Brnabićeva sa Borisovom: Bez stabilnosti u regionu nema napretka ka EU

Premijerka Ana Brnabić poručila je u Sofiji, u razgovoru sa bugarskim kolegom Bojkom Borisovom, da je punopravno članstvo Srbije u EU spoljnopolitički prioritet naše zemlje, ističući da je otvoreni dijalog najbolji okvir za rešavanje svih spornih pitanja i da bez stabilnosti u regionu nijedna država neće moći da napreduje ka EU.

Ana Brnabić i bugarski premijer Bojko Borisov izrazili su zadovoljstvo što će Beograd krajem nedelje biti domaćin kvadrilateralnog sastanka predsednika Srbije sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, jer taj vid saradnje ima značajan potencijal za dodatno intenziviranje odnosa i doprinosi regionalnoj stabilnosti. 

Brnabićeva je istakla da je zahvalna Bugarskoj na dosadašnjoj podršci procesu evrointegracija Srbije i kontinuiranom zalaganju Sofije za nastavak politike proširenja EU.

Premijerka je istakla da je Srbija zainteresovana za dalje unapređenje robne razmene, saradnje u oblasti turizma i kroz IPA programe, kao i na realizaciji zajedničkih projekata u oblasti infrastrukture i energetike, saopštila je Vladina kancelarija za saradnju s medijima.

Bilo je reči i o transportnom povezivanju, rekla je premijerka, pre svega o auto-putu Niš–Sofija, ali i o železničkim koridorima.

"Postoji veliko prijateljstvo između Bugarske i Srbije. Pričali smo i neizostavno oko bugarskog predsedavanja EU i podršci koju oni daju Srbiji i celom Zapadnom Balkanu u pristupanju EU i generalno proširenju EU. Ja se nadam da će 2018. godina biti mnogo uspešnija u smislu evropskih integracija za ceo Zapadni Balkan", rekla je Brnabićeva. 

Pozdravljajući inicijativu Sofije da se tokom predsedavanja EU naredne godine održi Samit lidera EU i Zapadnog Balkana, premijerka Srbije je ukazala na činjenicu da Srbija, pored politike evrointegracija, jednako visok značaj pridaje i regionalnoj saradnji i procesima pomirenja.

"Napravljen je veliki iskorak u odnosima naše dve zemlje u vreme mandata mog prethodnika Aleksandra Vučića. Dobro je što se odnosi u regionu zasnivaju na ličnom prijateljstvu i mislim da je to dobar način saradnje između naših država", rekla je Brnabićeva nakon sastanka.

Brnabićeva je istakla da je otvoreni dijalog najbolji okvir za rešavanje svih spornih pitanja i da bez stabilnosti u regionu nijedna država neće moći da napreduje ka EU, ali ni na planu unutrašnjih reformi niti na unapređenju životnog standarda svojih građana.

Premijeri su razgovarali su o predsedavanju Bugarske EU naredne godine i saglasili se da je veoma značajno što program predsedavanja Savetu EU prepoznaje nastavak proširenja kao jedan od najvažnijih aspekata afirmisanja EU kao globalnog lidera.

Premijerka Srbije, koja u Sofiji učestvuje na međunarodnoj konferenciji "Jače regionalne integracije na Balkanu", naglasila je da je Srbija zadovoljna intenzivnim i sadržajnim političkim dijalogom koji sa Bugarskom postoji na visokom nivou i da je važno da takav trend bude nastavljen.

Brnabićeva je konstatovala i da je ovogodišnja poseta ministarke spoljnih poslova Jekaterine Zaharijeve Beogradu, kao prve destinacije u sklopu priprema za preuzimanje te zemlje predsedavanjem EU, bila veoma bitna zbog promovisanja važnosti proširenja EU na Zapadni Balkan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво