Dačić: Priština manipuliše brojkama o priznanju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da Priština manipuliše brojkama kada je reč o zemljama koje su priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, sa željom da to bude podsticaj za neka nova priznanja.

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da, dok je Rusija na strani Beograda, Kosovo i Metohija nikada neće postati članica Ujedinjenih nacija.

Navode prištinskih zvaničnika da oni "neumoljivo idu ka dve trećine" zemalja UN koje su priznale Kosovo (129) ocenjuje kao laži.

"Kada govorimo o ciframa, psihički je važno da pokušamo da taj broj zemalja svedemo na što manji broj, da bismo sprečili tu vrstu manipulacija. Na tom njihovom spisku se nalaze svakakve tvorevine koje nisu članice UN, npr. Kukova ostrva", rekao je Dačić. 

Dodao je da je bio u Argentini, koja ima problem sa Malvinima, za koje se kod nas koristi termin Folklandska ostrva, zbog čega se Argentina ljuti. 

"Velika Britanija je slala svoje ratne brodove da zaštiti svoj teritorijalni integritet na Malvinima, a ona je priznala nezavisnost Kosova i sad nam zameraju. I čuo sam da će Britanija uložiti protest zbog onoga što sam ja pričao u Argentini. A ja ću nastaviti da pričam i dalje. Šta ima oni da protestuju protiv istine?", rekao je Dačić i dodao: "Kako ih nije sramota da otcepe deo naše teritorije, a nemaju taj princip kada je reč o svojim interesima?"

Ističe da dalje mora da se ide hrabro jer, kako kaže, protivnici nisu laki i reč je o velikim pritiscima velikih sila koje ulažu proteste zemljama koje povlače priznanje.

"Tu su velike ucene, ali tu su i razne nepristojne ponude, znate da imamo posla sa Pacolijem, koji je milioner", naveo je Dačić.

Ukazao je da, kad Beograd kaže da hoće trajno rešenje, "oni kažu – kakvo rešenje, mi smo rešenje već dobili, a to je nezavisnost".

"E pa toga nema. Oni kažu – mi ćemo dobiti stolicu u UN, a ja ću upotrebiti narodski izraz, malo sutra će dobiti stolicu", rekao je Dačić i dodao da su mnoge zemlje posle Katalonije shvatile koliki je to problem navodeći da "Katalonija ide putem Kosova i Kurdistan ide putem Kosova".

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o KiM, Dačić je rekao da je on izneo neko svoje stanovište za koje misli da je jedino realno i trajno rešenje u ovom trenutku. "Svako će izneti svoje mišljenje, Srbija neće voditi ratove, ali problem Kosova u smislu nezavisnosti nije rešen", rekao je Dačić.

Kada je reč o gledištima da treba čekati povoljniji istorijski trenutak za rešavanje pitanja KiM, Dačić kaže da čekamo već dvadeset godina.

"Da nismo čekali, mislim da bismo imalo mnogo bolje rešenje. Nažalost, vreme u ovom trenutku na međunarodnoj sceni neće raditi toliko dobro za nas osim ako ne dođe do tektonskih promena u politici zapadnih sila. Evo primera: Haradinaj je proglasio za praznik dan albanske zastave. Znači sledeće godine Republika Srpska proglašava za praznik dan državnosti Srbije. Sada niko nije ništa rekao na tu temu", rekao je Dačić.

"Niko ne zna šta podrazumeva sporazum o normalizaciji" 

Kada je reč o sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Dačić kaže da, "kao što ni sam bog ne zna koliko je država priznalo Kosovo, isto tako ni on ne zna šta podrazumeva ta formulacija sporazuma".

"To je izmislio Štefan File kada je bio komesar za proširenje. Morao je nešto da napiše da bi svi bili zadovoljni. Ja sam tada bio premijer, pitao sam šta to znači i niko ne zna šta to znači. Nemojte sada mi da bajamo, to ne znači ništa", naveo je Dačić.

Na pitanje da li Srbiju na kraju evropskog puta čeka pitanje Kosovo ili EU, Dačić je odgovorio da u tom slučaju "neće biti evropskog puta".

"Da budem potpuno precizan i jasan. To je moje mišljenje zato što, ako Evropa bude sposobna da takvo pitanje postavi, to znači da će sve države u EU priznati Kosovo. Pošto se to neće desiti, mi nećemo biti suočeni sa tom dilemom od EU, ali hoćemo od zemalja koje su bilateralno priznale Kosovo", rekao je Dačić.

Komentarišući situaciju sa ukrajinskim ambasadorom, Dačić je rekao da misli da strani ambasadori u Srbiji preteruju koristeći gostoprimljivost.

"Ja sam zbog njega naložio da se napravi pregled koliko puta je koji ministar u svetu primio našeg ambasadora. Od 70 ambasada u svetu, 26 naših ambasadora ministar nikad nije primio, a 18 ambasadora je primio samo jednom. Ja ih primam stalno, ali on ne sme da deli lekcije nama. Ni on, ni Istok, ni Zapad, ni bilo ko drugi", poručio je Dačić.

Istakao je da naš ambasador u Kijevu Rade Bulatović nikada nije rekao nešto o ukrajinskoj spoljnoj politici.

"Oni neka rade svoj posao u skladu sa Bečkom konvencijom. Nije me uplašio ni mnogo moćniji protivnik niti neprijatelj nego što bi mogao da bude ukrajinski ambasador. Treba da razvijamo dobre odnose sa Ukrajinom, ali ovako on doprinosti zaoštravanju naših odnosa", rekao je Dačić.

Dodao je da će o tome razgovarati sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Klimkinom za dve nedelje u Beču na ministarskom sastanku OEBS-a. Dačić je naveo i da će se Rade Bulatović najverovatnije sledeće nedelje ili uskoro vratiti u Ukrajinu.

Na pitanje da li razgovara sa ukrajinskim ambasadorom, Dačić je rekao: "Ne. On dolazi kod zamenika i pomoćnika."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво