Gojkovićeva i Džang: Čelični prijateljski odnosi Srbije i Kine

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Svekineskog narodnog kongresa Kine Džang Deđijang poručili su da "čelične" prijateljske odnose Srbije i Kine karakteriše poverenje, međusobno razumevanje, uzajamna podrška i intenzivni razvoj saradnje u svim oblastima.

Maja Gojković i Džang Deđijang istakli su veliki značaj projekata "Pojas i put" i formata saradnje Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope, saopštila je Narodna skupština.

Džang je ukazao da je važna inicijativa "Pojas i put", koju je pokrenuo predsednik Kine Si Đinping, naišla na veliko interesovanje i donela već dobre rezultate, kao i da je Kina spremna da i dalje sa Srbijom u okviru ovih platformi produbljuje odnose u interesu građana dve zemlje.

U tom kontekstu, Džang je istakao značaj početka realizacije projekata izgradnje brze pruge Beograd–Budimpešta, izgradnje novog bloka u Termoelektrani "Kostolac" i podvukao da će kineska kompanija nastaviti sa kapitalnim i tehnološkim investicijama u Železaru Smederevo.

Gojkovićeva je naglasila da Srbija bez rezervi podržava projekat saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope i kinesku inicijativu "Pojas i put", koji ima istorijski karakter i važnost i u interesu je svih uključenih država i bolje globalne međusobne povezanosti.

Gojkovićeva, koja se sastala sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džangom Deđijangom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti Kini, istakla je da, iako su Srbija i Kina geografski udaljene, prijateljstvo između dve zemlje, koje je više puta potvrđeno tokom istorije, danas dobija novi zamah kroz uspostavljanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva i viziju učvršćivanja odnosa dva predsednika Si Đinpinga i Aleksandra Vučića.

Džang je istakao da je duboko tradicionalno prijateljstvo izdržalo sva iskušenja i da su Srbija i Kina postale "čelični prijatelji".

Kako je saopštila Skupština Srbije, Gojkovićeva i Džang su naglasili da je poseta predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji 2016. godine, kada su odnosi podignuti na nivo sveobuhvatnog stateškog partnerstva i kada je Srbija postala prvi takav partner Kine u regionu centralne i istočne Evrope istorijska.

Džang je podvukao da je kineska strana spremna da neprekidno produbljuje poverenje i saradnju Srbije i Kine u svim oblastima, u stvaranju "sudbinske zajednice" čitavog covecanstva.

Gojkovićeva i Džang su, u okviru izgradnje sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije i Kine potpisali Protokol o uspostavljanju Komisije za saradnju između Narodne skupštine i Svekineskog narodnog kongresa, kao novog većeg stepena saradnje, kojim je formirano zajedničko parlamentarno telo.

Ova parlamentarna Komisija na redovnim sastancima će razmatrati teme od obostranog interesa i podsticati saradnju u okviru inicijative "Jedan pojas jedan put", stvarati bolje pravno i političko okruženje za unapređenje koordinacije između strategija razvoja dve zemlje, a jačaće i koordinaciju u pogledu učešća u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, u cilju zastupanja zajedničkih interesa.

Predsednici dva parlamenta pozdravili su sve intenzivniju privrednu saradnju, a Gojkovićeva je rekla da u narednom periodu očekuje još više direktnih investicija iz Kine.

Istakli su značaj razvoja saradnje i u oblasti kulture i turizma i u tom svetlu su posebno istakli važnost ukidanja viza, kao i uvođenja avio-linije Beograd–Peking.

Predsednica Skupštine Srbije čestitala je rukovodstvu Kine na nedavno održanom 19. Kongresu KP koji je, kaže, potvrdio uspehe i impresivne rezultate koje Kina postiže u svim oblastima svog razvoja, pod vodstvom Si Đinpinga i istakla da se Srbija, kao iskren prijatelj Kine i kineskog naroda, raduje uspesima Kine.

Gojkovićeva je razgovarala i sa predsednikom Kineske narodne političke konsultativne konferencije Ju Džengšengom i tom prilikom naglasila da Srbija i Kina podržavaju jedna drugu u svim važnim i ključnim političkim pitanjima od nacionalnog interesa i zahvalila na čvrstoj podršci našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Predsednica Skupštine je ukazala da Srbija izuzetno ceni podršku našim stavovima prilikom pokušaja da Kosovo i Metohija postane članica međunarodnih organizacija.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво