KTV: Priština blokirala Fond za Sever

Kosovsko ministarstvo finansija odbilo je da odobri zahteve četiri severne opštine da dobiju finansijsku podršku u realizovanju projekata, a od prikupljenog novca iz Fonda za razvoj, javila je KTV. Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić rekao da zvanično nisu dobili nikakvu odluku kosovskog ministarstva finansija.

Podrška projektima biće odblokirana onda kada ove opštine "počnu da poštuju sve zakone koji su na snazi", za istu televiziju rekao je kosovski ministar finansija Bedri Hamza.

Rekao je i da je kosovska vlada "spremna da poštuje postignute sporazume u Briselu".

Hamza se poziva na revizorski izveštaj, u kojem su utvrđeni, kako se tvrdi, "brojni prekršaji korišćenja sredstava".

Ovaj izveštaj je objavljen u februaru. Na leto su potom usledili i izveštaji o finansijskom poslovanju pojedinačno za sve četiri opštine, a u kojim je revizor takođe, kako se navodi, utvrdio brojne nepravilnosti.

Potvrđeno je takođe da se u fondu za Sever trenutno nalazi 13 miliona evra, prenosi KoS Sev.

Nabavka za sve četiri opštine, prema izveštajima, "ostaje velika zabrinutost", odnosno "izazov", navodi KoS Sev.

Kod svih opština postoji, kako se tvrdi, nedostatak u organizacionoj strukturi i sistematizaciji radnih mesta.

Opštine nemaju opšte strategije i druge operativne planove, a nisu osnovale ni jedinice unutrašnje revizije, zbog čega unutrašnja revizija nije ni izvršena - takođe su neki od zaključaka Kancelarije glavnog revizora.

Rakić: Nismo dobili nikakvu odluku, politički pritisak na Srbe

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić rekao je u pisanoj izjavi medijima da ne može da komentariše vest da su odbijeni zahtevi četiri opštine, dodavši da zvanično nije dobijena nikakva odluka ministarstva finansija.

"Ovo što se pojavljuje u medijima deluje kao da neko smatra da će demonstrirajući silu izvršiti politički pritisak na Srbe" rekao je Rakić i dodao: "To naravno neće proći, i nije recept za rešavanje političkih problema".

Rakić navodi da izveštaj revizora sadrži preporuku koja se već polako primenjuje u opštinama, kao i svuda na Kosovu i Metohiji, "ali je simptomatično da se albanskim opštinama ne preti zamrzavanjem sredstava".

"Podsetiću i dotičnog gospodina, ali i javnost. Ta sredstva nisu njegova, niti sredstva koja izdvaja vlada u Prištini, već su sredstva koja se prikupljaju na našim prelazima, na severu Kosova i Metohije, što je dogovoreno u Briselu, i ne može se menjati jednostranim potezima" poručio je Rakić.

B92 saznaje iz svojih izvora da je opštinama Zubin Potok i Zvečan uplaćen novac iz Fonda za Sever, a da će ta odluka biti formalizovana u ponedeljak.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво