Podrška Kosovu, plusevi i minusi

Spisak zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohiji u poslednje vreme se menja. Srpski šef diplomatije dobio je, kaže, uveravanja da mnoge zemlje preispituju svoj stav o nezavisnosti, a veruje da će taj broj pasti ispod 100. Da li je to moguće i kako se menjaju statovi zemalja?

Posle Surinama i Gvineje Bisao koje su priznanje Kosova povukle, na spisku zemalja koje su to učinile je ostalo 107. Grupi koja priznaje nezavisnost pridružio se Madagaskar – poručuje Bedžet Pacoli na Tviteru.

Beograd veruje da će ih uskoro biti manje. Priština sabira i više nego što ih je na spisku.

"To je samo pokazatelj da su to sve šarene laže i taj spisak od 114 zemalja koje su priznale Kosovo. Videćete na kraju da će to spasti na ispod 100 zemalja", ističe šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Iako u međunarodnom pravu ne postoji obaveza da se neko prizna, velike sile koje su to uradile u slučaju Kosova neretko su viđene i kao faktor pritiska na manje da to učine, pa je tako Velika Britanija zamerila Surinamu što je priznanje povukao.

"Protagonisti neće menjati svoj stav. Ali, to nije samo simbolički, politički je to neka vrsta poruke, proces priznavanja do sada je išao sporije, ali je izgledao nezaustavljiv. Sada je to nešto očigledno drugačije", napominje bivši ambasador Srbije u UN Pavle Jevremović.

Smatra da je to rezultat promenjenih prilika u svetu. "Pre svega je američka politika u mnogim detaljima nedefinisana, očigledno joj Kosovo nije u prioritetima", dodaje Jevremović. 

A da glas, recimo malog pacifičkog ostrva jednako vredi kao glas Kine, Rusije ili Indije, koje teritorijalni integritet Srbije poštuju, videlo se na primeru glasanja za članstvo u Unesko.

"Na međunarodnom planu sve više se odustaje od teze da je Kosovo presedan, da je izuzetak, budući da su se pojavili mnogi slučajevi koji su se u neposrednoj ili posrednoj fazi dovodili u vezu sa kosovskim slučajem", ukazuje Stefan Surlić, asistent na Fakultetu političkih nauka.

"To treba transformisati u pregovaračku poziciju našu i Prištine. U neku ruku jača našu poziciju u pregovorima", dodaje Pavle Jevremović.

Ima i onih zemalja koje su čvrsto iza stava da je Kosovo za njih nezavisno, ali im je pozicija fleksibilnija.

"Norveška je recimo jedna od zemalja koja je priznala nezavisnost Kosova, sa čim se mi ne slažemo, ali je isto tako protiv davanja stolice u UN za Kosovo, da bi napravili pritisak za dijalog Beograda i Prištine", napominje predsednica Vlade Ana Brnabić.

Neka pravila se, međutim, ne menjaju. Za osnovni cilj Kosova, članstvo u Ujedinjenim nacijama, prepreka su zemlje koje ga ne priznaju.

Ako bi Kosovo tražilo status posmatrača, bila bi mu potrebna dvotrećinska većina u Generalnoj skupštini.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије