"Saradnja Srbije i Estonije u oblasti digitalizacije i e-Uprave"

U okviru Samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope koji se održava u Budimpešti, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predsednikom Vlade Estonije Jurijem Ratasom i tom prilikom je istaknuto da postoji potencijal za razvoj saradnje u više pravaca, posebno u oblasti informacionih tehnologija.

U razgovoru sa estonskim premijerom, predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da je Srbija opredeljena za unapređenje bilateralnih odnosa i političkog dijaloga dve zemlje, kao i jačanju ekonomske saradnje. 

"Pristupanje Evropskoj uniji naš je ključni spoljnopolitički cilj i izuzetno cenimo snažnu podršku Estonije na tom putu", naglasila je Brnabićeva u razgovoru i dodala da se nada da će se ta podrška nastaviti, s obzirom na to da Estonija od 1. jula predsedava Savetu Evropske unije. 

Premijerka Srbije poručila je estonskom kolegi da su uslovi za poslovanje u Srbiji umnogome poboljšani poslednjih godina, posle uspešno sprovedenih ekonomskih reformi i mera fiskalne konsolidacije.

Ona je naglasila da su estonski investitori dobrodošli da se upoznaju sa mogućnostima koje pruža Srbija i dodala da je dobar potez najavljena poseta privrednika iz Estonije regionu Zapadnog Balkana.

Brnabićeva i Ratas konstatovali su da postoji potencijal za razvoj saradnje u više pravaca, posebno u oblasti informacionih tehnologija. 

"Za Srbiju je posebno važna ekspertska pomoć estonskih stručnjaka u oblasti digitalizacije i e-Uprave", naglasila je Brnabićeva i zahvalila se na pomoći u izradi Strategije za razvoj e-Uprave u Srbiji za period 2015–2018. i Akcionog plana za sprovođenje strategije. 

Ona je izrazila nadu da će se ta saradnja još više produbiti, imajući u vidu i da je bivši estonski premijer Andrus Ansip komesar za jedinstveno digitalno tržište EU. 

Tema razgovora na sastanku bila je i poseta predsednika Vlade Estonije Jurija Ratasa Srbiji, u cilju daljeg unapređenja ukupnih političkih i ekonomskih odnosa i saradnje dve zemlje. 

Predsedsednica Vlade Srbije naglasila je da je Beograd snažno posvećen dijalogu sa Prištinom i da očekuje da Priština konstruktivno pristupi primeni Briselskog sporazuma u svim dogovorenim segmentima, bez ikakvog uslovljavanja. 

Ona je dodala da je za Srbiju izuzetno važno da se u narednom periodu realizuje dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

Premijerka Brnabić prenela je estonskom kolegi da je Srbija posvećena afirmaciji regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, kao i jačanju ekonomskog povezivanja regiona Zapadnog Balkana. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара