Rasprava o budžetu za 2018. godinu

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su predloženom budžetu za 2018. godinu. Stavove o predlogu budžeta izneli su ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa. Opozicija je kritikovala Vladu da ima prikrivene stavke u budžetu i da realno neće smanjiti javni dug. Sutra nastavak načelne rasprave o budžetu i još 30 tačaka dnevnog reda.

Poslanici vladajuće većine naglasili su da je budžet dobro planiran i usmeren na razvoj jer je gotovo 30 odsto državne kase usmereno na kapitalne investicije. Opozicija je kritikovala Vladu da ima prikrivene stavke u budžetu i da realno neće smanjiti javni dug.

Ministar finansija odbacio je kritike opozicije da je javni dug porastao od kada su naprednjaci na vlasti.

Dušan Vujović očekuje se da će dug na kraju 2018. godine biti 2.871 milijardu dinara. "U relativnom iznosu, očekujemo da će dug pasti sa 62,8 odsto sa stanjem od 30. novembra na 61,8 odsto na kraju ove godine. Znači za jedan odsto će dalje pasti dug. To je samo 1,8 odsto iznad Mastrihta a očekujemo da ćemo preći tu liniju", naveo je Vujović.

Uz zamerke da postoji namera skrivanja stavki u budžetu, radikali kritikuju vlast i zbog finansiranja medija.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević kaže da predlog budžeta za 2018. godinu potvrđuje reformski kurs vlade, ističe da je na pravi način izbalansiran, fiskalno odgovoran i ozbiljan, da je razvojno orijentisan ka povećanju investicija i poboljšanju fiskalnog ambijenta. 

Jedinstvena Srbija i Savez vojvođanskih Mađara glasaće za budžet, dok Nova stranka neće jer smatra da se on zasniva na neistinitim podacima, a rasprava o predlogu koji je obrazložio ministar Dušan Vujović, osim budžetom, bavila se i nekim drugim temama. 

Lider JS-a Dragan Marković rekao je da je predloženi budžet najbolji od svih koji su izglasani u parlamentu u poslednjih 15 godina, i pohvalio rad ministara i predsednika Aleksandra Vučića. 

Za budžet je rekao da je razvojni, da ima socijalni karakter i da je dobar za građane. Istakao je da treba da sačuvamo "srpsku pamet" i da mora da se donese odluka da onaj ko dobro radi mora da se nagradi. 

"Ne mogu plate da budu iste za one koji svaki dan rade i za parazite", rekao je Marković ministru finansija Dušanu Vujoviću i upitao ga kako to da članovi gradskog veća u lokalnim samoupravama imaju veće plate od ministara. 

A kad je reč o budžetu, kako kaže, izbačen je "luksuz" iz budžeta, što ranije nije bio slučaj, te pohvalio više ministara među kojima je, kaže, najbolji njegov koalicioni partner i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. 

"Dačić je jedan od najboljih ministara spoljnih poslova. Neki mu se podsmevaju, kažu – peva. Šta da radi? Da kuka, da plače?", pitao je Marković, te poručio: "I ja bih pevao, ali ne znam. Ne samo da je Dačić pevao, nego zahvaljujući njemu veliki broj država nije glasao za ulazak Kosova u Unesko, a nekoliko država je povuklo svoje priznanje."

I poslanici Saveza vojvođanskih Mađara najavili su da će podržati predloženi budžet za 2018. godinu, ističući da fiskalne mere podstiču privredni razvoj. 

U skupštinskoj raspravi, poslanica SVM-a Elvira Kovač rekla je da je izuzetno važno što su predložnim budžetom predviđeni kapitalni projekti i što se nastavljaju kapitalna ulaganja u Vojvodini.

Navela je da su u budžet uvršćeni radovi na pozorištu u Subotici, kao i ulaganja u izgradnju ipsilon kraka na auto-putu E-75.

Očekuje da će se poštovati načelo zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina prilikom zapošljavanja u javnim službama.

Vujović: Reforma poreske upave za brži povraćaj PDV-a

Resorni ministar Dušan Vujović kaže da je jedan od ciljeva reforme Poreske uprave i brži povraćaj PDV-a.

Vujović je u skupštini u toku rasprave o predlogu budžeta za narednu godinu rekao da se sada kasni sa povraćajem PDV-a zato što imamo razne slučajeve zloupotrebe u tom procesu.

"Pojave se fantomske firme koje povuku nazad PDV i odjednom na tržištu imate patike gde je PDV vraćen i onda ta firma proglasi bankrot i neko je preuzme za pet evra, brat ili rođak i imate firmu za pet evra koja ima 1.000 pari patika na koje je kompletno vraćen PDV. I odjenom imate robu na koju nisu plaćeni porezi", naveo je Vujović.

Kaže, da bi kada se pojavi neko ko iza sebe ima 150 registrovaniih i ugašenih firmi to moralo da bude "crveno svetlo" Poreskoj upravi.

"Reformom Poreske urpave želimo da oni to rade bez zadržavanja procesa. Još se radi u poluručnom režimu i zato imamo kašnjenja. Nama je u interesu da se što više PDV vrati da ne bismo imali veštačko povećavanje suficita", objasnio je Vujović.

Polemika o novcu za BIA i CIA

Predsednik Nove stranke Zoran Živković, međutim, kaže da se ceo budžet zasniva na neistinitim podacima, a da u Srbiju dolaze strani investitori zbog subvencija koja štete budžetu. Živković je naveo da se iznose "lažni podaci" i u vezi sa smanjenjem javnog duga, smanjenjem procenta nezaposlenih, javnim dugom...

Kako je rekao "EU je stavila Srbiju na sivu listu poreskih rajeva" i to, kaže, govori o poštovanju prava i kakva nam je ekonomska situacija.

Dodao je da strani investitori dolaze po subvencije i štete budžetu, a da se od građana traži kao najvažnija stvar fiskalni račun za "popijenu kafu ili kapučino".

On je rekao i da je čuo, a sklon je tome, kaže, da veruje, da je upravljanje poreskom policijom preuzela BIA, a dodao i da je za povraćaj PDV-a "najvažniji kriterijum" – politička podobnost.

Živković je uputio zamerke na novac u budžetu namenjen za BIA i rekao da se nigde ne vidi specifikacija, odnosno za šta je novac namenjen i kako će se trošiti. "Idite na sajt CIA", kazao je Živković i dodao da se tamo vidi na šta ta agencija troši novac.

Živkoviću su replicirali poslanici Igor Bečić i Vladimir Orlić, ističući da je neistina da se na sajtu CIA vidi specifikacija trošenja sredstava.

Bečić je kazao da je nadležni skupštinski odbor doneo odluku 2012. godine o načinu kako će se predstavljati u budžetu novac za BIA, dok je Orlić pozvao sve da odu na sajt američke agencije CIA, gde će moći da vide da ne postoje podaci o trošenju novca.

Poslanik Marijan Rističević je rekao da Živković narušava dostojanstvo Skupštine, ali i treba da ide u neku "ozbiljnu instituciju".

Takođe je rekao da je Živković bio u Lengliju u SAD, i upitao da li se tada dogovorio o prodaji DIV-a i DIN-a.

Poslanik JS-a Dragan Marković je, na Živkovićevu tvrdnju da Jagodina mesečno dobija 20 miliona dinara iz budžeta i da se to vidi u Službenom glasniku, upitao gde to piše, ali i ukazao da je u vreme kada je premijer bio Živković izvršen veliki broj privatizacija, tako i DIN-a i DIV-a.

Kako kaže, Živković je tada rekao da će prestati da puši, ali da su "građani Srbije od muke počeli da puše zbog takvih odluka".

Živković je replicirao da nije bio u Lengliju i dodao da je "pozvao ministre i još neke da daju svoje mišljenje "na njegovo izlaganje", uz poruku, "a onda ste ustali vi drage kolege".

Poslanici Demokratske stranke će biti protiv usvajanja predloga budžeta za 2018. godinu, rekao je šef poslaničke grupe te stranke Goran Ćirić i ukazao da je javni dug od 2012. godine do danas porastao za deset milijardi dinara, a da vlada nije podnela plan na koji način će rešiti to pitanje.

Ćirić je na konferenciji za novinare kazao da je vlast obavezna da onog trenutka kada javni dug "prebaci" iznos od 45 odsto učešća u BDP, podnese jasan plan skupštini i javnosti na koji načih će rešiti pitanje javnog duga. 

Demokratska stranka Srbije neće podržati predloženi budžet za 2018. godinu, rekao je poslanik te partije Milan Lapčević, uz obrazloženje da se više novca izdvaja za troškove zaduživanja nego za infrastrukturu.

Lapčević je rekao da nije tačno da je Srbija "ekonomski tigar" na Balkanu i da ima najveći privredni rast u Evropi, navodeći da će taj rast u najboljem slučaju biti oko dva odsto, a da je trenutno 1,66. 

U raspravi o budžetu i pratećim zakonima, šef poslaničke grupe SRS-a Vojislav Šešelj kritikovao je finansiranje Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, koju vodi Tomislav Nikolić, i zatražio ukidanje tog "izmišljenog poluministarstva", takođe i neke druge stavke poput novca za Javni servis, ali i pozdravio povećanje plata za vojsku i policiju.

"Obustavite finansiranje i uštedite 50 miliona", poručio je Šešelj i naveo da Nikolić živi u vili koju takođe država plaća i upitao da li se sve to radi jer se vlast plaši da će bivši predsednik Srbije formirati novu stranku.

Poslanik PUPS-a Momo Čolaković izjavio je novinarima da će ta stranka podržati usvajanje Predloga budžeta za 2018. godinu.

Polemika o gondoli u Beogradu

U skupštinskoj raspravi o budžetu za 2018. godinu polemisalo se o opravdanosti izgradnje gondole u Beogradu.

Šef poslanika SDS-a Marko Đurišić kaže da je taj projekat sramota, a ministri Zorana Mihajlović i Rasim Ljajić tvrde da će gondola biti pravi pogodak za turizam Beograda.

Đurišić je tražio da se iz budžeta "izbriše" novac namenjen izgadnji gondole u Beogradu, navodeći da je u budžetu za 2018. predviđeno 360 miliona dinara za uvođenje ove turisticke ponude i novog vida saobraćaja, a u 2019. 840 miliona dinara.

Umesto gondole, Đurišić kaže da bi trebalo promeniti zakon i omogućiti da roditelji vantelesnom oplodnjom mogu dobiti i drugo i treće dete, te naveo da je "5.000 dece ekvalvalent za gondolu".

Reagovala je ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović koja na zamerke zbog gondola kaže da je turizam razvojna delatnost u koju treba ulagati.

"Pre pet godina mogli smo samo da sanjamo o prihodu od turizma kakav imamo danas, kad on iznosi više od milijardu evra. Teško je razumeti zašto neko kritikuje ulaganja u jednu razvojnu delatnost, kad sve analize govore da u narednih pet godina Srbija može da uveća prihode na blizu pet milijardi evra, što će se itekako odraziti i na nova zapošljavanja", rekla je Mihajlović.

Na kritike Đurišića o budžetu i sredstvima za građevinsku delatnost, Mihajlovićeva je rekla da Duing biznis listu, na kojoj je Srbija 10. na svetu po izdavanju građevinskih dozvola, ne pravi Vlada Srbije već Svetska banka.

Na navode Đurišića o gondoli, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je gondola projekat Grada Beograda koji će realizovati Skijališta Srbije, da još nije određena vrednosti projekta, te da je dogovoreno da se dve trećine novca obezbedi iz državnog budžeta, a ostalo iz gradskog budžeta.

"Radi se plan detaljne regulacije i projekat. Uzdržao bih se od tog
koliko će gondola koštati", rekao je Ljajić, ali i dodao da nema sumnje da će sa stanovišta turizma i transporta gondola biti od izuzetne važnosti za Beograd.

Gondola će prevoziti 3000 putnika na sat od Ušća do Kalemegdana, imaće 30 vagona, a jedna će moći da primi 10 do 35 putnika.

"To će biti glavna turistička atrakcija, ali imaće i transportnu ulogu. U ovom trenutku ne bih se usudio da govorim o konačnoj vrednosti, videćemo", rekao je Ljajić.

Ministar finansija Dušan Vujović je rekao da je za taj projekat predviđeno tri miliona evra u 2018. i još sedam miliona za narednu godinu, dodavši da "budžet to može da podnese".

Vujović je rekao i da izgradnja gondole u Beogradu nije standardni projekat odnosno da je izuzetak od pravila, pošto prestonica beleži veliki rast u turizmu – povećan broj turista i devizni priliv i da je taj projekat važan za turistički imidž Beograda.

Đurišiću su zbog dobacivanja iz klupe izrečene i dve opomene.

Na početku današnjeg zasedanja poslanici su iskoristili svoje pravo da postave pitanja predstavnicima vlasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво