Vučević: Veliki dan za Vojvodinu i celu Srbiju

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže za RTS da je današnji dan istorijski i da će 99 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji biti tradicionalno obeležene. Mi sa ponosom obležavamo 25. novembar i smatramo da je predsednik Vučić u pravu kada je rekao da ovo nije veliki dan samo za Vojvodinu i Vojvođane već za celu Srbiju", ističe Vučević.

Miloš Vučević rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da će tradicionalno polaganje venaca biti održano ispred zgrade nekadašnjeg hotela "Grand".

"Tu je održana velika skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena, predstavnika Bačke, Banata i Baranje. Doneta je za nas istorijska odluka o prisajedinjenju ovih krajeva našoj matici Srbiji i time je ostvaren viševekovni san Srba sa ovih prostora. Tako je završena jedna politička borba koja je trajala godinama, vekovima", kaže Vučević. 

Podseća da je Jaša Tomić pročitao Deklaraciju o prisajedinjenju.

"Objavio je praktično neka načela koja su i danas apsolutno prihvatljiva - ravnopravnost, sloboda, napredak. Mi sa ponosom obležavamo 25. novembar Dan prisajedinjenja. Smatramo da je predsednik Vučić u pravu kada je rekao da ovo nije veliki dan samo za Vojvodinu i Vojvođane već za celu Srbiju, dan koji cela Srbija mora da obeležava", napominje gradonačelnik Novog Sada. 

Najavljuje i obeležavanje 100 godina od kraja Velikog rata, 170 godina od osnivanja Vojvodine i 100 godina od prisajedinjenja.

"Napravljen je organizacioni odbor, predsednik Srbije će biti pokrovitelj zajedno sa pokrajinom i Novi Sad će učestvovati u organizaciji", kaže Vučević.

Ističe da je ideja da se u Novom Sadu podigne spomenik Kralju Petru Prvom Karađorđeviću kao tadašnjem vladaru Srbije.

"Bitan detalj je da su na velikoj narodnoj skuštini koja je održana 25. novembra 1918. godine učestvovale i žene kao poslanici. Tada su Vojvođanke glasale o prisajedinjenju Srbiji čak je i ćerka Svetozara Miletića, Milica Tomić, učestvovala na toj skupštini i na to smo posebno ponosni", dodaje Vučević. 

Vojvodina obeležava 99 godina od prisajedinjenja te oblasti Kraljevini Srbiji. Tome je prethodio niz događaja, pre svega propast Austrougarske monarhije oktobra 1918. godine, kada je vlast u Banatu, Bačkoj i Baranji preuzela vojska Kraljevine Srbije, a faktičku upravu su imali lokalni Srbi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи