Vojvodina obeležava 99 godina prisajedinjenja Kraljevini Srbiji

Od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji prošlo je 99 godina. Tome je prethodio niz događaja, pre svega propast Austrougarske monarhije oktobra 1918. godine, kada je vlast u Banatu, Bačkoj i Baranji preuzela vojska Kraljevine Srbije, a faktičku upravu su imali lokalni Srbi.

Odlukom Velike Narodne Skupštine Vojvodine 25. novembra 1918. godine Banat, Bačka i Baranja prisajedinjeni su tadašnjoj Kraljevini Srbiji.

Na sednici je bilo 757 poslanika – 578 Srba, 84 Bunjevca, 62 Slovaka, 21 Rusin, šest Nemaca, tri Šokca, dva Hrvata i jedan Mađar.

"To je jedan državotvoran čin kojim je jedna oblast, koja do tada nije bila u granicama Srbije, prisajedinjena, odnosno legitimno izabrani predstavnici življa koji je boravio i živeo na tom području na demokratski način su se izjasnili da žele da postanu deo teritorije i države koja se tada nazivala Kraljevina Srbija. Tako će posle svega nekoliko dana svoju državnost utopiti, darovati je u novoformiranu Kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca", kaže istoričar Dejan Ristić.

Vojvodina je i dalje ponosna na to što je jedna od retkih multietničkih regija, u širem regionu, u kojoj se neguje duh tolerancije. Na tome, međutim, i dalje treba raditi.

"Ako je u proteklih 99 godina Vojvodina bila motor razvoja Srbije onda mislim da na taj motor treba paziti jer tu poziciju želimo da imamo i u predstojećem periodu", rekao je predsednik pokrajinske skupštine Ištvan Pastor.

"Vojvodina koju ja pamtim iz svog detinjstva nije više u punoj meri onakva kakvu je pamtim, jer su mnoge vrednosti koje ona poseduje i na koje je ponosna u značajnoj meri narušene tokom devedesetih i godinama koje su sledile", kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Za Mađare, 25. novembar je značajan datum. Ali i prilika da se podsete svog položaja.

"Bez obzira na to što mi nacionalno pripadamo jednom jedinstvenom korpusu mađarskog naroda, mi smo lojalni i privrženi Srbiji. Sa tim osećanjem mi doživljavamo ovaj dan, mi ga ne slavimo, mi ga obeležavamo i trudimo se da od Srbije napravimo zemlju u kojoj se lepo može živeti", rekao je Pastor.

Svake godine, nizom manifestacija u Novom Sadu i vojvođanskim gradovima i polaganjem venaca na spomen-ploču Velike Narodne Skupštine obeležava se ovaj istorijski dan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара