Preporuke za EP – objasniti šta EU traži u vezi sa Kosovom

Evropska unija bi trebalo više da se angažuje i "pospeši komunikaciju" da se srpskoj javnosti razjasni šta tačno EU traži što se tiče Kosova i istakne da je fokus procesa pristupanja Srbije "puna normalizacija" odnosa, a ne "nužno priznavanje", navodi se u analizi Generalnog direktorata za međunarodna pitanja EP.

Analiza koja je nedavno interno prosleđena članovima EP, a u koju je Tanjug imao uvid, ne predstavlja zvaničan stav EP.

Kako je Tanjugu rečeno u EP, u pitanju je analiza koja je načinjena da bi poslužila kao dodatna informacija parlamentarcima prilikom debate o određenim pitanjima.

U tom dokumentu, pod nazivom "Saradnja Srbije sa Kinom, EU, Rusijom i SAD", u preporukama EU i EP konstatuje se da "javnost u Srbiji slabo razume šta tačno EU traži kad je u pitanju Kosovo, uključujući i razgraničenje poimanja "pune normalizacije" od "priznavanja".

"EU bi trebalo da teži unapređenju komunikacije da bi se istaklo da je proces pristupanja fokusiran na 'potpunu normalizaciju' odnosa dve strane, a ne nužno priznavanje (iako bi to moglo da se pojavi u jednom trenutku u budućnosti). Iako je to i dalje za mnoge Srbe gorka pilula, to bi mogao biti dovoljan politički smokvin list da se ublaže brige oko nezavisnosti Kosova", piše u preporukama analize.

U analizi se predlaže da bi institucije EU trebalo da rade na poboljšanju svog imidža i negativne percepcije EU u srpskoj javnosti, promovišući evropske vrednosti.

"EU mora da se postara da ne izgubi reputaciju zaštitnika određenih principa, kao što su vladavina prava (nezavisno pravosuđe...), transparentnost, demokratija", kaže se u analizi.

U analizi se preporučuje da, sa političkog stanovišta, EU mora da pokaže i određeno "političko prilagođavanje" za Srbiju što se tiče Kosova i drugih osetljivih pitanja.

"Naročito se izuzetno kontroverzna pitanja, kao što su sankcije protiv Rusije, moraju pažljivo tretirati", navodi se u preporukama i ističe da bi trebalo naglasiti da se interesi Srbije u regionu podudaraju sa interesima EU (kada je reč o regionalnoj stabilnosti, prosperitetu i prihvatanju evropskih vrednosti).

Preporučuje se da se prosečnim građanima Srbije objasne napori EU i njeno angažovanje u Srbiji, da se EK ukaže na značaj izgradnje pozitivne javne slike EU među Srbima, da se uspostavi specijalni fond EP za sprovođenje informativnih kampanja "u korist naroda Evrope".

Takođe se, između ostalog, preporučuje i održavanje javnih događaja u Briselu i Beogradu u saradnji sa različitim generalnim direktoratima Evropske komisije, kao i bliska saradnja sa srpskim Ministarstvom za evropske integracije i odborima Narodne skupštine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво