Tomić o predlogu budžeta: Srbija ima čime da se pohvali

Skupština Srbije počinje sednicu na čijem dnevnom redu je, između ostalog, predlog budžeta za 2018. godinu i prateći finansijski zakoni. Planirani su prihodi od milijardu i 178 miliona dinara i rashodi od milijardu i 207 miliona. Budžetom je predviđeno povećanje plata i penzija i više novca za investicije.

Predsednica skupštinskog Odbora za finansije Aleksandra Tomić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da Srbija ima čime da se pohvali, te da će od 1. januara plate i penzije biti povećane, a izdvojiće se 36 odsto više novca za realizaciju infrastrukturnih i svih drugih projekata.

"Biće subvencionisani i mladi koji žele da otvore nova preduzeća, u prvoj godini neće plaćati poreze i doprinose", kaže Tomić.

Komentarišući zamerke zbog toga što nisu ukinute odluke o privremenom smanjenju primanja i zabrani zapošljavanja, Tomić je rekla da su ministar finansija Dušan Vujović i predsednik Fiskalnog saveta to obrazložili na sednici Odbora.

"Ono što je sada u fiskalnoj politici je kontrolisani rast svih primanja. Ukoliko ovu godinu završimo sa suficitom, a nadamo se da hoćemo, smatramo da će projekcije za narednu godinu biti vođene odgovorno i Srbija će lagano krenuti u kontrolisani rast", navela je Aleksandra Tomić.

Smatra da su sredstva ovim predlogom budžeta pravilno raspoređena.

Kada pričamo o politici subvencija, poljoprivreda i privreda su dobile znatno veća sredstva, kao i Ministarstvo građevinarstva. Mislim da Srbija ide u dobrom pravcu i to će otvoriti nova radna mesta, rekla je Tomić.

Plan budžeta je skrojen na osnovu očekivanja da će privredni rast iznositi 3,5 procenata, a da će deficit biti 0,6 odsto BDP-a, odnosno 29 milijardi dinara.

Predlog državne kase za 2018. godinu, poslanicima će obrazložiti ministar finansija Dušan Vujović. Očekuje se da bi rasprava mogla da traje oko nedelju dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво