Reagovanja u Srbiji na presude Tribunala

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da će presuda o udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH od strane Republike Hrvatske ostaviti posledice na dve zemlje i dva naroda.

Za nas je, poručuje Vulin, najviši interes mir i stabilnost i da srpski narod ima sva zagarantovana prava.

"I za Srbe je najvažnije da se ova presuda ni na koji način ne odnosi na nas. Svakako pokazuje šta se događalo između Hrvata i Muslimana tamo gde nisu bili saveznici, a tamo gde su bili saveznici niko ih nije kaznio za zločine nad Srbima. To ostavlja najdublji utisak", rekao je Vulin komentarišući presude Haga u slučaju "Prlić".

Prema njegovim rečima, sudeći po Haškom tribunalu – ima zločina prema Hrvatima i Muslimanima, a "jedino niko nije činio zločine nad Srbima".

"Haški tribunal ne zaslužuje poštovanja jer nikada nije prihvatio da su Srbi bili stradalnici u ratu i što za njih nikada nije uspela da nađe pravdu", istakao je Vulin.

Lider SPO-a Vuk Drašković smatra da Stari most u Mostaru nije smeo biti ničiji "legitimni ratni cilj" i tužno je da današnjom konačnom presudom Haškog tribunala, rušenje simbola Mostara i najlepšeg mosta na Balkanu nije proglašeno zločinom.

Advokat Branislav Tapušković ocenio je za Tanjug da današnja presuda baca potpuno novo svetlo na odnose između Hrvatske i BiH i da će razbuktati nesugalasice i pojačati tenzije. 

"Kolike god da su dimenzije izrečenih kazni srpskim optuženicima pred ovim sudom, do sada nijednom presudom Haškog tribunala nije bilo utvrđeno da je država Srbija imala direktne veze sa zločinima u BiH. U ovom slučaju je utvrđeno da je hrvatska vlada bila u direktnoj vezi sa rukovodstvom Herceg-Bosne i da se zajednički delovalo u svim ratnim akcijama koje su dovele do žrtava", rekao je advokat koji je u Hagu bio angažovan kao prijatelj suda u procesu protiv Slobodana Miloševića.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukoma) Milan Antonijević smatra da se Haški tribunal "ogradio" od ranijih ocena o svojoj pristrasnosti potvrđivanjem da je hrvatski državni vrh sa tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom na čelu učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem eliminacije Muslimana u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim rečima, donošenjem ovako jasne presude stavljena je tačka i na ovaj deo dešavanja u bivšoj Jugoslaviji.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво