Jeremić: Veče pred glasanje sam saznao za novu rezoluciju o Kosovu, bio sam u šoku

Predsednik Narodne partije i bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da je bila pogrešna odluka državnog vrha iz 2010. da u poslednjem trenutku zameni prethodno pripremljenu rezoluciju o Kosovu i da se na glasanje pred Generalnu skupštinu UN izađe sa novim tekstom, dogovorenim sa Evropskom unijom. Reč je o rezoluciji kojom je pitanje Kosova i Metohije izmešteno iz UN u EU.

Vuk Jeremić je naveo da je prvobitni tekst rezolucije bio pažljivo sročen i da je pisalo: "...S obzirom na to da je jednostrano proglašenje secesije neprihvatljiv način dobijanja državnosti, pozivamo strane da putem pregovora pod okriljem UN dođu do uzajamno prihvatljivog rešenja".

Jeremić za portal Fakti tvrdi da je on već bio obezbedio većinu za takav tekst rezolucije, a o promeni stava Beograda i o novoj rezoluciji je saznao, kako kaže, veče pred glasanje na generalnoj skupštini UN.

"Bio sam u šoku", kaže Jeremić.

Istakao je da je pokušavao da stupi u kontakt sa Beogradom, ali "niko nije hteo da mu se javi", niti da mu odgovori na brojne poruke "dramatičnog sadržaja koje im je slao svim dostupnim kanalima".

Jeremić nije precizirao ko "nije hteo da se javi" – tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić ili neko drugi.

Naveo je da je, nakon što je već izlobirao većinu za prvobitnu rezoluciju, došlo "do dramatičnih pritisaka" da se rezolucija povuče.

Jeremić kaže da mu nije bilo druge nego da sprovede u delo zvaničnu odluku da se ta rezolucija zameni novom, u dogovoru s EU, jer bi, objašnjava, sve drugo bilo kršenje zakona i zloupotreba službenog položaja.

Na pitanje zašto nije podneo ostavku, Jeremić je rekao da je do samog dana glasanja, kada se pred Generalnom skupštinom UN našao promenjeni tekst rezolucije, države članice ubeđivao da nas podrže i da ostanu pri stavu da ne priznaju Kosovo.

"Oni koji su do tog trenutka podržavali nas, bili su prilično zbunjeni – a do sada su uglavnom samo sa mnom komunicirali. Da sam tada podneo ostavku, vrlo verovatno bi značajan broj tih zemalja priznao Kosovo u narednim danima i nedeljama. To nisam mogao da dozvolim", rekao je Jeremić.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво