Dačić: Ko će odgovarati za ubistva hiljada Srba?

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da nema nikakve sumnje da Ratko Mladić treba da bude osuđen za masakre u Srebrenici, ali je istovremeno zapitao šta se dešava sa hiljadama Srba koji su ubijeni tokom rata.

Dačić je u intervjuu za argentinski Nasion rekao da nije moguće da nema osuđenih za ubistva Srba tokom rata i dodao da je sud u Hagu stvoren samo da bi sudio Srbima.

Ministar Dačić je za argentinski list pričao na razne teme kao što je rat u bivšoj Jugoslaviji i prijateljstvo sa Argentinom. 

"Reč Balkan potiče od dve turske reči", objasnio je Dačić. "Bal znači med i kan znači krv. Već smo imali dovoljno krvi i sada želimo med", izjavio je.

Kako se Dačićeva poseta Argentini poklopila sa presudom Mladiću, ova tema je privukla pažnju svetske štampe.

Upitan koja je njegova reakcija na presudu Mladiću, Dačić kaže da Srbija nikada nije bila protiv sudskog procesa optuženima. 

"Ova osuda je bila očekivana, jer to potvrđuje politiku suda i zapadnih zemalja prema Balkanu tokom poslednjih 25 godina. Međutim, sud za bivšu Jugoslaviju, koji završava svoj rad sada u decembru, nije ispunio cilj da donese mir narodima koji su patili tokom sukoba. Samo je služio za žalbe protiv Srbije", naveo je. 

Govoreći o zemljama regiona, Dačić je rekao da odnosi među narodima treba da se zasnivaju na zajedničkim interesima. 

"Ne može postojati stabilan odnos dok se traži ko je više ili manje kriv. I mi, skoro 20 godina posle rata, još uvek smo u tom periodu diskusije. U budućnosti se nadamo stvaranju jedne zajedničke ekonomske zone, međutim, još smo daleko od toga", kazao je.

Upitan da li se Srbija sprema da prizna jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, Dačić kaže da je to bio unilateralan čin, kao što je i čin Katalonije.

"Ima toliko zemalja, kao Argentina, koje ne priznaju ovo jednostrano proglašenje. Želimo razgovor, međutim, ove vrste unilateralnih proglašenja prepreka su za bilo kakvo zbližavanje", naveo je.

A na pitanje o težnji Srbije da postane deo Evropske unije i bliskim odnosima sa Rusijom, Dačić je odgovorio engleskom izrekom:

"'Nema večnih prijatelja niti večnih neprijatelja. Večni su samo interesi Velike Britanije.' I mi se slažemo sa ovom filozofijom. Iz tog razloga ne smatramo da naše prijateljstvo sa Rusima isključuje našu želju da budemo deo Evropske unije", poručio je Dačić.

Ministar Dačić se nalazi u zvaničnoj poseti Argentini, gde je u Buenos Ajresu prisustvovao otvaranju Trga Republike Srbije koji se nalazi na uglu avenije Figureo Alkorta i avenije Dorego u Palermu.

Dačić je tom prilikom potpisao nekoliko bilateralnih sporazuma.

broj komentara 12 pošalji komentar
(petak, 24. nov 2017, 23:32)
anonymous [neregistrovani]

Pa

Zalim sve zrtve, ali neko nas je pogresno vodio.

(petak, 24. nov 2017, 23:15)
anonymous [neregistrovani]

Pa...ne znam ni ja

No,to su vasi prijatelji iz EU. Nije vam lako.

(petak, 24. nov 2017, 21:50)
anonymous [neregistrovani]

Ma

ovaj Dacic nista ne razume, ma mi smo krivi i za to.
Ma nije onaj Weinstein kriv za seksualne napade na zene, mi smo krivi.
Ma nije Al Kaeda kriva za napad na Egipatsku dzamiju, mi smo krivi.
Ma nije Katalonija kriva sto hoce da se otcepi od Spanije, mi smo krivi.
Ma mi smo krivi za sve (tacka).

(petak, 24. nov 2017, 19:33)
Radmila Mišić [neregistrovani]

ostavte se pameti Anđe Džoli

Balkan nači "šumovita planina"- i u Turkmenistanu postoji "Balkanska oblast" -zašto bi Turci za planinu koja se u antičko doba zvala Hem (deo Hema je Stara planina kod nas) izmišljali neke nebulozne poetike o medu i krvi. Šta je A.Džoli isfantazirala ne treba mi da ponavljamo.

(petak, 24. nov 2017, 19:07)
anonymous [neregistrovani]

Balkan

Balkan je planina u Bugarskoj ...

(petak, 24. nov 2017, 18:30)
anonymous [neregistrovani]

Srbi i ostali

Naša Srpska strana nikako da shvati suštinu zapadno Evropske izreke-cilj opravdava stredstva...
Srbi su proglašeni krivim i agresorima u svim ratovima u SFRJ,ergo,na njih se ne primenjuju isti zakoni kao prema njihovim žrtvama.
Po tim standardima pobijeni, zaklani, sa izvađenim organima Srbi nisu žrtve....jer cilj opravdava sredstva!

(petak, 24. nov 2017, 17:33)
anonymous [neregistrovani]

ko ce odgovarati za hiljade pobijenih srba

Balkan ne znaci planinski lanac vec med krv.planinski lanac
pre moze biti karabach,u prevodu na Srpskom crna gora.

(petak, 24. nov 2017, 17:12)
Cedomir Radovic [neregistrovani]

Komentar na Dacica

Niko.

(petak, 24. nov 2017, 17:05)
anonymous [neregistrovani]

Dačić je u pravu

Bal kan znači med-krv na turskom!

(petak, 24. nov 2017, 16:55)
Neca Pereca [neregistrovani]

Nisam Turcin

Pa me i ne zanima sta na turskom znaci Balkan, Sandzak... Neverovatno je kako mi lako poprimamo tudjice koje nemaju nikakvog smisla, lajkovati za nesto sto je dopadljivo, akcija za snizenje itd i jos ih ponosno isticemo!!!!