Politiko: Alarm u EU zbog aktivnosti Kine u centralnoj i istočnoj Evropi

Kina će se verovatno suočiti sa izazovima kada pokuša da sprovede projekte u zemljama centralne i istočne Evrope koje su u Evropskoj uniji, jer za njih ne samo da važe propisi EU o zaštiti konkurencije, već od bloka dobijaju i značajna sredstva za finansiranje infrastukturnih projekata, piše portal "Politiko".

U tekstu povodom samita 16 + 1 koji se održava u Budimpešti, briselski portal navodi da su u okviru kineskog programa "Jedan pojas, jedan put" ubrizgana finansijska sredstva u infrastrukturnu, logističku i transportnu mrežu "kako bi se kineskim proizvodima omogućio lakši ulazak na evropsko tržište".

"Kina godinama promoviše velike investicije i inicijativu 16 + 1 kako bi povećala svoj uticaj u zemljama centralne i istočne Evrope, ali su ti njeni napori u poslednje vreme upalili alamno zvonce u Briselu, naročito zbog aktivnosti Pekinga na Balkanu", navodi se u tekstu.

Profesor asistent sa Univerziteta u Budimpešti Tamaš Maturai kaže za Politiko da je Kina sa projektima uspešnija na Zapadnom Balkanu - u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, "gde sredstva EU nisu dostupna, a propisi EU nisu primenjivi".

Lideri zemalja Zapadnog Balkana su, dodaje portal, "toplo dočekali kineske ekonomske inicijative, okrenuvši se izgradnji prijateljskih odnosa sa Pekingom".

U Srbiji, koja ima najviše koristi od kineskih investicija u regionu, Kina je kupila fabrike i obezbedila finansijska sredstva za puteve, mostove, energetske projekte i železnicu.

Ključni projekat Kine u ovom regionu je planirana izgradnja brze železnice Beograd-Budimpešta, a radovi na srpskoj deonici bi trebalo da počnu ove nedelje.

Modernizacija pruge će, kako se dodaje, omogućiti kineskoj robi, koja dolazi iz luka u Grčkoj da brzo, preko Srbije, uđu u EU.

"EU pozdravlja investiciju - bilo domaću ili stranu - sve dok je u skladu sa zakonom EU", izjavio je šef delegacije EU u Kini u februaru povodom tog projekta, podseća portal.

Istovremeno, Politiko ocenjuje da "koliko god da je Peking planirao da 16 zemalja centralne i istočne Evrope budu kohezioni entitet koji će raditi zajedno na implementaciji zajedničkih projekata, te države u praksi imaju različite prioritete i posluju po različitim pravnim režimima" i dodaje da su države članice EU, a koje su deo te inicijative, manje otvorene za kineske investicije.

Kineski zvaničnici procenjuju da je Kina investirala više od osam milijardi dolara u region centralne i istočne Evrope, sa kojim je prošlogodišnja bilateralna trgovina bila za 11 odsto veća nego 2011. godine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво