Ambasador Lundin: Presuda Mladiću, presuda jednom čoveku

Presudom Ratku Mladiću zatvoreno je poglavlje u istoriji ratnih zločina na Balkanu i važno je naglasiti da je to presuda jednom čoveku a ne celom srpskom narodu, kaže ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin.

Jan Lundin je za Tanjug rekao da je saglasan sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da građani Srbije treba da gledaju u budućnost.

"Utvrđena je individualna odgovornost za ratni zločin i to je to. Srbija treba da se okrene budućnosti kao što je kazao predsednik Vučić. Znam da će pravosuđe u Srbiji i dalje procesuirati odgovorne za ratne zločine", rekao je švedski ambasador.

Kako kaže, pre nekoliko dana sreo se sa Snežanom Stanojković, novoizabranom tužiteljkom za ratne zločine, i ona mu je to potvrdila.

"Ali verujem da će to biti mnogo manji slučajevi nego što je to bio proces za utvrđivanje odgovornosti Ratka Maldića", dodao je Lundin.

Za njega nema dileme da je ideja o unutrašnjem dijalogu u Srbiji o Kosovu i Metohiji veoma značajna jer je, kako kaže, to odličan predložak da se uspostavi širi dijalog između Srba i Albanaca.

"Verujem da je do sada bilo premalo kontakata između Srba i Albanaca. Najbolji pokazatelj za to je veoma mali broj međuetničkih brakova između Srba i Albanaca. Prostor za međusobno razumevanje i rešavanje konflikata mirnim putem je u takvim okolnostima ograničen", rekao je Lundin.

Pozdravio je inicijativu predsednika države Aleksandra Vučića da započne unutrašnji dijalog o tako važnem pitanju.

"Posle unutrašnjeg dijaloga prirodno je obratiti se kosovskoj strani", smatra Lundin.

Prema njegovim rečima, Vučić je stvorio most komunikacije prema Albaniji što je od velikog značaja za region u celini.

"Vučić ima dobar lični odnos sa Edijem Ramom, premijerom Albanije i to je već poboljšalo situaciju između Albanije i Srbije. Jednostavno, može se lakše razgovarati o mnogim problemima. Stvaranje Regionalne kancelarije za omladinsku saradnju u Tirani je veliki korak napred za odnose u regionu i Švedska će to uvek podržavati", rekao je švedski ambasador.

Govoreći o mogućim modelima ekonomske saradnje u regionu nekadašnje Jugoslavije koji bi ličili na skandinavski okvir, ambasador Švedske napominje da je za sada sve na nivou ideja.

"Inicijativa predsednika Vučića da se formira bescarinska zona na Balkanu je odlična. Verujem da će druge države to podržati. Naravno, nadam se da će Srbija jednog dana biti deo prostora slobodne trgovine EU i ne samo Srbija, već ceo region, ali na tome treba raditi dosledno i korak po korak", rekao je Lundin.

Ističe da se trenutno u EU vode razgovori kako da se koristi od ulaska Srbije u Evropsku uniju učine vidljivijim njenim građanima.

"Evropska unija ima veliki značaj za Srbiju. Projekti kao što je prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji nisu vezani samo za Švedsku, već za celu Uniju. Deo Berlinskog procesa su veoma veliki zahvati u infrastrukturi i to su veliki projekti", navodi ambasador.

Dodaje da EU treba na bolji način da naglašava sve što se radi za dobrobit građana Srbije i podseća da Švedska na godišnjem nivou izdvaja 10 miliona evra za Srbiju, Nemačka takođe...

"Verujem da ukupna cifra koja dolazi iz EU doseže 200 miliona evra godišnje. Interes Evropske unije je da Srbija bude dobro i da ekonomski jača i da jednog dana bude njen deo", rekao je Lundin.

Ambasador Švedske razume da Srbija i Rusija imaju veoma dobar istorisjki odnos.

"Niko ne govori da Srbija treba da prekine veze sa Rusijom. To su dve različite stvari. Ima mnogo zemalja u Evropskoj uniji koje imaju odličan odnos sa Rusijom. Srbija ne bi bila jedina", objašnjava Lundin.

Srećan što je ova godina posvećena obeležavanju stogodišnjice diplomatskih odnosa između dve zemlje.

"To je vek odličnih odnosa između dve zemlje. Oko 130.000 Srba živi u Švedskoj... U Beogradu se nalazi najveća švedska ambasada u Evropi... Samo u Berlinu imamo ambasadu sličnih arhitektonskih razmera. Nama je stalo da imamo dobre veze sa Srbijom", ističe Lundin.

Podseća da se već nekoliko meseci slavi 100 godina diplomatskih odnosa.

"Početkom decembra u Beogradu će biti organizovan koncert Božićne muzike, filmski festival i serija seminara gde će istoričari i sociolozi iz Švedske i Srbije govoriti o svemu što se događalo i što će se događati u odnosima između dve zemlje", otkriva Lundin.

Kao srpski zet, Lundin kaže da već 33 godine uživa na Balkanu.

"U Beogradu je krajem novembra moguće izaći u baštu i ručati, kao što sam ja to učinio sa svojom ćerkom juče. Klima je fantastična. Sada je u Švedskoj temperatura oko nule i pada sneg. Najviše mi prija što se Srbi ne plaše stranaca i uživaju da budu gostoprimljivi", ističe ambasador.

U Beograd je, kako kaže, stigao kao mlad diplomata 1984. godine i shvatio da su ovde žene lepe i pametne.

"Bio sam laka meta", šaljivo je primetio Lundin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво