Filips u EP: U dijalog uključiti izaslanike EU i SAD

Ekspert sa Instituta za izgradnju mira i ljudska prava pri Kolumbija univerzitetu, Dejvid Filips smatra da u dijalog Beograda i Prištine treba uključiti specijalne predstavnike EU, svakako iz Nemačke, kao i SAD, a on predlaže da to bude Kondoliza Rajs.

"Verujem da međunarodni sistem najbolje funkcioniše kada su uključene Sjedinjene Američke Države", izjavio je Filips u Evropskom parlamentu, uz napomenu da bi šefica EU diplomatije Federika Mogerini zadržala ulogu "predsedavajuće procesom".

Na debati o "Novom pristupu dijalogu Kosova i Srbije", koju je u sredu u Evropskom parlamentu organizovala evropska poslanica Ana Gomes, Filips je predstavio svoj izveštaj, odnosno analizu dijaloga Beograda i Prištine, u kojem navodi mere, koje bi trebalo da utiču na promenu načina na koji se on vodi.

Dijalog se, ističe, sada nalazi u stagnaciji.

"Predlažemo da SAD odrede specijalnog predstavnika. Sada postoji dosta komunikacije i koordinacije između Vašingtona i Brisela. Kada je dijalog počinjao SAD su imale značajno vidljiviju i proaktivniju ulogu", naglasio je Filips.

Predlaže da šefica diplomatije EU Federika Mogerini i dalje nastavi da ima ulogu "predsedavajuće procesom", ali da se dijalogu priključe specijalni predstavnici, kako Vašingtona, tako i EU.

"Mi predlažemo Kondilizu Rajs kao odgovarajuću osobu iz SAD za tu ulogu", kaže Filips.

Kao specijalog predstavnika sa "evropske strane" Dejvid Filips predlaže političara "visokog kalibra" po mogućstvu iz uticajne zemlje članice, kao što je Nemačka.

Filips je u svom izlaganju u Evropskom parlamentu kritikovao Prištinu zbog odbijanja da formira Zajednicu srpskih opština, a Srbiju za ometanje implementacije dogovora na terenu i lobiranja protiv pristupa Kosova međunarodnim institucijama.

Navodi sporazum između dve Nemačke potpisan 1972. godine kao primer privremenog sporazuma između Srbije i Kosova, a koji bi vodio "konačnom međusobnom priznanju".

Dejvid Filips je istakao i da Srbija "ni pod kojim uslovima neće ponovo dobiti kontrolu" nad Kosovom, kao i da podela nije opcija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво