Odluka EU: Sa Srbijom se otvaraju poglavlja 6 i 30

EU je danas i formalno donela odluku o otvaranju poglavlja 6 i 30 u pregovorima sa Srbijom. Estonija, kao zemlja predsedavajuća EU, zakazala je međuvladinu konferenciju na kojoj će biti otvorena nova poglavlja, za ponedeljak, 11. decembar, u Briselu. Na konferenciji će, uz delegaciju Srbije i Evropske komisije, učestvovati i predstavnici svih zemalja članica EU.

Ambasadori zemalja članica na sastanku u Briselu usvojili su zajedničku pregovaračku poziciju EU, o kojoj je dogovor postignut prethodno na nivou radne grupe, čime je praktično učinjen i poslednji korak u proceduri za otvaranje poglavlja 6 o kompanijskom pravu i 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

Estonija, kao zemlja predsedavajuća EU, zakazala je međuvladinu konferenciju na kojoj će biti otvorena nova poglavlja za ponedeljak, 11. decembar, u Briselu, gde se tog dana održava sastanak Saveta ministara EU. Na konferenciji će, uz delegaciju Srbije i Evropske komisije, učestvovati i predstavnici svih zemalja članica EU.

Zaključno sa poglavljima 6 i 30, Srbija će u pregovorima o članstvu u EU od ponedeljka imati 12 otvorenih poglavlja od ukupno 35, od čega su dva poglavlja već preliminarno zatvorena.

Srbija je u Brisel dostavila i pregovaračke pozicije za poglavlja 33 o budžetskim i finansijskim odrednicama, poglavlje 13 o ribarstvu i 9 o finansijskim uslugama, ali o otvaranju ovih poglavlja još nije postignuta saglasnost između zemalja članica.

"Ja zaista ne smem da budem zadovoljna time, ne samo ja, nego mislim da mi kao zemlja ne smemo da budemo zadovoljni time da u ovom trenutku budu otvorena dva poglavlja, jer smo bili u potpunosti spremni za najmanje tri poglavlja", ističe ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Otvaranje poglavlja 33 nisu podržale Nemačka, Francuska, Švedska, Velika Britanija i Hrvatska, nezadovoljne sprovođenjem plana o poglavljima 23 i 24 koja se tiču vladavine prava i reforme pravosuđa.

"Ja samo želim da verujem da to nije politički signal usporavanja Srbije na evropskom putu, jer bi to bilo u kontradikciji sa svim ovim o čemu smo pričali, najavama iz EK i zemalja članica, ali u svakom slučaju, dinamika postoji, dinamika je ostala ista. Ja sam verovala i mislila da je fer da bude ubrzana jer smo, mislim, radili dobro", dodaje Joksimovićeva.

Zaključno s poglavljima 6 i 30, Srbija će u pregovorima o članstvu u EU od ponedeljka imati 12 otvorenih poglavlja od ukupno 35, od čega su dva poglavlja već preliminarno zatvorena.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво