Filips u EP: U dijalog uključiti izaslanike EU i SAD

Ekspert sa Instituta za izgradnju mira i ljudska prava pri Kolumbija univerzitetu, Dejvid Filips smatra da u dijalog Beograda i Prištine treba uključiti specijalne predstavnike EU, svakako iz Nemačke, kao i SAD, a on predlaže da to bude Kondoliza Rajs.

"Verujem da međunarodni sistem najbolje funkcioniše kada su uključene Sjedinjene Američke Države", izjavio je Filips u Evropskom parlamentu, uz napomenu da bi šefica EU diplomatije Federika Mogerini zadržala ulogu "predsedavajuće procesom".

Na debati o "Novom pristupu dijalogu Kosova i Srbije", koju je u sredu u Evropskom parlamentu organizovala evropska poslanica Ana Gomes, Filips je predstavio svoj izveštaj, odnosno analizu dijaloga Beograda i Prištine, u kojem navodi mere, koje bi trebalo da utiču na promenu načina na koji se on vodi.

Dijalog se, ističe, sada nalazi u stagnaciji.

"Predlažemo da SAD odrede specijalnog predstavnika. Sada postoji dosta komunikacije i koordinacije između Vašingtona i Brisela. Kada je dijalog počinjao SAD su imale značajno vidljiviju i proaktivniju ulogu", naglasio je Filips.

Predlaže da šefica diplomatije EU Federika Mogerini i dalje nastavi da ima ulogu "predsedavajuće procesom", ali da se dijalogu priključe specijalni predstavnici, kako Vašingtona, tako i EU.

"Mi predlažemo Kondilizu Rajs kao odgovarajuću osobu iz SAD za tu ulogu", kaže Filips.

Kao specijalog predstavnika sa "evropske strane" Dejvid Filips predlaže političara "visokog kalibra" po mogućstvu iz uticajne zemlje članice, kao što je Nemačka.

Filips je u svom izlaganju u Evropskom parlamentu kritikovao Prištinu zbog odbijanja da formira Zajednicu srpskih opština, a Srbiju za ometanje implementacije dogovora na terenu i lobiranja protiv pristupa Kosova međunarodnim institucijama.

Navodi sporazum između dve Nemačke potpisan 1972. godine kao primer privremenog sporazuma između Srbije i Kosova, a koji bi vodio "konačnom međusobnom priznanju".

Dejvid Filips je istakao i da Srbija "ni pod kojim uslovima neće ponovo dobiti kontrolu" nad Kosovom, kao i da podela nije opcija.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 07. dec 2017, 13:23)
anonymous [neregistrovani]

Objasniti

Gosp. koji bi dielio tudje,neka objasni svoju ideju"Srbija ni pod kojim uslovima ne smije dobiti kontrolu nad Kosovom" ,zašto i radi čega ,da vidimo iz kojih razloga ne može Srbija imati kontrolu nad svojim teritorijem.

(četvrtak, 07. dec 2017, 12:43)
anonymous Lala [neregistrovani]

Ta idi ,

Neka taj gospodin prodaje te njegove ideje nekom drugom , mi na to nesmemo pristati jer će nam opet natovariti neki "Rambuje" .

(četvrtak, 07. dec 2017, 12:15)
anonymous [neregistrovani]

Tako ce i da bude

Sto god oni traze nasi prihvate, samo ga upakuju malo lepse da bi ga prodali narodu.

(četvrtak, 07. dec 2017, 11:49)
anonymous [neregistrovani]

predstavnici rusije i kine

Mogu u dijalog da se ukljuce i predstavnici Nemacke i SAD ali samo pod uslovom da onda u dijalog udju i predstavnici Rusije i Kine.