Tribina "Kraj Haškog tribunala"

U Beogradu je održana tribina "Kraj Haškog tribunala" na kojoj su rezimirani rezultati rada tog suda.

Haški tribunal svoja vrata zvanično zatvara ceremonijom 21. decembra. Nezvanično, već ih je zatvorio današnjom presudom. Dvadeset četiri godine njegovog rada, 161 optužnicu i 1.610 godina dosuđenog zatvora – rezimirali su učesnici tribine u Beogradu.

"Podiglo je tu svest o odgovornosti i potrebi da oni koji su učestvovali u zločinima na ovaj ili onaj način odgovaraju. Drugo, Haški sud je poslao i snažnu političku poruku i mislim da se u velikom broju slučajeva počelo donekle voditi računa o međunarodnom humanitarnom pravu", rekao je Ivo Josipović, bivši predsednik Hrvatske.

Kao manjkavosti suda navode duge procese i to što mnogi do Tribunala nisu ni stigli.

"To što neki koji je trebalo možda da budu optuženi i osuđeni nisu došli uopšte do Haga ili kad su došli su oslobođeni, ne znači da ovi koji su osuđeni nisu odgovorni", naveo je Nemanja Stjepanović, istraživač Fonda za humanitarno pravo.

Zbog toga predlažu da se hiljade dokumenata i dokaza iz Haga koriste kao smernice za nove procese u nacionalnim pravosudnim sistemima. A pre novih presuda, napominju da bi one donete trebalo prihvatiti.

"To negiranje je ono što ustvari stvara najveće nezadovoljstvo i doprinosi nepomirenju ljudi u regioni, nego daljem razdvajanju. Ja se bojim da političke elite to vrlo svesno rade", istakla je Dženana Karup Druško iz Udruženja tranziciona pravda, odgovornost i sećanje.

Nekadašnja portparolka Tužilaštva Haškog tribunala Florens Artman navela je da je važno boriti se protiv poricanja.

"Boriti se protiv poricanja, jer poricanje je nastavak zločina. To je jedan element produžavanja zločina na drugi način. Poricanje je vrlo opasno i poricanje je uništavanje budućnosti", naglasila je Artmanova.

Učesnici tribine u Centru za kulturnu dekontaminaciju saglasni su da je Haški sud, uprkos svim nedostacima, bio dobro rešenje za osudu zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

S tim se ne slaže Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije. Zbog njega je tribina počela sa zakašnjenjem, a Spasić je povremeno prekidao govornike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се