Dačić: Minimum zajedničkih interesa SAD i Srbije zbog stabilnosti

Cilj sastanka američkog savetnika za nacionalnu bezbednost generala Mak Mastera sa ministrima spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana bio je da pokaže da SAD žele stabilnost i napredak svih u regionu, rekao je u intervjuu za RTS šef diplomatije Srbije Ivica Dačić. Istakao je da bi zbog te stabilnosti SAD sa Srbijom trebalo da pronađu minimum zajedničkih interesa.

Ivica Dačić je rekao da nije bilo vremena za ozbiljnije razgovore i da je na sastanku svako izneo svoje mišljenje.

"Ja sam insistirao na tome da nema stabilnosti u regionu ukoliko SAD ne pronađu zajednički interes sa najvećom zemljom i najvećim narodom na Balkanu, a to je Srbija i srpski narod, i da u tom smislu treba da tražimo neki minimum zajedničkih interesa", rekao je Dačić.

Poručio je da bi se na taj način doprinelo stabilnosti čitavog regiona. Dodao je da SAD imaju svoju politiku i da ih zanima ruski uticaj.

Govoreći o nedavno objavljenom izveštaju Atlantskog saveta o novoj američkoj strategiji za Balkan, Dačić je istakao da u formalnom smislu to nije dokument američke administracije, već jedne nevladine organizacije koji može da ima neki uticaj, ali "ne mora da znači".

Kada je reč o eventualnim zahtevima za izmenu formata pregovora Beograda i Prištine, Dačić je naveo da nije Srbija prebacila pregovarački proces na EU, već je to bio predlog Evropske unije.

"U vreme Tadićeve administracije, Generalna skupština UN je donela takvu rezoluciju i taj format se ne može promeniti tek tako", poručio je ministar Dačić.

Dodao je da niko formalno nije ni izneo predlog za promenu formata i naveo da misli da oko toga postoje velika razmimoilaženja između EU i SAD.

"Da mi sada ne pričamo bajke, SAD su uvek na neki način bile iza scene prisutne i tokom ovog dijaloga", rekao je Dačić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се