima, obeležava 90 godina postojanja i rada. Zbog bezbednosno-političkih previranja, "Trepča" u novije vreme funkcioniše u severnom, većinski srpskom delu i južnom, u kojem dominiraju Albanci.

"Trepča sever" sa oko 2.500 radnika danas je stabilno i samoodrživo preduzeće, a prosečna plata iznosi preko 600 evra.

"Jedina firma koja radi ovde u opštini Leposavić to je 'Trepča' i 70 posto ljudi sigurno živi od ove 'Trepče' ako bi nam neko uzeo ovo bolje da nas teraju odavde, da ne živimo ovde", kaže radnik Slaviša Aleksandrović.

Povodom obeležavanja 90 godina postojanja i rada "Trepče" u Zvečanu, Marko Đurić je rekao da je to preduzeće opstalo jer je bilo jače i od ratnog vihora i od političkih nestabilnosti kao i od ekonomskih kriza.

Đurić je zaposlenima u "Trepči" poručio da će u Vladi Srbije imati trajnog i odanog saveznika u nastojanjima da taj kombinat bude sačuvan, a u srpskim predstavnicima čvrstog branioca svojih interesa i prava na KiM.

Opstalo je, kazao je Đurić, i zato što je položeno na čvrstim temeljima poput srpskih tvrđava i manastira na KiM.

"U Srbiji, zemlji stalnih potresa i istorijskih vetrometina, 90 godina može da traje i opstaje samo nešto što je na čvrstim temeljima sazdano, i nešto što je stručno i s ljubavlju građeno i vođeno. 'Trepča' je bila jača i od ratnih vihora i od političkih nestabilnosti i od ekonomskih kriza, zato što je položena na čvrste temelje, baš kao i srpske tvrđave i manastiri", rekao je Đurić.

Oni koji su "Trepču" iz ničega napravili i napravili su je da traje, kazao je Đurić istakavši da su kombinat gradili srpski domaćini onako kako se gradi sopstvena kuća. 

"I kada je došlo vreme da je branimo, branili smo je onako kako Srbin brani svoju kuću, bez odstupanja i ne razmišljajući o predaji", istakao je Đurić i dodao da su "oružje" Srbije u toj odbrani bili nesalomivi pravni i ekonomski argumenti, a glavna snaga Srbije bili su jedinstvo i sloga. 

Uspeli smo, kazao je, da zaustavimo pokušaje da nam se otme ono što je bez ikakve dileme naše, zato što smo nastupali složno, kao vojska, boreći se nasušno za ono bez čega nam opstanka nema - a to je naša "Trepča", rekao je Đurić.

A koja bi perspektiva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji bila da je "Trepča" izgubljena, zapitao je Đurić.

"Koliko srpskih porodica bi ostalo bez hleba i koliko srpskih ognjišta bi se ugasilo? Naša snaga meri se vrednošću onoga što branimo, a vrednost Trepče ne da se iskazati samo brojevima, jer 'Trepča' je za ljude ovde i nacionalno i vrednosno i identitetsko pitanje", rekao je Đurić.

Generalni direktor Kombinata Jovan Dimkić istakao je da je Kosovo i Metohija izuzetno bogato rudama, a posebno lokalitet u okolini Trepče, te podsetio da je upravo zbog toga mnogima "Trepča" 'zapala za oko'.

"Trepča" je bila i ostala glavni oslonac razvoja pokrajine KiM kroz vreme, kazao je Dimkić i istakao da su "Trepčini" proizvodi poznati i dalje širom sveta.

Na proslavi su dodeljene svečane plakete zahvalnosti Kombinata predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, patrijarhu Irineju, direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću i porodici srpskog tenisera Novaka Đokovića.

U ime predsednika Srbije, plaketu je primio direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, dok je u ime patrijarha Irineja svečanu plaketu primio vladika Teodosije.

Učesnicima svečanosti pročitana su pisma predsednika Srbije, patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, porodice Karađorđević, a srpski teniser Novak Đoković, koji je počasni građanin Zvečana, obratio se učesnicima skupa preko video linka.

broj komentara 0 pošalji komentar