Vučić rudarima: Dok god je Srbije, "Trepču" niko neće moći da vam otme

Rudarsko-metalurški kombinat "Trepča" danas obeležava 90 godina postojanja i rada, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tim povodom zaposlenima poručio da tako dugo postojanje tog preduzeća znači da ono više nije samo privredni subjekt, već deo porodičnog i nacionalog nasleđa – deo tradicije.

"Kada se neko preduzeće neguje i gradi 90 godina, kao što je slučaj sa 'Trepčom', to preduzeće više nije samo privredni subjekat, ono je deo porodičnog i nacionalnog nasleđa, deo tradicije", poručio je predsednik Vučić i podsetio da je tradicija rudarstva na Kosovu i Metohiji neizbrisiva kao i postojanje srpskog naroda na ovim prostorima.

Na svečanosti povodom tog jubileja u Zvečanu, zaposlenima je pročitano pismo predsednika Vučića, u kojem ukazuje da je "Trepča" bila svedok velikih istorijskih previranja, smenjivanja društvenih uređenja i političkih sistema, ali je nadživela sva iskušenja i izazove.

"Srbija će beskompromisno nastaviti da se bori za vaše pravo da upravljate onim što su stvarali vaši preci, što pripada vama, i 'Trepču', dok god je Srbije, niko neće moći da vam otme i otrgne", poručio je predsednik Vučić.

Predsednik je zaposlenima poručio i da će doživeti da rudarsku tradiciju u tom kombinatu nastave i neke nove generacije srpskih rudara.

Otvaranje "Trepče" pre 90 godina, podsetio je, bilo je vesnik jednog novog vremena, vremena urbanizacije i ekonomskog napretka, ali i svedočanstvo iskrene želje tadašnje države da ovaj deo teritorije kroz industrijalizaciju izvuče iz mraka otomanskog feudalnog nasleđa.

Otvaranje "Trepče" je, istakao je Vučić, bila pobeda novog vremena nad zaostalošću, a simbol razvitka i napretka ostala je do dan-danas.

"Zato je 'Trepča' mnogo više od rudarskog kompleksa, ona je ideja bolje budućnosti i progresa, i to će biti i vašim sinovima, kao što je bila i vama, vašim očevima i dedovima", naveo je predsednik.

Kada su, kako kaže, neki pokušali da posegnu za onim što nije njihovo, zaboravili su da je "Trepča" postala i neka vrsta nematerijalne baštine, vrednost koja nije opipljiva i ne može se ukrasti.

To je zato jer "Trepču" svaki radnik nosi u sebi, svaki radnik koji je u njenim oknima i pogonima gradio budućnost svojih porodica i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, naveo je predsednik Vučić.

broj komentara 21 pošalji komentar
(petak, 08. dec 2017, 07:23)
Milan [neregistrovani]

Nacionalno blago

I Trepča i Kosovo su neprocenjivo nacionalno blago i Srbija će to svakako očuvati! Srećno rudari!

(četvrtak, 07. dec 2017, 22:13)
maki [neregistrovani]

nacionalno bogatstvo

Trepca je simbol trajanja i opstanka Srba na Kosovu i Metohiji. Pored toga je izvor rudnog bogatstva. U svakom slucaju je od neprocenjive vrednosti za Srbiju i srpski narod.

(četvrtak, 07. dec 2017, 21:19)
anonymous [neregistrovani]

slika

Srećno rudari. Ponosna je Srbija na vaš doprinos u razvoju zemlje.

(četvrtak, 07. dec 2017, 20:51)
ana [neregistrovani]

trepca

Nase veliko nasledje je trepca, moramo da znamo da je dalje odrzimo i sacuvamo

(četvrtak, 07. dec 2017, 19:38)
anonymous [neregistrovani]

imovina

Nije prvi put da su pokušali da nam uzmu Trepču ali Srbija će uvek naći način da zaštiti svoju imovinu.

(četvrtak, 07. dec 2017, 19:26)
kosovar [neregistrovani]

kosovo

pokusaji da se otme Trepca kao i Kosovo nikada nece uspeti...

(četvrtak, 07. dec 2017, 18:50)
Mita [neregistrovani]

Ocuvanje Trepce

Gradjanima Zvecana upucena najbolja moguca poruka. Najvaznije je da ocuvaju jedinstvo i da se svi medjusobno solidarisemo.

(četvrtak, 07. dec 2017, 18:10)
Predrag [neregistrovani]

Trepca

Trepca je bila, bice i ostace zauvek Srpska!

(četvrtak, 07. dec 2017, 17:53)
anonymous [neregistrovani]

KiM

Dok god imamo tako vredne Srbe na Kosovu koji zele da rade i koji nece predati otadzbinu stranom okupature ne brinem se za buducnost juzne srpske pokrajne.

(četvrtak, 07. dec 2017, 16:27)
Мирјана [neregistrovani]

Коментар

Срећна деведестогодишњица Трепче! Поносни смо на њено постојање!