"Berlinski proces ostvario određeni napredak"

Na Petrovaradinskoj tvrđavi održani su Drugi Novosadski diplomatski susreti na kome su učestvovali predstavnici nekoliko zemalja iz okruženja i zemalja članica EU, a najvažnija tema susreta bila su aktuelna dostignuća i budući izazovi Berlinskog procesa.

Poslata je poruka da je u okviru Berlinskih procesa učinjeno mnogo na polju zajedničkih infrastrukturnih projekata, poboljšavanja bilateralnih odnosa među zemljama Zapadnog Balkana, položaja mladih i razvoju privrednih potencijala, a ocena je da postoji veliki prostor za ukupni napredak regiona, koji bi doprineo i pospešivanju evrointegracija.

Berlinski proces je ustanovljen 2014. na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel sa ciljem poboljšanja saradnje među zemljama Zapadnog Balkana i bolju pripremu istih za punopravno članstvo u EU.

Susrete su otvorili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor Fondacije "Konrad Adenauer" Norbert Bekman Dirkes, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai i generalni sekretar novosadskog veća Evropskog pokreta u Srbiji Aleksanar Simurdić. 

Tokom panela, učesnicima su se obratili i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, ambasador Italije u našoj zemlji Đuzepe Manco, kao i ambasador Hrvatske Gordan Bakota.

Generalni sekretar kancelarije Evropskog pokreta u Novom Sadu Aleksandar Simudrić kazao je da su ovi susreti idealna prilika da se govori o strateškom pozicioniranju Berlinskog procesu u kontekstu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana imajući u vidu brojne izazove sa kojima se Evropa danas suočava.

"Na do sada četiri održana godišnja samita u Berlinu, Beču, Parizu i Trstu, pokrenuti su brojni programi, potpisani su različiti sporazumi u domenu infrastrukture, sve u cilju pospešivanja bolje saradnje u regionu Zapadnog Balkana, kako bi s jedne strane otvorena bileteralna pitanja prestala da budu prepreka u procesu evrointegracija, a s druge strane, da bi sve zemlje u regionu na što efikasniji način pripremile za punopravno članstvo", istakao je Simurdić.

On je izrazio nadu da će 2018. godine biti drugačija u kontekstu evropskih integracija, jer je Evropska komisija najavila strategiju za punopravno članstvo Srbije, ali i Crne Gore. 

Simurdić je podsetio da nas očekuje i godišnji izveštaj o napretku svih zemalja Zapadnog Balkana i konačno u maju, Bugarska, kao predsedavajuća zemlja u prvih šest meseci naredne godine, najavila je održavanje samita koji će predstavljati prvi samit koji će okupiti sve zemlje Zapadnog Balkana i EU još od Soluna 2003. godine, napomenuo je predstavnik Evropskog pokreta. 

Gradonačelnik Miloš Vučević istakao je zadovoljstvo što je Novi Sad drugi put domaćin Diplomatskih susreta.

Vučević je rekao da očekuje da tokom današnje diskusije dobijemo odgovore na neka pitanja šta je dosad postignuto u okviru Berlinskog procesa, gde se danas nalaze zemlje regiona u smislu bolje ekonomske saradnje, šta se dešavalo sa infrastrukturnim projektima koji su kandidovani i koji je plan nakon 2018. godine kada ističe taj četvorogodišnji period koji je definisan osnivanjem procesa.

Prema njegovoj oceni, najvažnije je da li će se aktivnosti Berlinskog proces nastaviti kroz eventualni Berlinski proces plus, da li će biti jasnijih naznaka iz Brisela da će zemlje regiona postati članice EU, a što u dobroj meri zavisi i od samih zemalja, ali i od dalje strategije administracije u Briselu.

"Mnogo je otvorenih tema, mnogo ozbiljnih pitanja o kojima se danas razgovara, u odnosu na prošlu godinu imamo još veći broj učesnika i to sve ukazuje na to da se ovaj proces neće zaustaviti nego će dobiti na intezitetu, napomenuo je Vučević.

Direktor Fondacije "Konrad Adenauer" Norbert Bekman Dirkes ocenio je da je Berlinski proces ostvario određeni napredak, ali da je potrebno uložiti još mnogo napora.

Proces po sebi nije politička akcija, dobro je što zemlje Zapadnog Blakana razgovaraju o svojoj političkoj budućnosti, ali ono što je važno jeste da se dogovaraju konkretne aktivnosti. 

Osnivanje Fonda za Zapadni Blakan i Kancelarije za mlade su jako dobre inicijative i na njima se mora i dalje raditi. Što se tiče Sporazuma o infrastrukturnom razvoju Balkana koji su dogovoreni u Trstu, oni se moraju se konkretizovati, a dodatne teme su i uloge civilnog društva i političkih stranaka u nastavku procesa demokratizacije ovih država, istakao je Bekman Dirkes.

On je poručio da Berlinski proces nije zamena procesa evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, već je tu da prati proces evrointegracija, te da su teme o kojima se mora dodatno diskutovati principi pravne države, položaj medija i razvoj civilnog društva. 

"O svemu tome treba razgovarati sa evropskim partnerima zato mi je veoma drago što imamo mnogo gostiju iz evropskih zemalja u susedstvu i EU. Drago mi je što su sa nama i dvojica viskorangiranih nemačkih političara kao što su poslanik u Bundestagu Mihael Brant i generalni sektretar Hrišćansko-demokratske unije Nemačke Štefan Ebers", kazao je direktor Fondacije "Konrad Adenauer".

On je istakao da od današnjih susreta očekuje konkretni rezultate i konkretna dokumenta koja će nastaviti rad i razgovore u Londonu Berlinskog procesa, te da će se tamo videti da li će se proces podeliti u više manjih delova ili će nastati Berlinski proces plus kao nastavak Berlinskog procesa.

"Potpuno sam siguran da ćemo sve ciljeve koje smo sebi postavili Berlinskim procesom zaista i ostvariti jer, kao što znamo, i nemačka kancelarka, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, vrlo snažno podržavaju taj proces", zaključio je Bekman Dirkes.

Organizatori susreta na Petrovaradinskoj tvrđavi su novosadski Evropski pokret u Srbiji i Fondacija "Konrad Adenauer", a pokrovitelj je Grad Novi Sad.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво