Brnabić: Srbija u Budimpešti zagrizla najveći deo kolača

Predsednica Vlade Ana Brnabić kaže za RTS da su veoma važne sve investicije koje je Srbija ugovorila na Samitu "16 + 1" u Budimpešti, a u tom smislu posebno je istakla modernizaciju pruge Beograd–Budimpešta. Srbija dugo, ozbiljno i pažljivo pregovora o uslovima pod kojima se zadužuje, napominje Brnabićeva.

Ana Brnabić je u intervjuu za RTS rekla da je ponosna na to što je Srbija "zagrizla najveći deo kolača" u Budimpešti, odnosno ugovorila najviše investicija u okviru saradnje "16 + 1". 

"Mislim da su te investicije važne, teško bi mi bilo da kažem koje su najvažnije od njih", rekla je predsednica Vlade.

Podsetila je da su u Budimpešti potpisana četiri ugovora – o izvozu goveđeg mesa u Kinu, za izgradnju deonice Preljina–Požega, izgradnji toplodalekovoda Obrenovac – Novi Beograd i prečišćavanju otpadnih voda u Beogradu. 

Brnabićeva je istakla da je izgradnja deonice Preljina–Požega jedan od najvažnijih projekata kada su u pitanju investicije i povezivanje Srbije.

"Ali svaki projekat je na svoj način važan u svojoj sferi. Došli smo u Budimpeštu pripremljeni za projekte iz raznih sektora", ističe predsednica Vlade.

Brnabićeva se posebno osvrnula na projekat modernizacije pruge Beograd–Budimpešta, što je, kaže, i od strane Mađarske i Kine definisano kao jedan od najvažnijih projekata u formatu "16 + 1".

Kada je reč o uslovima zaduživanja, predsednica Vlade ističe da Srbija dugo, ozbiljno i pažljivo pregovora o uslovima pod kojima se zadužuje.

Ti uslovi su, napominje, bolji nego ranije "kada se Srbija zaduživala po stopama od preko šest-sedam odsto".

"U zavisnosti od kredita, sada se zadužujemo sa grejs periodom između pet i sedam godina, sa stopom između dva i 2,5 odsto, negde i ispod dva odsto. To je jedno dobro, ozbiljno zaduživanje koje nećemo imati problema da vraćamo", rekla je Brnabićeva.

U tom smislu je istakla projekat toplodalekovoda Obranovac – Novi Beograd, koji će se, kaže, vraćati iz ostvarenih ušteda.

"To će vraćati 'Beogradske elektrane', a ne Grad Beograd, a tek ne Vlada Srbije", ističe predsednica Vlade.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 28. nov 2017, 09:20) - Suprotno misljenje: [neregistrovani]

Ništa nam nije poklonjeno,

sve su to skupi krediti,koje će generacije vraćati!

(ponedeljak, 27. nov 2017, 22:18) - anonymous [neregistrovani]

Zdravorazumska politika

To je buducnost kojoj treba da stremimo. Saradnja sa Kinom se odvija sasvim ravnopravno uz medjusobno uvazavanje u postovanje suvereniteta.Dok nam sa drugih strana neprestano dolaze uslovljavanja , optuzbe za nekakve zlocine i genocide, oduzeli nam Kosovo i Metohiju, tolerisu fasizam u Hrvatskoj.

(ponedeljak, 27. nov 2017, 21:12) - anonymous [neregistrovani]

Hvala bogu vec jednom pametnije zaduzivanje kao i pametno ulaganje

Ja sam zahvalan nasoj premijerki i cestitam joj na dobrom uspehu i dobrom radu samo napred Srbija je zeljna dobrih stvari dosta nam je propadanja red je da se stane na noge i da funkcionisemo kao normalna drzava.
Ps:Hvala i svako dobro vam zelimo !